Hvorfor skal din båd være i vandet senest 30 dage efter bundmaling? Få styr på vandeksponeringskravene her!

Hvorfor må der kun gå 30 dage efter man har givet sin båd bundmaling før den skal i vandet?

Bundmaling på en båd skal eksponeres for vand inden for 30 dage for at bibeholde sin beskyttende effekt.

Forståelsen af bundmaling og dens vandeksponeringskrav

Bundmaling spiller en afgørende rolle i vedligeholdelsen af båden. Den beskytter bådens undervandsdel mod vækst af alger, skaller og andre organisme, som kan hæmme fartøjets hastighed og øge brændstofforbruget. Grunden til, at der kun må gå maksimalt 30 dage efter påføring af bundmaling, inden båden sættes i vandet, er hovedsageligt kemisk baseret.

Når bundmalingen er påført, begynder en tørreproces, som endelig "aktiveres" ved eksponering for vand. Dette vandaktiverede lag hjælper med at frigive de biocidprodukter, der er indeholdt i malingen, på en kontrolleret måde over tid. Hvis båden ikke sættes i vand inden for denne periode, kan det resultere i, at malingen bliver for hård eller tør, hvilket kan hindre den korrekte frigivelse af biocider og dermed reducere beskyttelsen mod organisme under vand.

Desuden kan forsinket vandeksponering føre til, at malingen ikke binder sig ordentligt til bådens skrog, hvilket kan forårsage, at malingen skaller eller flager af, når båden til sidst sænkes i vandet. Korrekt anvendelse og overholdelse af tidsfristen sikrer, at man får mest muligt ud af sin bundmaling og dermed bedre og længerevarende beskyttelse af sin båd. Det er derfor vigtigt at planlægge maling således, at båden kan sættes i vand senest 30 dage efter malingen er påført.