I fysiske systemer, hvor strøm omdannes til varme, gælder det grundlæggende princip fra energibevarelsesloven, at energi ikke forsvinder, men omdannes. Dette betyder, at når 1 watt (W) elektrisk strøm anvendes i et apparat, omdannes denne mængde strøm teoretisk set til 1 watt varme under ideelle forhold. Det er vigtigt at påpege, at dette forholder sig sådan i et ideelt system, hvor der ikke er tab i form af lys, lyd eller anden energiform.
Den konkrete omsætning af elektrisk energi til varme kan beskrives ved Joules lov, som siger, at den mængde varme, der produceres i en leder med elektrisk strøm, er proportional med strømmens kvadrat, lederens resistans og tiden, strømmen løber igennem lederen. Dette betyder, at den teoretiske omsætning af 1W strøm til 1W varme antager, at alt energiforbrug går til varmeproduktion, hvilket er en idealisering.
I praksis kan en del af den brugte energi ledes væk i andre former, eksempelvis som lyd i visse elektroniske enheder eller som lys i pærer. Effektiviteten af omdannelsen fra elektrisk energi til varme kan derfor variere baseret på den specifikke enhed og dens design. Det er dog stadig en god tommelfingerregel at 1 watt forbrugt strøm under mange omstændigheder er omtrent lig med 1 watt genereret varme.