Cementfremstilling er en kompleks proces, der indledes med udvinding af råmaterialer, primært kalksten og ler. Disse naturlige ingredienser er afgørende for det endelige produkts kvalitet og egenskaber. Først knuses og blandes råmaterialerne for at opnå en homogen sammensætning. Denne blanding opvarmes herefter i en rotationsovn ved meget høje temperaturer, typisk omkring 1450°C. Denne proces kaldes klinkerisering, hvor blandingen undergår en række kemiske reaktioner og omdannes til klinker - små, mørke kugler, der er rige på calciumsilikater.
Efter klinkeriseringen afkøles klinkeren hurtigt og formales derefter sammen med en lille mængde gips. Gipsen hjælper med at regulere cementens hærdningstid, når det blandes med vand. Den til sidst formede fine grå pulver er det, vi kender som Portlandcement. Denne type cement er den mest anvendte form for cement i verden og danner grundlaget for beton og mørtel, som spiller en afgørende rolle i konstruktionen af infrastruktur og bygninger.
Det er vigtigt at bemærke, at cementproduktion er energikrævende og producerer også en betydelig mængde CO2-udslip. Derfor forskes der løbende i at udvikle mere miljøvenlige fremgangsmåder for fremstilling af cement, herunder brugen af alternative råmaterialer og energikilder.