Få løst opgaverne i hjemmet af andre private til attraktive priser. Du kan nu oprette din opgave helt gratis!

Fordele og ulemper ved at bruge træpiller i brændeovnen

Fordele og ulemper ved at bruge træpiller i brændeovnen

Træpiller er en af de mest effektive og miljøvenlige typer brændstof, der findes på markedet. Træpiller er så effektive, fordi de består af træspåner og flis, der er samlet sammen og presset sammen. Dette giver en høj densitet, og derfor kan træpillerne holde i længere tid end andre typer brændstof. Træpiller er desuden ganske miljøvenlige, da de ikke udleder skadelige stoffer i luften. 

Du kan finde træpiller af højeste kvalitet her

Er der forskel på kvaliteten af træpillerne?

Træpiller er en af de mest effektive og billige brændstoffer, man kan bruge til at opvarme sit hus med. Træpiller er typisk lavet af restprodukter fra træindustrien, og derfor er det ofte brugbart materiale, som ellers ville gå til spilde. Træpiller kan bruges i alle typer af pejse, ovne og brændeovne. Derudover kan de også bruges i nogle varmepumper. 

Der findes flere typer af træpiller, som varierer i kvalitet. Er træpillerne lavet af nåletræ har de en høj densitet, hvilket gør, at de holder længere, før de er brændt ud. Er de lavet af løv, er densiteten mindre, og her skal der bruges flere for at opnå den ønskede temperatur. For forbrugeren er det altså en fordel at bruge træpiller af nåletræer.

3 måder at forbedre din brændeovns effektivitet

En af de bedste måder at forbedre din brændeovns effektivitet er ved at sikre, at den er rengjort ordentligt. Dette betyder ikke kun, at du skal rengøre den udvendigt, men også indvendigt. For det første skal du sørge for, at der ikke er nogen aske eller andet affald i bunden af ovnen, da dette kan have en negativ effekt på varmen. 

En anden vigtig faktor er, at flammerne kan få lov til at komme ordentligt ud gennem risten. Hvis der er for meget aske på risten, kan det også her have en negativ effekt på varmen. 

Endelig skal du sørge for, at dine brændestykker er af en passende størrelse. Hvis de er for store, kan de nemlig godt blive svære at få brændt ordentligt igennem, hvilket også vil have en negativ effekt på varmen.

Ulemper ved at bruge træpiller

Der er mange fordele ved træpiller, men der kan også vise sig at være nogle enkelte ulemper, man bør overveje. 

De fleste træpiller består af træaffald fra industrien eller havearbejde, hvilket betyder at der kan fremkomme kemikalier i træpillerne, som ikke er sunde for mennesker eller dyr, hvis de indåndes. Det vil typisk ikke være et problem ved træpiller af god kvalitet. 

Derudover kan træpiller potentielt vise sig at være en dyr type brændstof på lang sigt, da priserne på træaffald ofte svinger.

Træpiller har alt i alt mange fordele i forhold til andre former for brændstof. De er billige og lette at opbevare og transportere, og de forårsager ikke så meget skadeligt CO2-udslip.