Farverig stue med blå, rød og gul som dominerende farver, der illustrerer kreative farvevalg til indretning.

Sådan indretter du stuen med farver

Farver har en markant indflydelse på atmosfæren i et rum, og kan være en stor del af indretningen. I denne guide får du yderligere viden om valg af maling, beregning af korrekt mængde maling, og meget mere.

Hvordan vælger jeg den rette vægmaling, og hvilke farver passer sammen?

 

Skab stemning med farver

Man kan skabe forskellige stemninger i ens hjem, da farver har magten til at transformere et rum og tilføje liv og kreativitet. Mørke farver som jordfarver, mørkeblå og mørkegrøn fremkalder en følelse af ro og er ideelle for afslappende områder. Lyse farver som gul, beige og lyserød er perfekte for rum, hvor aktivitet og socialt samvær er i fokus. Overvej at male en enkelt væg i en kontrastfarve for at bryde monotonien og tilføje dynamik til dit rum.

 

Farvernes psykologiske effekt

  • Blå er fyldt med rige og dybe toner, der kan skabe ro i rummet. Farven ses som sofistikeret og elegant, og er en god farve til de mere rolige rum.
  • Grøn er harmoniens farve og giver en indbydende og afslappende følelse. Grøn er god til indretning i rum, hvor man bruger andre jordfarver.
  • Gul stimulerer tankerne, og skaber optimisme og kreativitet. Denne farve vil være god til køkkenet eller kontoret.
  • Orange opfordrer til aktivitet og social interaktion, da det er en energisk farve der kombinerer optimismen fra den gule farve, og hyggen fra den røde.
  • Rød kan komme i mange nuancer. Uanset om du vælger en rustrød eller mat rosa, så tilfører disse farver hygge og elegance til rummet, da det skaber en indbydende atmosfære. Rosa ses også mere og mere som en basisfarve, og kan let kombineres med beige toner, eller endda stærkere farver som gul og grøn.
  • Grå kan man finde mange steder, og kan optræde som alverdens nuancer, lige fra sand og beige til mørke gråtoner, der alle giver en dæmpet elegance. Disse neutrale farver er en tidsløs klassiker, og bruges også flittigt i samspil med mere kulørte farver.

Sundhed og bæredygtighed i fokus

Der findes mange miljøvenlige og allergivenlige malinger, der er Svanemærket og udviklet i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Disse malinger er ikke kun bedre for miljøet men også for din sundhed, både på den lange bane, men også når du er i gang med malerarbejdet. Stuen kan males med enhver malingstype, mens køkkener og badeværelser kræver mere slidstærke løsninger, da disse er mere udsat for fugt og snavs.

Kan jeg selv beregne den nødvendige mængde maling?

For at undgå spild når du kommer maling, kan du bruge denne formel til at beregne mængden af maling du skal bruge: 

(væg + væg + væg + væg) * højde + areal loft - areal vinduer og døre. 

Husk, at du ofte skal male flere gange, for at opnå et optimalt resultat uden pletter. Spørg i malerbutikken, eller læs bag på bøtten, hvor mange gange din maling skal have. Hvis malerarbejdet skal foregå i en lille stue eller andre små rum, kan man let spare penge ved at beregne den mængde man skal bruge inden man går igang, så man ikke får købt alt for mange unødvendige liter maling.

Kan jeg selv male mine vægge i stuen, og hvordan gør jeg?

 

Forberedelse og teknik

Hvis der i stuen både skal males loft og vægge, er det en god idé at planlægge hvordan man griber malerarbejdet an på forhånd. En god plan kan se sådan ud:

 

Disse materialer og værktøjer kan du bruge:

  • Afdækningsplast eller -pap
  • Malerulle
  • Malerpensel
  • Malertape
  • Malerbakke
  • Teleskopskaft (godt til lofter)
  • Maling.

Hvordan udfører jeg malerarbejdet?

  1. Start med at dække gulvet til, med afdækningsplast, -pap, eller hvad du kan finde i hjemmet.
  2. Forbered malingen. Åben den, rør godt rundt, hæld lidt ud i en malerbakke.
  3. Start med at male loftet, for at undgå dryp på nymalede vægge. Brug en stor malerrulle, og eventuelt et teleskopskaft for at minimere belastning af ryggen.
  4. Sæt malertape rundt om stikkontakter, dørkarme, lister og andet, der ikke skal males.
  5. Hvis det ikke er samtlige vægge der skal males, kan der males i den originale vægfarve over malertapen, da det lukker de små huller. På denne måde opnår man et skarpere look i overgangen mellem de forskellige vægfarver.
  6. Mal først alle kanter og detaljer med en lille pensel for præcision omkring stikkontakter, lister og paneler.
  7. Derefter males resten af væggen med en stor malerrulle.
  8. Gentag punkt 6-7 indtil det færdige resultat er opnået.

 

Tilpasning til rummets forhold

Der kan være mange tanker ift. hvilken væg man skal male i stuen. Størrelsen af din stue og mængden af naturligt lys kan have stor betydning for dit farvevalg. I meget lyse rum anbefales det at bruge matte farver for at undgå genskær, og for at farverne fremstår så naturlige som muligt. 
 

How to Combine Colors in Your Home | Designing Your Home Interior Color Palette

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Mange malerforretninger tilbyder farveprøver på under 0,5 l, så man kan teste sin ønskede farve. Test farven ved at lave en lille prøve på væggen med en pensel, eller mal et A4-papir, og hold derefter papiret op mod den væg du ønsker malet.

  • Der er ingen begrænsning på, om et rum er for småt eller for stort til at blive malet. En lille stue med meget lysindfald, kan sagtens blive malet en mørkere farve, uden at stuen nødvendigvis virker endnu mindre.

  • Mængden af naturligt lys kan have en stor betydning. Prøv en mere mat farve ved meget lysindfald så man undgår genskær, og så farverne fremstår så naturlige og bløde som muligt.

Skrevet af