Opsætning af hegn

Skal du have sat hegn op omkring boligen? Hvad skal du så vælge? Hvor højt et hegn må du egentlig sætte op ind til din nysgerrige nabo? Og skal du gøre det selv eller bestille en fagmand til opgaven? Få svar på alle spørgsmålene, og få et godt tip til, hvordan du nemt finder en fagmand til opsætning af hegn. Er du træt af naboens eller forbipasserendes nysgerrige blikke? Eller vil du bare gerne holde ungerne eller jeres hund inden for jeres egne enemærker? Så kan opsætning af hegn være løsningen. Et hegn kan både give læ for vinden, samt sende et klart signal til omgivelserne om, hvor meget I ønsker at værne om jeres privatliv.

Opsætning af almindeligt eller levende hegn?

Hvorvidt du vælger opsætning af almindeligt hegn eller et levende hegn, i form af en hæk, er helt op til dig. Begge dele kan fås i mange forskellige udførelser eller sorter.
Der er ingen grund til at fravælge hækken, fordi du ikke har tid til at vente på, at den gror op. Hække kan købes færdigudviklet i den højde, du ønsker dem. Så er du til levende hegn, kan det være en løsning. Omvendt fylder levende hegn oftest en hel del, hvis de først skal op i den højde, som er den højst lovlige at sætte i skel mellem to nabogrunde. Her fylder et hegn ikke nær så meget. Derfor kan hegn være en god idé i et skel, hvis du vil undgå fremtidige stridigheder med naboen om størrelse og udbredelse.

Typer af hegn

Ligesom der findes mange forskellige sorter af hækplanter, kan du også få opsat forskellige typer hegn. De fås lige fra de helt enkle og lave størrelser til forhaven, til de store og mere solide uigennemsigtige hegn i forskellige materialer og udformninger der kan afskærme hele havens areal.
Af de mere solide og uigennemsigtige hegn kan du eksempelvis vælge mellem:

  • Traditionelle bræddehegn med forskudte brædder på inder- og yderside
  • Havehegn i sektioner i enten træ eller kunststof som er lige til at sætte op
  • Pileflethegn i sektioner eller levende, flettede pilehegn, der har rødder i jorden
  • Raftehegn med f.eks. vandrette gran- eller lærketræ-skafter opsat på stolper
  • Trådhegn i enten plast eller metal, der primært afgrænser og spærrer af

De enkelte hegnstyper kan fås i forskellige højder, forskellige farver og forskellige designs alt efter, hvilken type hegn, der er tale om, og hvad man har af ønsker i forhold til opsætning af hegn. De kan også kombineres med andre hegntyper, hvis du eksempelvis gerne vil have et lavere hegn på en strækning rundt om haven, for at afgrænse indkørsel og have fra hinanden.

Vedligeholdelsesfrit hegn

De mest populære hegnstyper herhjemme er dem, du kan købe i færdige sektioner. De er nemme at sætte op, når først du har sat pæle op til at holde dem. Udover at du kan vælge opsætning af hegn i træ kan du også få sektioner i forskellige kunststoffer, for eksempel polyrattan eller kompositmaterialer. Disse hegn sælges oftest som vedligeholdelsesfrie hegn, fordi de hverken behøver at blive malet eller repareret, fordi de går i forrådnelse ligesom træhegn.
En mere korrekt betegnelse er nok nærmere ”hegn med minimalt vedligeholdelse”. For selv om du hverken behøver at male eller reparere på hegnet, kan det sagtens blive både beskidt, gro alger eller falme som følge af kraftigt sollys. Så helt at undgå vedligehold og rengøring er ikke muligt, men lige så hyppigt vedligehold, som du skal give et hegn i træ, får du ikke med de vedligeholdelsesfrie hegnstyper.

Montering af hegn

Når det kommer til selve opsætning af hegn, kræver de fleste hegnstyper, at du først sætter en række pæle op, der skal bære hegnet. Derefter sætter du de enkelte hegnsfag op mellem pælene. Eller slår rafter eller brædder på de opstillede pæle. Her er især kvaliteten af pælene vigtige. Udover at være lavet af godt og tørt træ, bør pælene være trykimprægnerede og malet med træbeskyttelse, inden de placeres i jorden. Sørg også for at bruge pæle i en dimension, der passer til højden og vægten på hegnet. Jo højere og kraftigere hegn du sætter op, jo tykkere skal pælene være.

Skal hegnet stå så solidt som muligt, skal pælene sættes godt i jorden. Uanset højden på hegnet er det vigtigt, at pælene graves ned i en dybde, hvor du er sikker på, at der er frostfrit. Det betyder, at de som minimum skal graves cirka 90 cm ned – og gerne dybere. Det kan lyde voldsomt, hvis du har valgt opsætning af hegn, som ikke er så højt, men ved at grave pælene ned i den dybde, undgår du, at frosten med tiden får udvidet jorden under pælene. Sker det, begynder pælene at blive skubbet opad, hvilket kan skabe huller. Det gør hegnet mere ustabilt og mere følsomt overfor blæst. 

Støber du en betonsokkel under og rundt om pælen, forstærker du hegnet yderligere. Samtidig gør du hegnet mere stabilt over for selv kraftig vind lige ind på længderetningen af hegnet. Nøjes du med en sokkel udelukkende af stabilgrus skal du være opmærksom på at din forsikring formentlig ikke dækker stormskader på hegnet.

Inspiration fra tidligere oprettede opgaver omkring opsætning af hegn

Opsætning af hegn

Der skal fjernes 20 lbm hæk + 20 lbm lamelhegn. Opsætning af Komposit hegn 40 lbm Jeg sørger formaterialer samt container til hæk og hegn.

Opsætning af havehegn

Vi skal have sat et havehegn op. Ca 30 længdemeter. Der skal støbes stolper ned og sættes færdige hegnselementer op. Vi køber materialer. Send gerne en timepris.

Opsætning/reparation af hegn

Der er væltet 3 sektioner hegn. Nyt er købt og skal opsættes og der skal etableres nye stolper. Også købt. Der er også en vandhane der drypper, hvis du kan fikse den. Blir jeg glad for dit arbejde, er der mere handy arbejde til dig.

Handyhandere som tilbyder hjælp til opgaver vedr. opsætning af hegn