Fjern plet fra marmor

Der er en ting, der er helt sikkert, og det er, at marmor ser knaldgodt ud i hjemmet - uanset om det er i stuen, køkkenet, på badeværelset eller i soveværelset. Der er utrolig mange indretningsmæssige muligheder, når det kommer til marmor, og derfor er det også et populært materiale blandt danskerne - unge som gamle. Marmor er dog ikke noget, som du bare lige gør rent med sæbe og vand, hvis der kommer pletter på. Hvad du i stedet skal gøre, kan du læse mere om her i det følgende.
Dette skal du bruge:
  • Rensebenzin
  • Køkkenrulle
  • Et par dråber opvaskemiddel

Få hjælp af en Handyman

De lette pletter

Marmor er et naturligt materiale, der er skabt af kalksten, og det unikke mønster er blevet dannet på naturlig vis gennem millioner af år. Det er netop derfor, at marmor er noget helt særligt. Marmor kan på ydersiden virke og se ud til at være et utrolig robust materiale. Desværre snyder det flotte udseende lidt, og der skal tages særlige midler i brug, når det handler om rengøring af pletter.

Fjern plet fra marmor ved at blande bagepulver med vand. Put denne blanding oven på pletten, og lad den virke et par minutter. Herefter tager du en fugtig, ren klud og tørrer blandingen væk igen. Ved rigtig mange pletter vil dette trick virke, men desværre vil du opleve, at der en gang imellem vil dukke nogle mere genstridige pletter op. Heldigvis er der råd at finde.

Sådan fjerner du de genstridige

Står du med en af de genstridige pletter, skal du lave en tyk blanding, der består af brintoverilte, et par dråber salmiakspiritus og toiletpapir eller køkkenrulle, som er blevet revet itu. Disse ting skal røres sammen, indtil de bliver til en tyk masse. Når blandingen har den rette konsistens, smører du den på pletten i en tykkelse af cirka 6 mm. Herefter dækker du området til med husholdningsfilm og prikker et par huller heri. På den måde kan området ånde. Sørg for at filmen ikke rykker sig. Til dette kan du benytte tape. Efter dette er gjort, skal massen have lov til at tørre helt ind, hvilket kan tage op mod 48 timer. Når massen endelig er tørret ind, fjerner du filmen og drypper en smule vand herpå. Det sidste kan derefter børstes væk, og pletten skal gerne være helt forsvundet.

Fejl du ikke må begå

For at undgå at ødelægge din marmorgenstand, er der nogle fejl, som du helst ikke må begå:
  • Marmor er sart på nogle punkter, og lad derfor være med at benytte skuresvampe herpå. Sådanne svampe er nemlig af slibende materiale, og det kan være med til at give ridser i din marmor. Brug i stedet bløde klude med lunkent vand til at rengøre overfladen.
  • Spilder du kaffe eller anden væske på genstanden, er det vigtigt, at du tørrer det op med det samme. Marmor suger nemlig væsken til sig, hvis det ligger for længe, og det skaber pletter.
  • Marmor er også sart, når det kommer til varme. Har du en bordplade af marmor, er det vigtigt, at du ikke placerer varme gryder herpå. Dette kan nemlig skabe pletter eller i værste tilfælde knække marmoret.
  • Marmor er ikke gode venner med syrligt materiale. Hverken når det kommer til fødevarer eller rengøringsmidler. Derfor er det vigtigt, at syrligt materiale ikke kommer i nærheden er dit marmor, hvis du vil undgå pletter.

Ønsker du hjælp til at løse en opgave vedr rengøring

På HandyHand tilbyder private billig hjælp til at løse opgaver

Du kan gratis oprette din opgave her og lade handyhanderne kontakte dig med bud

Nedenstående er et udpluk af dem som tilbyder deres hjælp indenfor kategorien Rengøring