Hvad koster en vandfontæne

Find ud af hvad det koster at få lavet en vandfontæne
+150.000 kunder

Find en Andet havearbejde

Opret en opgave, modtag bud og få opgaven udført

Det er gratis og tager 2 minutter.

Hvad koster en vandfontæne

En vandfontæne koster typisk mellem 450 kr. og 26150 kr. at få installeret. Prisen på en vandfontæne varierer baseret på type, design, materialer og installation. Almindelige hjemmevandfontæner koster omkring 1145 kr. Hvis du selv gør forberedelserne, kan du spare lidt. Men komplekse og tunge vandfontæner kræver ofte professionel hjælp.Gratis AI Prisberegner

Beskriv din opgave og modtag et onlineestimat ud fra de bedst bedømte udbydere, på under 10 sekunder

Baseret på 150k+ opgaver

Bruger AI til at udregne pris

Matcher med rigtige opgaver

Min. 25 anslag

At få installeret rindende vand i sin have er en skøn og eksklusiv måde at give liv og skønhed til dit hjem eller arbejdsplads. En vandfontæne kan komme i rigtig mange variationer og former. Derfor er prisintervallet for at få installeret en vandfontæne bredt, med de lave priser omkring 450 kr. og de høje priser helt op til 26.150 kr. For de fleste almindelige vandfontæner til hjemmet er prisen omkring 1.145 kr. 

Som sagt er der mange måder at lave en vandfontæne på, også hvis man ønsker at spare på omkostningerne. I denne guide kan du læse mere om hvad der påvirker priserne for en vandfontæne, og hvordan du bedst navigerer rundt i omkostningerne.

Hvad består en vandfontæne af

Vandfontæne

Vandfontæner kan findes i rigtig mange udgaver. En fælles karakteristika for vandfontæner er dog rindende vand. Det kan enten være vand der løber fra et traditionelt springvand, stablet sten eller statuer. De dyrere vandfontæner kan løbe ned i en dam eller lille å, kan have beplantning omkring sig og endda også være forbundet til en fiskedam. 

Der er altså mange muligheder indenfor design, og det kan være en rigtig stor del af processen at vælge sin vandfontæne og indretningen af området omkring denne. Det er ofte kun budgettet og fantasien der sætter grænser når det kommer til vandfontænes design.

Hvordan laver man en vandfontæne

Når en vandfontæne først er sat op, så kræver den ofte ikke specielt meget vedligeholdelse. Det kan derimod godt kræve lidt at lave selve vandfontænen og gøre det omkringliggende område klar. Det inkluderer også installation af en elektrisk vandpumpe. Benytter du dig af en anlægsgartner, så vil de ofte kunne tage sig af langt de fleste ting. I de fleste tilfælde skal følgende ting gøres, før en vandfontæne kan blive helt klar:

1. Jordrydning

Først og fremmest skal området, hvor vandfontænen skal stå, gøres klart og ryddeligt. Derfor skal ting som buske, sten, terrassefliser og lignende først fjernes. Denne del af opgaven kan du også sagtens gøre selv for at spare lidt penge på gartnerens arbejdstid.

2. Udjævning af området

For at vand i damme og springvand flyder rigtigt, så er det vigtigt at jorden er plan og jævn. Denne jævning af jorden skal ofte også tage højde for en eventuel tilslutning af strømforsyning eller lignende til fontænen.

3. Grave render

Afløb og dræning af vand er essentielt for de fleste typer af vandfontæner. I nedgravet render kan de nødvendige rør og VVS til vandfontænen løbe, uden at disse ligger over jordoverfladen. Har man ikke den rigtige form for dræning omkring en vandfontæne eller dam, så kan det give synkehuller og fugtskader i ens græsplæne.

4. Eventuel opsætning af lys og installationer op af mure

Alt efter typen af vandfontæne, så kommer nogle typer med installation af lys, lamper og særlige dioder, der enten går langs med vandfontænen eller ligger i selve vandet. Andre fontæner skal helst installeres op ad vægge eller små murer i haven. Har din valgte fontæne brug for enten lys eller en mur, så kan du have brug for en elektriker eller anlægsgartner med speciale indenfor dette.

5. Design af have og landskab

Det er essentielt at have planlagt og designet, hvordan din nye vandfontæne skal passe ind i din have. Er detaljerne ikke planlagt ordentligt, så kan du ende med flere omkostninger eller problemer. I værste fald kan det ende med skader på vandfontænen eller haven. Du kan derfor med fordel finde hjælp til have design for at sikre, at det hele spiller godt sammen. I nogle tilfælde kan beplatning af træer og buske omkring en stor vandfontæne løfte udseendet og skønheden i din have. Det giver selvfølgelig ekstra udgifter men det er ofte det hele værd for mange. Tal med din have designer om hvilke andre services, du kan få brug for. Det kan være en elektriker, VVS'er, murer og andre services.

6. Udgravning til havedam

Efter at have lavet de nødvendige udgravninger og installationer, så kan selve vandfontænen i de fleste tilfælde sættes op. Alt efter størrelse og kompleksitet, så kan du sandsynligvis have brug for professionel hjælp. Skal der være havedam, en bæk eller andet udløb af vand omkring fontænen, så skal der også udgraves og gøres klar til dette. Husk også at bruge en vandpumpe til stillestående vand, så du undgår vækst af bakterier, alger og lignende.

Faktorer der påvirker prisen for vandfontæner

De største faktorer der påvirker prisen, er selve vandfontænen og prisen for professionelle installatører. Vælger man en stor og kompliceret vandfontæne, så kan udgravningen og arbejdet med opsætning og installation hurtigt blive en dyr omgang. Mindre vandfontæne kræver ikke ligeså meget besvær med installation og omkostninger ved vedligeholdelse.

Design

Vandfontæners størrelse, design og kompleksitet er en af de største omkostninger ved projektet. Fontæner med ekstra installationer og funktioner, hvad end der er tale om elektriske eller VVS- installationer, kræver både flere omkostninger i købspris, opsætning og vedligeholdelse. Der er heldigvis et rigtig bredt udvalg af vandfontæner tilgængelige. Det er derfor ikke svært at finde et budgetvenligt design som stadig kan passe til ens egne ønsker.

Materialer

Materialerne til en vandfontæne og eventuelle tilbygninger har også indflydelse på prisen. Ofte vil det være materiale omkostninger ved udskiftninger og reparationer som især kan trække prisen op. Holdbare materialer som resin og forseglet sten har ofte en længere levetid. Med den rigtige pasning kan nogle materialer nærmest holde længere end selve haven. 

Professionelle omkostninger

Installatører, hvad end de er elektrikere, anlægsgartnere, VVS-folk eller murer, vil ofte koste en del. Det er især tilfældet ved mere kompliceret projekter som kræver installation af elektrisk udstyr, store udgravninger og opsætning af tunge vandfontæner. Ofte vil professionel hjælp dog ofte være en nødvendig, især ved større projekter. Professionelle kan ofte også spare dig for senere udgiftninger ved reparationer.

Priser for en vandfontæne

Priserne vil varriere meget, og der er både mange steder man kan spare eller vælge at bruge ekstra penge. Her kan du få lidt estimater på, hvad de forskellige opgaver omkring installation af en vandfontæne kan koste:

  • Jordrydning og udjævning: Alt efter hvor stort området er, hvor ujævn grunden er og hvor meget der skal ryddes, så kan priserne for disse gå fra 650 til mere end 2.900 kr.
  • Have design og opsætning af fontæne og dam: Prisen for selve fontænen og dens opsætning spænder utroligt bredt. Det gælder også eventuelle installationer af havedamme eller andre former for vand udløb. Alt efter de valgte designs, materialer og professionelle installatører, så kan priserne ligge imellem 700 til 5.000 kr.
  • Sprinklersystemer: Som noget ekstra kan man få sat sprinklersystemer op omkring sin have. På denne vis holder man græsset og sine planter grønne og sunde, uden selv at skulle bekymre sig om vandingen selv. Priserne for disse systemer er 470 til omkring 1.000 kr.
  • Større udgravninger: Er større udgravninger nødvendige i forbindelse med projektet, så vil priserne også løbe op. Større udgravninger koster omkring 500 til mere end 1.300 kr.
Type af servicePris (DKK)
Jordrydning og udjævning650 til mere end 2.900 kr.
Have design og opsætning700 til 5.000 kr.
Sprinklersystemer470 til 1.000 kr.
Større udgravninger500 til mere end 1.300 kr.
Gennemsnitlig totalpris450 til 26.150 kr.

Opsætning af vandfontæne selv

Nogle dele af processen ved at sætte en vandfontæne op, kan man godt udføre selv. Det er for eksempel rydning af området og udjævning af jorden. Dette kan spare dig for nogle af udgifterne ved at hyre professionelle. Det anbefales at få professionelle til at klare resten af opgaven. Der er mange ting at holde styr på og tage stilling til, hvad end det er have design, installationer, udgravninger eller tungt løftearbejde. For at sikre, at det hele fungerer optimalt og ikke kræver ekstra omkostninger ved fremtidige reparationer, så er professionel hjælp en god investering.

Skal du have lavet en vandfontæne eller designet din nye have, så kan du lægge din opgave op på Handyhand. Her kan du modtage uforpligtende tilbud fra lokale eksperter, som står klar til at hjælpe dig med netop din opgave.

Instruktion vandspil i granit

Spørgsmål og svar

  • Som udgangspunkt vil din hyret hjælp have alt udstyret klar selv. På Handyhand er det en god ide at spørge din ekspert, om de har alt, hvad de har brug for.

  • Så længe man får korrekt installeret pumper og elektriske systemer til springvandet, så kan de fleste former for springvand og vandfontæner godt sættes op i private haver.

Skrevet af