Fjern pletter fra gulvtæppe

Du kender det godt. Du kommer ind i stuen, og dit barn har haft det lidt for sjovt med tuscherne, katten har kastet op, eller din teenagesøn glemte lige at tage skoene af, inden han gik hen over gulvtæppet. Pletter er noget, som du før eller senere vil komme til at døje med, hvis du vælger at have gulvtæppe i hjemmet. Derfor kan det være gavnligt at vide, hvordan du fjerner pletterne igen herfra. Læs med her og find ud af hvordan.

Få hjælp af en Handyman

Sådan gør du

Uanset hvilken type plet der er opstået på gulvtæppet, er det vigtigt, at du fjerner den med det samme. Gamle pletter på gulvtæppe, der har fået lov til at sidde der for længe, kan du være sikker på, at der bliver noget nær umulig at fjerne - medmindre du sender det til rensning.

Der findes mange forskellige typer pletter, men der er én ting, der oftest har succes, når det kommer til fjernelse af pletter fra gulvtæppet. Som det første skal du fjerne alt det “løse”. Det vil sige, at du ved tørre pletter skal have fat i en børste eller støvsuger til at fjerne det mest overfladiske med. Ved våde pletter, skal du benytte en tør klud eller køkkenrulle til at fjerne væsken i pletten. Det er vigtigt, at der ingen farve er i hverken klud eller køkkenrulle. Når du fjerner en våd plet, er det vigtigt, at du dupper og ikke gnider. Hvis du gnider, risikerer du at forværre pletten.

Næste skridt er ved de fleste pletter at benytte lunkent vand. Du dupper forsigtigt området med lunkent vand og fjerner derefter igen det meste af væsken med en klud eller køkkenrulle. Hvis ikke vand virker til at fjerne pletten, skal du have gang i lidt skrappere midler. Få fat i noget pletrensemiddel. Der findes mange forskellige slags, og derfor er det vigtigt, at du læser på emballagen, hvordan det pågældende middel skal benyttes. Sørg igen for at duppe og ikke gnide.

Husk at det altid er en god ide at teste, og det middel du vælger at bruge kan tåles af dit gulvtæppe. Hvis du ikke tester det, kan du risikere misfarvning og lignende. Lad endelig også være med at benytte klorholdige produkter, da klor kan misfarve.

Nogle pletter er mere genstridige

Selvom mange pletter vil forsvinde med ovenstående guide, er det ikke alle, der gør det. Er der for eksempel komme sprittusch på dit gulvtæppe, skal du duppe med en klud fugtet med husholdningssprit. Er der tale om urin, afføring eller opkast, kan det blive nødvendigt at benytte en anden fremgangsmåde. I sådanne tilfælde skal du fugte pletten med en blanding af lige dele ufarvet husholdningseddike og vand. Når blandingen har fået lov at virke i 10 minutter, skal du skiftevis duppe med en tør og en fugtig klud. Til sidste er det en god ide at duppe med sådan noget som rodalon for at fjerne dårlig lugt og desinficere.

Hvis du har en plet, der ikke kan fjernes med nogle af de tips, som er blevet præsenteret her, kan du med fordel søge efter en løsning på Google.

Ønsker du hjælp til at løse en opgave vedr rengøring

På HandyHand tilbyder private billig hjælp til at løse opgaver

Du kan gratis oprette din opgave her og lade handyhanderne kontakte dig med bud

Nedenstående er et udpluk af dem som tilbyder deres hjælp indenfor kategorien Rengøring