Hegn kan komme i mange afskygninger, former og farver, hvilket gør, at der findes en løsning på et hegn til alle problemstillinger man kan stå overfor. I denne guide nævner vi diverse hegntyper, og beskriver fordelene ved de enkelte løsninger.
Hvilke hegntyper findes der?
Der findes mange forskellige typer hegn, hvor selve udseendet, vedligeholdelsen og opsætningen varierer ud fra, hvad man vælger.
- Træhegn: er kendt for deres naturlige udseende og tilpasning af forskellige stilarter. Hegnet kræver regelmæssigt vedligeholdelse, men har en levetid på 25-30 år, hvis man opfylder vedligeholdelseskravene.
- Systemhegn: fremstilles af præfabrikerede træelementer, og er gode hvis man ønsker en hurtig og nem opsætning. De er mere prisvenlige end traditionelle træhegn, og kan holde i op til 25 år.
- Raftehegn og rundstokke: har et afrundet udseende, der afgiver charme til sine omgivelser. Opsætningen er mere tidskrævende end andet, men er en god økonomisk løsning.
- Lamelhegn: er ideelle til at dele rum op i haven, og kan opsættes hurtigt, da hegnet har standardmål. Dette gør dem til en praktisk løsning for moderne ejendomme.
- Jalousihegn: er designet til at maksimere lysindfaldet og er perfekt til integration af klatreplanter. De kræver en meget nøjagtig opsætning for at de kan fungere optimalt.
- Polyrattan hegn: er et populært valg af hegn, da det er vedligeholdelsesfrit og kan anvendes som læhegn. Dette gør hegnet til en optimal løsning i blæsende områder.
- Rionethegn: har et industrielt udseende, og er relativt billigt hvis man opsætter det selv. Det er en super løsning hvis man ønsker et stålhegn med højt lysindfald, som syner let og luftigt.
- Komposithegn: er kendt for at have et stilrent design og en lang levetid. Hegnet ligger i den dyre ende i forhold til andre hegntyper, men samtidig kræver de minimal vedligeholdelse, og passer derfor sig selv langt hen ad vejen.
- Glashegn: tilbyder et højt lysindfald, og er en god løsning til en terrasse med udsigt. Det er et dyrt hegn i forhold til andre, men kræver minimal vedligeholdelse.
- Trådhegn: er nok den bedste økonomiske løsning, samtidig med, at det er nemt at sætte op. Dette metalhegn er god til midlertidige løsninger, støtte for planter eller indhegning af små kæledyr.
Hvilke ekstra materialer skal jeg bruge til mit hegn?
Når man skal sætte et hegn op, er det altid en god idé at læse op på det hegn, man vælger, så man kender til opsætning og vedligeholdelse. Samtlige hegn har brug for støtte, for at de kan holde til vind, vejr og andet, der kan være til fare for, at de vælter.
Stolpespyd
Stolpespyd er med til at gøre monteringen af dit hegn mere problemfri, og giver både holdbarhed og styrke til hegnet.
De fleste stolpespyd er lavet af galvaniseret metal, og er designet til at hjælpe stolper stabilt og præcist ned i jorden under montering af hegn. De kan fås i varierende længder og tykkelser, der gør det muligt at sikre den korrekte løsning til ens hegn. Et hegn, der er sat korrekt op med stolpespyd, kan normalt håndtere kraftige slag og belastninger.
Hegnspæle
Hegnspæle egner sig til hegn, der skal holde på både store og små husdyr, eller hvis man f.eks. blot ønsker sig et lille gemt hegn i hækken.
De er normalt lavet af plast eller metal og gør dem derfor både lette at sætte i jorden samt flytte rundt på, hvis man ikke er tilfreds, eller ønsker en ny løsning på sit hegn. De er derfor ideelle som en midlertidig løsning sammen med trådhegnet.
Til elektriske indhegninger kan man finde forskellige størrelser hegnspæle, der alle er modstandsdygtige til det varierende danske vejr.
Låger
Der findes et bredt udvalg af allerede færdiglavet havelåger, der matcher forskellige typer hegn. Man kan finde låger i diverse former, farver og længder, og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.
Inden købet af hegn er det en god idé at overveje ens behov. Hvis man har behov for at kunne køre sin bil igennem, så er en dobbeltlåge måske den bedste løsning, og hvis man har små børn, kan en lås på lågen være en god idé.
FAQ - ofte stillede spørgsmål
Da hegnspæle ofte blot bruges til midlertidige løsninger, er den vigtigste tommelfingerregel, at de skal ned til den mere faste jord, når man sætter dem i. Hvis man ønsker det som en længerevarende løsning, så skal samtlige stolper og pæle ned i en dybde på 70–90 cm.
Et velplaceret og robust hegn bygget af solide materialer kan forbedre sikkerheden ved at begrænse uønsket adgang og beskytte mod indtrængen.
Rionet-, jalousi- og andre åbne hegnstyper kan give støtte til klatre- og slyngplanter, hvilket kan forbedre havens biodiversitet og tiltrække flere insekter og fugle. Derudover tilfører det en naturlig skønhed til hegnet og dets omgivelser.