En asynkronmotor der bruges som generator i vindmøller, omdanner vindens kinetiske energi til elektrisk energi. Den nøjagtige mængde energi, som vindmøllen kan generere, er afhængig af flere faktorer, hvoraf vindhastigheden er en af de mest afgørende. Generelt set øges produktionen af elektricitet eksponentielt med vindhastigheden, indtil den når sin maksimale kapacitet eller 'cut-out' hastighed.
Typisk starter en vindmølle med at producere elektricitet ved en 'cut-in' vindhastighed på omkring 3-4 meter pr. sekund (m/s). Under disse forhold er produktionen relativt lav. Når vindhastigheden stiger til omkring 12-14 m/s, arbejder vindmøllen ved sin optimale effektivitet, og dette er hvor den maksimale energiproduktion normalt findes. Det er værd at bemærke, at hvis vindhastigheden overstiger den maksimale 'cut-out' grænse, som oftest er mellem 20-25 m/s, stopper vindmøllen automatisk for at undgå skader.
Når vindhastigheden varierer mellem disse punkter, ændrer produktionen af elektricitet sig i overensstemmelse hermed. For eksempel kan en vindmølle ved en vindhastighed på 7 m/s producere betydeligt mindre energi end ved 14 m/s. Dette skyldes den eksponentielle relation mellem vindhastighed og energiproduktion; en lille stigning i vindhastigheden kan lede til en betydelig øgning i genereret energi.
Det er også vigtigt at forstå, at vindmølleproducenter leverer specifikke performancekurver for deres modeller, som viser præcis, hvordan vindhastigheden påvirker energiproduktionen. Disse kurver er afgørende for at estimere den forventede energiproduktion i et givent område baseret på historiske vinddata.