Hvordan bliver man en låsesmed?

Er dit drømmejob en kombination af mekanik og teknologi, hvor du også har mulighed for at hjælpe folk i nødsituationer? Som låsesmed får du en varieret arbejdsdag, hvor du kan nørkle med avancerede låsesystemer, rådgive kunder og løse akutte problemer. 

Hvor lang er uddannelsen til at blive låsesmed?

Uddannelsen til at blive låsesmed er en specialisering på uddannelsen finmekaniker, som er en erhvervsuddannelse, der varer 4½ år. Uddannelsen består af:

  • Grundforløb: Det er ca. en fjerdedel af uddannelsen. 
  • Læreplads: I ca. halvdelen af uddannelsens forløb vil du være i lære hos en låsesmed.
  • Undervisning: I små perioder, mens du er i lære, vil du vende tilbage til skolen og modtage yderligere undervisning. Det svarer ca. til en fjerdedel af uddannelsen. 

Hvor kan du blive uddannet til låsesmed?

Uddannelsen finder sted på Teknisk Erhvervsskole Center (TEC) i Ballerup. Det er det eneste sted i Danmark, hvor du kan få en uddannelse som låsemekaniker. Under uddannelsen får du træning i mekanik, teknologi, finmotorik og data-netværk.

Hvilke krav er der til at blive låsesmed?

For at blive låsesmed skal du have afsluttet folkeskolens afgangsprøve med mindst karakteren 02 i dansk og matematik. Disse fag er vigtige, da matematik anvendes til at beregne låsesystemer, så de rigtige nøgler åbner de korrekte døre. Du skal ligeledes have en ren straffeattest, da du kommer til at arbejde meget med forebyggelsen af indbrud. 

Specifik viden og færdigheder

Når du er færdiguddannet som låsesmed skal du have specialiseret viden om:

  • Låse og nøgler
  • Mekaniske og elektroniske låsesystemer
  • Indbrudssikring, videoovervågning og adgangskontrol
  • Fremstilling eller tilretning af komponenter til nye systemer og låse
  • Fejlfinding og reparation af eksisterende systemer.

Låsesmedens arbejdsopgaver

Som låsesmed kan du arbejde i virksomheder, der reparere, installere eller sælger låse og sikringssystemer. Du kan også arbejde i vagt- og sikkerhedsfirmaer eller være selvstændig låsesmed med eget værksted. Opgaverne består hovedsageligt af:

  • Installation og reparation: Låsesmede arbejder med mekaniske og elektroniske låse samt alarmsystemer. Lige fra at tegne og fremstille til at vedligeholde sikringssystemer både til private hjem, samt virksomheder og institutioner. 
  • Kundekontakt og rådgivning: Du skal være i kontakt med kunder, når du rådgiver om de forskellige sikringssystemer. Det gælder også akutte opgaver som indbrudssikring eller åbne låste døre.
  • Finmekanik og teknik: Hvis en lås eller et system ikke fungerer ordentligt, skal du finde og rette op på fejlen. Her skal du trække på din viden om finmekanik samt måle- og kontrolteknik.

Indkomst og timepris

Gennemsnitlig indkomst

Nyuddannede låsesmede tjener i gennemsnit 32.644 kr. pr. måned inklusive pension og personalegoder. Bemærk, at dette tal gælder for ansatte med stillingen “låsesmed” og ikke selvstændige.

Hvad koster en låsesmed?

I skemaet nedenfor finder du den gennemsnitlige timepris for en låsesmed. Vær opmærksom på, at prisen også vil afhænge af den opgave, du skal udføre som låsesmed. 

TidsrumGrundtakstTimepris
Hverdage kl. 08:00-16:00625 kr. 750 kr. 
Hverdage kl. 16:00-20:001.100 kr. 950 kr.
Hverdage kl. 20:00-08:001.500 kr. 1.300 kr. 
Weekend kl. 08:00-20:001.500 kr. 1.300 kr. 
Weekend kl. 20:00-08:001.875 kr. 1.600 kr. 

På helligdage vil weekendpriserne typisk gælde.

 

Låsesmed

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • For en låsesmed er flere personlige egenskaber vigtige. Det er vigtigt at have god finmotorik, være serviceminded, have gode samarbejdsevner og en interesse i ny teknologi.

  • Efter endt uddannelse som låsesmed kan du arbejde i låse- og sikringsvirksomheder, vagt- og sikkerhedsfirmaer, eller etablere dig som selvstændig låsesmed med egen forretning.

  • Nogle af de største udfordringer ved at være låsesmed kan være at håndtere akutte situationer som indbrudssikring, arbejde uden for normal arbejdstid eller fejlfinding på komplekse systemer.

  • En moderne låsesmed skal have kendskab til elektroniske sikrings- og alarmsystemer, adgangskontrolsystemer og videoovervågning, samt være opdateret på den nyeste teknologi inden for området.

  • Efter endt uddannelse kan en låsesmed tage videreuddannelse og specialisering inden for specifikke låsesystemer, alarmteknologi eller sikkerhedsteknik. Du kan også vælge at starte egen virksomhed for yderligere karrieremuligheder.

Skrevet af