Få løst opgaverne i hjemmet af andre private til attraktive priser. Du kan nu oprette din opgave helt gratis!

Derfor bør man lytte til musik, mens man arbejder

Derfor bør man lytte til musik, mens man arbejder

Mange arbejder bedre, når de har musik i ørene. Forskere har dokumenteret, at man arbejder mere effektivt, når man samtidig lytter til musik. Det skyldes, at man bliver glad ved at lytte til musik, hvilket får ens hjerne til at frigive neurotransmittere såsom dopamin og noradrenalin. Disse neurotransmittere er med til at gøre én mere afslappet og fokuseret. Dette kan man aktivt bruge, når man arbejder. Det har vist sig, at hvis man lytter til musik i enten høretelefoner eller fra en højtaler såsom Beolab fra Bang & Olufsen® Herning, mens man foretager sig et ensartet arbejde, vil man arbejde hurtigere og lave færre fejl. 

En støjende og larmende arbejdsplads

Arbejder man et sted, hvor der er meget støj, så kan det faktisk være en fordel at putte musik i ørene for at lukke omverdenen og støjen ude. Når man er i et støjfyldt miljø, så bruger hjernen tid og energi på at analysere alle de forskellige elementer, som optræder i larmen. Dette kan være med til at øge kroppens stressniveau og mindske produktionen af dopamin, hvilket for en kort stund vil nedsætte ens produktionsniveau. Har man derimod musik i ørene på en larmende arbejdsplads, så vil hjernen producere dopamin, og man vil have et øget produktionsniveau.  

Vælg god musik til hjernen

Når man lytter til musik, så er det også vigtigt, at man vælger noget, som man i forvejen godt kan lide at lytte til. Lytter man til noget musik ved et tilfælde, som man ikke bryder sig om, så kan det give den modsatte effekt. Det bør også være musik, som man i forvejen kender. Lytter man til et helt nyt album, som man måske har glædet sig til, ville udkomme, så kan man også komme til at koncentrere sig for meget om musikken i forhold til sit arbejde. Derudover vil et nyt stykke musik også være ukendt for hjernen, og så skal den begynde at analysere, lære og bruge energi på det ukendte musikstykke.

Stop knappen skal også bruges

Det er også vigtigt engang imellem at huske at stoppe musikken, når man arbejder. Det vil være tidspunkter, hvor man skal lære noget helt nyt, at det vil være en fordel at bruge stopknappen på ens musiktjeneste. Hvis hjernen skal kunne både analysere og huske nye informationer og viden, så kræver det, at man er 100% fokuseret, opmærksom og koncentreret. Derfor kan det være bedst, at man i sådanne situationer har ro og stilhed omkring sig, hvis dette er muligt. Forskningen har også vist, at man arbejder og yder sit bedste, hvis musikken er instrumental musik uden tekster.