Sådan rengør du persienner

Få tips og tricks til at rengøre dine persienner effektivt og nemt

De fleste hjem eller kontorer har i dag en eller anden form for persienner. Det er en smart løsning til at lukke lys ude og give privatliv. Dog er rengøring af persienner ofte en besværlighed for mange.

Persienner fås i mange forskellige materialer, som aluminium, træ, stof, eller vinyl, og det er ikke altid ligetil, når disse skal rengøres. Det kan også varriere, efter om du vil give dine persienner en let eller mere dybdegående rengøring. Sommetider kan der være opsamlet en del støv og skidt, hvortil det kan være nødvendigt med en større rengøring.

Som udgangspunkt kan du få brug for en støvsuger med et særligt hoved til rengøring af persienner, samt en mikrofiber klud eller støvkost. Det kræver ofte ikke mere for at rengøre persienner.

Let rengøring af persienner

rengøring af persienner

Den lette rengøring af dine persienner kræver ofte ikke meget mere end en klud eller stofstykke som kan tage det værste støv og skidt. Bliver denne form for rengøring gjort nogenlunde regelmæssigt, vil der ofte ikke være behov for en mere dybdegående rengøring. Tørrer du hver enkelt lamel af med en klud, kan du ofte få fjernet det meste snavs. Husk både forside og bagside af hver lamel.

Det kan være du også får behov for at bruge rengøringsmiddel nogle steder. Her er det vigtigt kun at bruge en lille smule sammen med lidt vand. Sørg helst ikke for at dine persienner bliver for våde, da det hurtigt kan resultere i opsamling af mere skidt. Du kan ofte også finde særligt rengøringsmiddel specifikt til persienner, men sørg for at det er det korrekte middel til din type af persienner, da de forskellige materialer har anderledes behov.

Har du et særligt mundstykke til at rengøre persienner, så kan du også bruge en støvsuger til hurtigt at rengøre persienner. Brug dog ikke for høj sugeevne, da det kan ødelægge de enkelte lameller.

Dybdegående rengøring af persienner

Har du persienner som ikke ofte bliver udsat for en let rengøring, så kan en mere dybdegående rengøring godt være nødvendig. Her vil det vil det være nødvendigt at afmontere dine persienner, da de skal lægges i blød. Du kan forberede et badekar eller en balje med vand og fedtopløsende rengøringsmiddel, som du så derefter kan lægge dine persienner ned i. 

Efter et par timer, kan du fjerne overskydende skidt med en blød børste eller svamp, hvorefter du kan vaske persiennerne i rent vand. Vær dog opmærksom på ikke at gøre dette når dine persienner er lavet af træ eller imiteret træ, da de ellers vil absorbere vandet og tage skade.
 

Har du ikke lige et badekar eller en balje med plads, kan du rengøre persiennerne udendørs. Her kan du skrubbe lamellerne med en børste eller svamp, som er vædet med vand og rengøringsmiddel. Du kan herefter rengøre med en haveslange. Husk at beskyt dine persienner mod yderligere skidt og snavs, når du gør dem rent udenfor.

Sådan rengøres venetianske persienner af forskellige typer

Der findes som sagt forskellige former for persienner i forskellige materialer. De vil også have forskellige behov i forhold til rengøring. Du kan her læse mere om, hvordan du gør forskellige slags persienner rent:

1. Imiteret træ (faux-wood)

Persienner i kunstigt træ-lignende materiale kan rengøres relativt simpelt. Du kan bruge en støvsuge på lav styrke, sørg blot for at have lukket lamellerne og hav fat i bundstykket, mens du gør persiennerne rent.

Er der mere hårdføre pletter og fedt på lamellerne, så kan du bruge en blanding af klar eddike og vand til at fjerne disse med en klud. Husk ikke at bruge for meget væske, da lamellerne kan virke absorberende og muligvis tage skade.

2. Træ

Persienner i rent træ er ikke de mest udbredte typer af persienner, og de bliver ofte ikke beskidte på samme måde som andre slags persienner. Du kan komme langt ved at rengøre med en ren klud på denne type af persienner. Med persienner af træ kan du også polere dem, for at få et rigtig flot og elegant finish.

Husk på ikke at rengøre dine persienner af træ med vand eller anden væske. Træet vil absorbere væsken og i værste fald tage skade af dette.

3. Stof

Skal du rengøre persienner i stof, kan du ofte fjerne det værste støv og skidt med en støvsuger på lav sugestyrke. Er der pletter på persiennerne, så kan du bruge en fugtig, men ikke våd, klud til at fjerne det værste misfarvning.

4. Aluminium og vinyl

Aluminium og vinyl er meget almindelige former for persienner i danske hjem. Du kan ofte slippe fint af sted med en let rengøring, hvor du gør brug af en klud til at fjerne det værste snavs på for- og bagside af hver lamel.

Kræver din persienner en mere dybdegående rengøring, kan du afmontere dine persienner og gøre dem rent i et kar eller udenfor med en blanding af vand og rengøringsmiddel. Efter nogle timer under vand, kan du bruge en blød børste eller klud til det værste snavs.

Har du ikke selv tiden eller lysten til at gøre din persienner rene, eller virker en dybdegående rengøring lidt for omstændig, så kan du lægge en opgave op på Handyhand, hvor du kan få hurtig hjælp til at gøre dine persienner rene. Så slipper du selv for arbejdet.

Persienne rengøring med damprenser

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Du kan give en let rengøring til dine persienner en gang om ugen eller et par gange om måneden ved blot at fjerne det værste støv og snavs med en klud eller en støvkost. Gøres dette regelmæssigt, behøver du ofte ikke bevære dig med en mere dybdegående rengøring. Er dine persienner meget beskidte, kan denne form for rengøring dog godt være nødvendig.

  • En let rengøring af disse typer persienner kræver ofte kun en rengøring af lamellernes for- og bagside med en klud eller støvkost. Skal der en mere dybdegående rengøring til, så kan du være nødsaget til at afmontere dine persienner og have dem sænket i en blanding af vand og rengøringsmiddel i et par typer. Du kan herefter give dem en blød omgang med en børste eller svamp.

Skrevet af