Få løst opgaverne i hjemmet af andre private til attraktive priser. Du kan nu oprette din opgave helt gratis!

Sådan vælger du en kompostbeholder

Sådan vælger du en kompostbeholder

Hvis man elsker sin have og elsker at få noget nyttigt ud af den, så har man som regel en masse lækre frugtbed, en stor køkkenhave eller et drivhus, hvor man kan høste hjemmelavede lækkerier. Disse kræver ikke meget andet end vand for at give grøntsager til middagsbordet, men meget ofte kan en smule gødning være godt til at holde liv i planterne i længere tid.

Gødning er dog lidt af et fyord hos mange, fordi det kunstige gødning er sat i forbindelse med en masse forskellige ting, der ikke er så rare. Heldigvis er der mulighed for at bruge en form for naturlig gødning, hvis man får installeret en kompostbeholder i sin have, der kan lave madrester om til næringsfuld muldjord.

Vælg en lukket kompostbeholder, hvis man kommer tæt på den

En kompostbeholder er en genial måde at få det sidste næring ud af de madvarer, som man alligevel havde tænkt sig at smide ud, hvis man har en køkkenhave eller noget helt andet, der kræver god muldjord. Beholderen er dog knapt så genial, hvis man tit kommer i nærheden af den, fordi det godt kan lugte temmelig meget af død og ødelæggelse, når det organiske materiale får lov til at nedbryde sig selv. Derfor lyder rådet: Vælg en lukket kompostbeholder, hvis du tit kommer i nærheden af den.

Hvis kompostbeholderen omvendt står bagerst i haven, så kan man godt vælge en åben beholder i stedet. Her er det dog en rigtig god idé at sørge for, at der ikke kommer for meget regnvand i beholderen, da der dermed ikke er plads til komposten til sidst. Herudover kan denne type beholder være udsat for rotter, hvis man ikke passer på – og det er bestemt ikke nogle gæster, man vil have med til festen.

Gå efter et holdbart materiale

Når man har taget stilling til, om beholderen skal være åben eller lukket, så er næste skridt at vælge det rette materiale til beholderen. Der findes mange forskellige typer af kompostbeholdere, og det er vigtigt at vælge materialet med omhu, da det dikterer, hvor længe beholderen kan holde.

Man kan få beholderen i både træ, plast og galvaniseret stål, og hvis man går meget op i økologi, så bør man altid vælge træ, der ikke er imprægneret. Omvendt er den mest praktiske løsning for de fleste en beholder i plast, der er både holdbar og billig at anskaffe sig. Uanset hvad, man vælger, så skal man dog gå efter en kompostbeholder, der kan holde til vind og vejr – den skal trods alt stå i haven i mange år.

Hav tålmodighed – gode ting tager tid

Hvis man får valgt en god kompostbeholder, så kan det være svært at holde fingrene fra den, når man skal have gang i haven om foråret. Her er det dog vigtigt at huske på, at gode ting tager tid – og derfor skal man typisk bruge mindst et års tid på at få gang i kompostbeholderen. Selvfølgelig kan man bruge lidt af materialet fra beholderen, hvis man har brug for det, men det er vigtigt, at man lader beholderen leve sit eget liv. Dette giver bedst mening på lang bane, og det sikrer, at man får glæde af naturlig gødning i mange år i fremtiden.