Sådan fuger du dine vinduer

Få tips til at fuge dine vinduer korrekt og undgå træk og utætheder

Vintermånederne banker på døren, og du er begyndt at kunne fornemme vinden puste dig i nakken, når du nærmer dig vindueskarmene i dit hjem. Frygten for at fugen er blevet utæt og i værste tilfælde er revnet, sniger sig langsomt ind under huden på dig, men du kan ikke overskue at skulle betale dyre domme for en fagmand.

Eller måske har du lige fået monteret spritnye vinduer, og finder fugearbejdet uoverskueligt? Så mist ikke modet, for her er en nem og ligetil guide over, hvordan du selv kan fuge dine vinduer og igen holde varmen inden døre.

Hvorfor er det vigtigt at fuge rundt om dine vinduer?

vindue der trænger til at få skiftet fuger

Ved montering af nye vinduer vil hullet i muren altid være større end selve vinduespartiet, for at efterlade et mellemrum på en lille centimeter imellem væg og vinduesramme.

Med efterårets høje vindstyrker, januars minusgrader og sommerens hede temperaturer, skal materialerne have plads til at give sig, og det giver mellemrummet dem. For at adskille ude- og indemiljøet er det dog nødvendigt at lukke hullet til. Ind i billedet kommer fugen, som både tillader materialerne at bevæge sig og samtidig står for en tillukning af mellemrummet i muren.

Selvom fugemasse er et genialt materiale, holder det ikke evigt, og det er derfor vigtigt altid at holde et skarpt øje med fugerne omkring dine vinduer. Med tiden kan fugen nemlig blive så slatten og mør at den revner, og så kan det gå hen og blive en dyrere omgang, end hvis du får massen udskiftet i tide!

Hvilken fugemasse passer til dine vinduer?

Når du vælger selv at kaste dig ud i projektet, er det først og fremmest vigtigt at sætte dig ind i, hvilken fugemasse, der passer bedst til lige præcis det formål, du skal bruge det til.

Et forkert valg af fuge kan føre til knap så sjove udfordringer med både råd og skimmel, men det vil du næppe ende ud i, hvis blot du følger artiklens gode råd.

Inden du går på jagt efter den helt rigtige fuge, er det især en god ide, at tage stilling til, om fugen skal være til inden- eller udendørs brug.

Hvad betyder diffusionstæt og diffusionsåben fuge?

Et relevant notat at tage er, at den ind- og udvendige fuge IKKE skal være af samme materiale. For at undgå at varmen fra brændeovnen eller røgen fra de pandestegte frikadeller ikke trænger ind bag karmen og kondensere, skal den indvendige fuge være diffusionstæt. Tætheden i fugen sikrer, at størstedelen af fugten indefra holdes væk. 

Alligevel vil der altid være en eller anden form for vildfaren fugt, som fugen ikke har kræfter nok til at stoppe. Af den grund er det vigtigt at vælge en udvendig fuge, som i modsætning til den indvendige, skal være diffusionsåben. Fugens åndbarhed vil give fugten - der kommer indefra - fri passage ud til, så al materialet igen kan trække vejret. 

2 typer diffusionsåbne fuger

Kalkmørtel

Kalkmørtelfugen er en traditionel mørteltype, der har været brugt i århundrede. Derfor er den også oplagt at bruge til lidt ældre huse, da den vil passe perfekt til stilen på murerne. Kalkmørtlen værdsættes især for sin holdbarhed, fleksibilitet og åndbarhed, og reducerer generelt risikoen for revner eller skader.  

Fugebånd

Fugebånd er i sin struktur meget åben ligesom kalkmørtel, men er dog noget nemmere at montere og også at udskifte igen. Det kan nemlig tilpasses og formes efter byggematerialets konturer, og er typisk selvklæbende og dermed også ekspanderende. 
Siden fugebåndet udvider sig under påsætningen anbefales det, at man undgår snack-pauserne undervejs.

2 typer diffusionstætte fuger

Akrylfuge

Akrylfuge er i høj grad diffusionsåben og tillader en god ventilation og luftcirkulation. Den er især velegnet til mindre tætninger og reparationer, der ikke kræver en høj grad af holdbarhed eller modstandsdygtighed overfor fugt og skimmelsvamp.

Silikonefuge

Silikonefuger er typisk lavet af silikonebaserede materialer, som hærder i kontakt med luftfugtighed og skaber en fleksibel forsegling. Silikonefuger kan på grund af deres vandtætte og fugtighedsbestandige egenskaber forhindre skimmelsvamp og mugdannelse i højere grad en akrylfuge.

Silikonefuger bruges til indendørs fugning, men mange foretrækker også at bruge det til udendørs applikationer ved at placere det i bunden af vinduet inden kalkmørtlen eller fugebåndet anvendes. 

Hvad skal jeg bruge til fugning af vinduer?

Når du har fået styr på hvilken fugemasse du har brug for, er næste trin at finde det rette værktøj og materiale frem. Her er en liste på alt det, du vil have brug for:

  1. En fugepistol af metal
  2. Skum fugebagstop
  3. Glittepind
  4. Glittevæske eller sæbevand
  5. Våd klud
  6. Fugespartel eller våd klud
  7. Handsker og eventuelt også beskyttelsesbriller

Trin-for-trin vejledning til fugning af vinduer

  1. Forberedelse
  2. Montering af fugebagstop
  3. Påfør fugemassen
  4. Frem med glittepindene
  5. Lad kluden færdiggøre arbejdet
  6. Læn dig tilbage

1. Forberedelse

Før du finder fugepistolen frem, skal du sikre dig, at overfladen er ren, tør og fri for støv og snavs. Hvis du skal udskifte din fuge, er det nødvendigt at fjerne de gamle fuger eller tætningsmidler før du påfører den nye fugemasse.

2. Montering af fugebagstop

Inden du propper skum fuge-stoppet ind i mellemrummet, skal du sikre dig, at det har de rigtige mål. Når du har målt og klippet den helt rigtige størrelse på dit fuge-stop, er der bare tilbage at indsætte det.

3. Påfør fugemassen

påføring af fugemasse

Klip eller skær spidsen af fugen med en saks eller hobbykniv i en vinkel på ca. 45 grader, så flowet af massen bliver nemmere at kontrollere og påføre i en kontinuerlig perle langs vinduets ramme. Her gælder det om, at holde tungen lige i munden, for at undgå hverken at få for meget eller for lidt masse ud på samme sted. 

4. Frem med glittepindene

For at trykke fugen på plads skal du bruge nogle såkaldte glittepinde. De skal som tommelfingerregel have stået i glittevæske i mindst én uge, før de skal tages i brug.

Når fugen er placeret i mellemrummet, kører du blot pindene hen over massen med et blidt tryk, så den fordeles jævnt og ensartet.

5. Lad kluden færdiggøre arbejdet

kvinde rengøre vindueskam

Fugningarbejdet lakker nu mod enden og der er nu kun rengøring og oprydning tilbage. Det er dog på dette tidspunkt, at du har mulighed for at give dine vinduespartier et ekstra flot finish. Sørg for at fjerne eventuelle overskydende tætningsmasser med en fugespartel eller en våd klud for at skabe en pæn overflade. Derefter skal du blot lade fugen tørre i mindst 24 timer, inden du eventuelt maler henover.

Læn dig tilbage

Nu kan du roligt og stolt smække benene op på sofaen, kværne en pose chips og samtidig glæde dig ved tanken om, at der igen er varmt i pejsestuen og, at der forhåbentligt går længe før, at dine vinduer trænger til en fornyet gang fugemasse!

Hvis nu uheldet var ude og fugen ikke er blevet forseglet tilstrækkeligt, og endnu en omgang fugning af dine vinduer virker en smule uoverskueligt, kan du jo altid tage kontakt til en fugemand eller handyman på Handyhand.

Fugning af vinduer

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Det er vigtigt at fuge dine vinduer for at adskille ude- og indemiljøet, lukke mellemrummet mellem væg og vinduesramme, og tillade materialerne at bevæge sig uden at skabe utætheder eller revner.

  • En diffusionstæt fuge er tæt og forhindrer fugt i at trænge igennem, mens en diffusionsåben fuge er åndbar og tillader fugt at passere igennem. Indvendige fuger skal være diffusionstætte, mens udvendige fuger skal være diffusionsåbne.

  • Du skal bruge en fugepistol af metal, skum fugebagstop, glittepind, glittevæske eller sæbevand, våd klud, fugespartel eller våd klud, handsker og eventuelt beskyttelsesbriller.

Skrevet af