Sådan skriver du et CV

Få styr på dit CV med disse enkle trin og tips

En god jobansøgning er en helt essentiel del af jobsøgningsprocessen. Det er det vigtige første indtryk, som du giver en potentiel arbejdsgiver, og det er ofte afgørende for at komme til samtale. 

Dit CV reflekterer dine erfaringer, men din ansøgning skal sørge for, at du bliver husket og står ud fra flokken.

Hvor lang skal min ansøgning og CV være

person læser CV

Der er ikke et decideret krav til længden for din jobansøgning og CV. Men det er ofte smartest at holde tingene relativt kort og præcist. Dine dokumenter vil sandsynligvis være i blandt rigtig mange andres, og der er derfor ikke tid til at læse mange sider. 

Som udgangspunkt anbefales det derfor at dit CV er på omkring 2 sider og din jobansøgning på omkring 1 side. Sørg dog for at indholdet er relevant, og at der hverken bliver skåret for meget af eller tilføjes for meget irrelevant information.

Design af dit CV

Et godt design er vigtigt for at et CV bliver husket. Men for komplicerede layouts kan gøre det svært at læse, og det vil hurtigt ende med at din ansøgning bliver taget ud af betragtning. Det vigtigste for dit layout er altså at det er overskueligt, præsenterer informationen omkring dig på en god måde, og er let at læse for alle.

Hav klare overskrifter, brug ofte ikke mere end to forskellige skrifttyper, og benyt dig af farver og fed tekst til at markere særligt vigtige overskrifter og hovedpunkter. Du kan med fordel kigge på opbygningen af information hos eksempler online for at få inspiration til, hvordan du selv kan opstille den vigtigste information på en læselig måde.

Typiske overskrifter på et CV kan være:

 • Uddannelse
 • Erfaring
 • Kompetencer
 • Sproglige færdigheder
 • IT færdigheder

Brug ikke billeder af logoer og designs, og hav ikke et billede af dig selv med på CV'et, hvis firmaet ikke ønsker det.

Dit CV skal også have information med omkring dine kontaktoplysninger som er relevante for en arbejdsgiver. Det kan være ting som for eksempel din kontaktinformation, LinkedIn profil, andre professionelle hjemmesider forbundet til dig, og en profiltekst. Især sidstnævnte er meget vigtig og fungerer som et lynhurtigt pitch af dig selv.

Det er ofte det, som en arbejdsgiver vil læse først på dit CV, og det kan være afgørende for at komme videre i processen. Brug derfor ikke en kopieret profiltekst, men tilrettelæg den til hver virksomhed og deres udfordringer, så de kan få et indblik af dig, og hvad du præcist kan gøre for virksomheden.

Målret dit sprog og din ansøgning

Generelt vil du få mest ud af din jobsøgning ved at målrette dine ansøgninger og profiltekst på CV'et til hver enkelt job. Det er ikke nok at bruge samme løsning til hvert stillingsopslag. Du er nødt til at bruge stillingsopslaget som en retningslinje for de spørgsmål, som du skal besvare gennem din ansøgning. 

I dit CV vil det især være profilteksten, som du starter dit CV ud med, som skal målrettes og skrives om til det enkelte job. Sørg for at henvise til udfordringer fra virksomhedens jobopslag og forklar, hvordan dine erfaringer og kompetencer kan bruges til at løse disse udfordringer. 

Du kan også tilpasse fremhævet kompetencer fra dine erhvervserfaringer til jobopslaget, så længe du taler sandt. Resten af CV'ets opsætning behøver du ikke nødvendigvis at ændre på hver eneste gang. Men får du ingen respons på dine ansøgninger, kan det være en god idé at kigge på layoutet af dit CV endnu en gang.

For din ansøgning skal du uddybe mere på virksomhedens udfordringer og krav, og hvordan du er den mest passende kandidat til at hjælpe dem. Du får ofte det bedste resultat ved at sælge dig selv som en specifik løsning til virksomhedens problematikker, og altså ikke ved blot at opremse dine erfaringer og kompetencer. Sproget kan også her være vigtigt, da det kan være med til at hjælpe dig videre. Prøv derfor at referere lidt tilbage til virksomhedens stillingsopslag og sprogbrug, uden at kopiere det ud i én køre.

Husk også at have et sammenhængende design mellem dit CV og din ansøgning ved at bruge den samme linjeafstand, skrifttype i både brødtekst og overskrifter, og eventuelle farver. Dette gør det nemmere for virksomheden at parre dine erfaringer fra CV'et med din ansøgning.

Kom med eksempler på erfaring

En virksomhed er som udgangspunkt mest interesseret i din arbejdserfaring og kompetencer herfra og fra en eventuel uddannelse. Sørg derfor at sætte klare ord på dine evner, og hvad du kan. Det kan være fint at nævne specifikke evner i en overskuelig liste på dit CV, men at kunne udybe med eksempler på dine decideret arbejdsopgaver og erfaringer er ofte en stor fordel. 

Er din evne for eksempel at samle borde, så kan det være en fordel at gå mere i dybden med at du har sat bordplader på en bestemt type af borde, være med til at flytte dem, og sørget for at bordet står plant efterfølgende. Sådanne udbydende forklaringer på dine evner kan sætte dig bedre hos en virksomhed, da du specifikt svarer på, hvilke opgaver du kan udføre for dem.

Kan du støtte dine erfaringer med ting som certifikater, specifikke udviklinger du hjalp med hos tidligere job, kundeoplevelser, eller lignende, vil det være endnu bedre. Det giver først og fremmest beviser på dine erfaringer og evner, men gør dig også mere troværdig og imponerende.

Gode ting at udelade på dit CV

At holde sit CV præcist og målrettet kræver tit, at der skal udelades nogle detaljer. Det kan være relevant både for længden og sproget for dit CV, men også fordi irrelevante ting kan være med til at trække dit CV ned i øjnene hos mange virksomheder. Sørg derfor at fjerne ting som:

 • Hele din erhvervserfaring. Et job som avisuddeler da man var helt ung har ofte ingen relevans for dig længere og gør kun CV'et mere besværligt at læse.
 • Links til sociale medier der ikke er LinkedIn.
 • Referencer. Disse kan eftersendes, hvis virksomheden specifikt spørger efter dem.
 • For lange forklaringer om dig selv og irrelevante oplysninger. Vær lidt kritisk med hvad du skriver, især hvis det giver følelsen af, at du kun snakker om dig selv.

Hvis du mangler inspiration til at skrive et godt CV og en god jobansøgning, så kan du få hjælp fra dygtige skribenter gennem Handyhand, som kan hjælpe dig med at tilpasse din ansøgning til de ovenstående ting.

Du kan også bruge en række forskellige sites til at skrive dit CV som f.eks. jobseeker.com

Sådan skriver du et godt CV

FAQ - ofte stillede spørgsmål

 • Det kan helt klart ikke anbefales. Du får mest muligt ud af at gøre dine ansøgninger skræddersyet til det enkelte stillingsopslag og virksomhedens udfordringer. Sørg derfor for at have tekst og kompetencer, som fremhæver dig som løsningen til disse udfordringer hos den specifikke virksomhed.

 • Din ansøgning må ikke være for lang, helst ikke mere end en side. For lange ansøgninger kan godt skræmme folk væk, inden de overhovedet er begyndt at læse din ansøgning. Sørg i stedet for at have kvalitet på få ord, fremfor en længere mur af tekst.

 • Som udgangspunkt skal du ikke have dine referencer med på ansøgning eller CV. Det er først længere i ansøgningsprocessen, hvor du oftest vil blive spurgt om referencer, og det er her du kan opgive dem. Du kan med fordel skrive at du har referencer klar ved efterspørgsel på dit CV i stedet for.

 • Det kan være svært at svare på, men en god løsning er at finde de kvaliteter og erfaringer, som gør dig mere unik end andre. Hvis du lægger mere vægt på sådanne ting, så vil du ofte blive husket nemmere af en virksomhed. Prøv derfor at grave ned i dine egne erfaringer og kompetencer, og find de ting som gør dig unik.

Skrevet af