Hvad koster det at skifte en toppakning

Find ud af hvad det koster at skifte en toppakning på din bil med denne guide til priser
+150.000 kunder

Find en Mekaniker

Opret en opgave, modtag bud og få opgaven udført

Det er gratis og tager 2 minutter.

Hvad koster det at skifte en toppakning?

At skifte en toppakning koster typisk mellem 2.000 og 4.750 kr., med et gennemsnit på omkring 3.000 kr. Prisen for at skifte en toppakning kan variere baseret på flere faktorer såsom værkstedets priser, bilens model og alder. Ældre eller sjældne biler kan kræve en dyrere toppakning. Motorens type, som en V6 eller V8, kan også påvirke prisen. Hvis der er skader på motoren, kan yderligere reparationer være nødvendige, hvilket kan øge prisen. Det er en nødvendig investering for at sikre bilens sikkerhed og effektivitet.Gratis Prisberegner

Beskriv din opgave og modtag et prisestimat på under 10 sekunder

Baseret på 150k+ opgaver

Bruger AI til at udregne pris

Matcher med rigtige opgaver

Min. 25 anslag

Toppakningen er en vigtig del af motoren på en bil. Toppakningen virker som en form for forsegling der dækker for motoren og topstykket. Herved sikrer toppakningen, at der ikke kan komme snavs, væsker og lignende ned i selve motorblokken, hvilket giver effektiv og sikker drift af bilen.

Toppakning skal dog kunne modstå den ekstreme varme og tryk som kommer fra motoren, og der vil derfor naturligt komme et tidspunkt, hvor toppakningen er nødt til at blive udskiftet.

De enkelte værksteder og modellen af din bil har indflydelse på, hvad det vil koste at få skiftet toppakningen. Som regelt kan en professionel udskiftning godt koste mellem 2.000 kr. og 4.750 kr., i gennemsnit omkring de 3.000 kr. Det varierer dog en del mellem de forskellige services, og priserne skal derfor ses som vejledende.

Hvad påvirker prisen for udskiftning af en toppakning?

toppakning

Der er visse ting som kan have en stor indflydelse på prisen for at skifte en toppakning. Du kan se nogle af de mest almindelige faktorer her:

 • Værkstedets priser: Som nævnt tidligere, så er det især prisen for professionel udskiftning hos en mekaniker, som kan påvirke prisen. Det er ofte meget arbejde at skifte en toppakning og det vil naturligvis have en indvirkning på prisen.
 • Bilens model og alder: For de fleste bilmodeller vil der være helt bestemte reservedele, som kun kan benyttes til den model. Derfor kan en ældre eller mere sjælden bil godt kræve en særlig toppakning, som kan være dyrere at skaffe hjem. Nogle biler vil også være mere krævende i selve udskiftningsprocessen.
 • Typen af motor: En V6 eller V8 motor har brug for to toppakninger.
 • Eventuelle skader på motoren: Er der sket skader på motoren på grund af fejl med toppakningen, så vil flere reparationer være påkrævet. Det kan derfor være værd at få inspiceret toppakningen regelmæssigt, så man undgår at der sker mere omfattende skader.

Prisen for selve toppakningen er ofte ikke meget mere end 200 kr., men det er arbejdet og timerne ved selve udskiftningen, som trækker omkostningerne meget op.

Prisoversigt for udskiftning af toppakning

Prisen for at få skiftet en toppakning kan variere afhængigt af flere faktorer. I denne tabel præsenteres de gennemsnitlige priser for at få udskiftet en toppakning.
 

BeskrivelsePris (DKK)
Professionel udskiftning af toppakning (lav ende)2.000 kr.
Professionel udskiftning af toppakning (høj ende)4.750 kr.
Gennemsnitlig pris for professionel udskiftning af toppakning3.000 kr.
Pris for selve toppakningen (uden arbejdstid)ca. 200 kr.

Bemærk: Priserne skal tages som vejledende og kan variere afhængig af specifikke omstændigheder.

Hvornår skal man udskifte en toppakning

Man kan tit se meget tydelige tegn på, at en toppakning har brug for at blive udskiftet. Når motoren let blive overophedet eller hvis der kommer meget røg og damp fra den, så er det ofte tegn på problemer med toppakningen. Motoren kan også nemt bryde helt sammen med en ødelagt toppakning. Af andre tegn kan der være følgende:

 • Bilen bliver for varm: Uden en funktionel toppakning, så vil der være problemer med at få kølervæske rundt til de mere essentielle dele af motoren. Derfor vil en ødelagt toppakning føre til en meget varm motor, som ved kun korte køreture bliver meget overophedet.
 • Konstant påfyldning af kølervæske: Du kan komme ud for, at din bil hele tiden har behov for at få påfyldt kølervæske. Det kan tyde på, at der er en lækage af kølervæske et sted på toppakningen, og der kan derfor være brug for at få udskiftet denne.
 • Lysende lamper på instrumentbrættet: For langt de fleste bilmodeller vil lamperne for at undersøge motorens eller oliens temperatur lyse op, når toppakningen er beskadiget.
 • Hvid røg eller sød lugt fra udstødning: Hvis der kommer en hvid eller sødligt lugtende røg ud fra motoren eller udstødningen, så kan det også være en indikator for en ødelagt toppakning. Det kommer sandsynligvis af, at kølervæsken og olien er blevet blandet i motoren.

Opdager man nogle af ovenstående ting, så er det vigtigt at få undersøgt sin toppakning, inden der kommer mere permanente skader på selve motoren.

Hvordan foregår skiftning af toppakningen

Selve processen med at få udskiftet toppakningen er tit ret omstændig. Det er derfor også her, at der vil være flest omkostninger. Udskiftningen kan godt tage omkring 10 timers arbejde og involverer følgende trin:

 1. Inspektion af toppakningen og omfanget af skader.
 2. Dræning af kølervæske og olie.
 3. Fjernelse af cylinder hoveder.
 4. Undersøgelse og rengøring af adskilte komponenter.
 5. Afmontering af toppakningen.
 6. Undersøge motorblokken for skader.
 7. Påmontering af toppakning og korrekt forsegling af denne.
 8. Samling af cylindere og andre reservedele igen.
 9. Genopfyldning af kølervæske og motorolie.
 10. Opstart af motoren for at tjekke arbejdet og kigge efter eventuelle lækager.
 11. Prøvekørsel af bilen.

Processen med at adskille og samle motoren på denne måde tager ofte lang tid, hvilket forklarer den lidt høje pris for professionel udskiftning af toppakningen.

Du kan spare penge og få hjælp til at udskifte en toppakning ved at bruge Handyhand. Du kan lægge din opgave op på platformen og begynde at modtage uforpligtende tilbud fra eksperter i dit område. Herefter kan du vælge det bud og den Handyhander, som passer til dine ønsker og få dit problem løst.

Toppaknings skift

Spørgsmål og svar

 • Det kan ikke anbefales at gøre. Mange vil tænke, at det er fint at køre bilen til værkstedet med en ødelagt toppakning. Det kan dog nemt føre til mere omfattende skader på motoren, som kan løbe op i en langt højere pris. Forsøg derfor at få en mobil mekaniker ud til dig eller få trukket din bil på et værksted.

 • Der er tydelige tegn på, hvornår en toppakning trænger til at blive udskiftet. Det er ved overophedet motor og olie, hvid damp fra motor eller udstødning og konstant påfyldning af kølervæske.

 • Hvis en ødelagt toppakning giver mere omfattende skader på motoren, så kan der være behov for en del flere reparationer og udskiftninger af dele. Det kan være udskiftninger af tændrør, gamle møtrikker, stempler og ventiler, som alle kan være af ældre dato eller være beskadiget ved problemer med toppakningen.

Skrevet af