Halloween/Allehelgensaften

 

 

Halloween har først vundet indpas i den danske kultur indenfor de seneste ti år. Traditionen med at fejre de døde er dog langt ældre og kendt i Danmark som Allehelgensaften. 

 

I USA følger en masse andre kreative idéer og traditioner, som vi her vil udpensle – for hvor kommer de egentlig fra? 

Allehelgensaften blev oprindeligt til under et andet navn: Samhain. En hedensk højtid blandt kelterne i Irland og Storbritannien allerede omkring år 1100. Samhain betyder noget i retningen af ”sommerens slutning” på oldirsk. Omkring det 19. århundrede tog de britiske, skotske og irske immigranter traditionen med til kolonierne i Nordamerika, hvor dagen blev kaldt ”All Hallows’ Eve”, forkortet Halloween. 

 

I USA har Halloween udviklet sig fra at være en dag med masser af leg og fest til en dag, stadig med leg og fest, der centrerer sit tema omkring gys og gru og det overnaturlige. Børnene klæder sig ud og banker på dørene i nabolaget, hvor de beder om ”slik eller ballade” (trick or treat). En af de bedst kendte traditioner forbundet med Halloween er de udskårne græskarlygter, der står foran mange hjem til Halloween. 

 

Traditionen kommer muligvis fra en gammel irsk folkehistorie, der fortæller om Jack, en mand der efter sin død ikke kunne komme i himlen på grund af hans synder, men som heller ikke kunne nå til helvede, fordi han havde lavet ballade i djævlens affærer. Derfor var han fanget i limbotilstand – mellem himmel og helvede – med en lanterne indtil Dommedag. Og han går stadig rundt med lanternen. Derfor hedder de udskårne græskarlygter Jack o’Lanterns på engelsk. 

 

Når det gælder om at skære græskar ud, er der ingen grænser. Søg på nettet efter skabeloner til græskarlygter eller evt. på engelsk ”pumpkin carving pattern” og find det mest uhyggelige eller sjove til din opgang. Trick or treat – pas på Jack ikke fanger dig.

Ønsker du hjælp til at løse en opgave vedr børnepasning

På HandyHand tilbyder private billig hjælp til at løse opgaver

Du kan gratis oprette din opgave her og lade handyhanderne kontakte dig med bud

Nedenstående er et udpluk af dem som tilbyder deres hjælp indenfor kategorien Børnepasning