Sommeren i Danmark er sæsonen for hyggelige aftener på terrassen og dage med åbne døre og vinduer. Samtidig er det også sæsonen for myg. Myg kan findes i Danmark allerede fra maj måned og helt frem til oktober. Så hvordan kan vi både nyde naturen og godt sommervejr og alligevel undgå de irriterende myg? Følg vores guide, som bekæmper myg og hjælper til at undgå myggestik.
Hvordan undgår man myg?
I kampen mod myg er det bedst at gøre brug af en blanding af forebyggende og bekæmpende tiltag. Myg er mest generende om aftenen eller tidligt om morgenen. I disse perioder kan myggeafvisende produkter anvendes:
- Myggenettet er et effektivt redskab til at holde myggene ude. Myggenet kan bruges over terrassen eller siddeområder.
- Myggespray og beskyttende tøj forhindrer myggen i at finde vej til din hud. Brug tøjet til at dække arme, ben og fødder.
- Insekt- og myggespiraler afskrækker myg ved at blive antændt og udsende en røg, som myg gerne vil undgå. På trods af, at røgen ikke er skadelig, vil myggene holde afstand.
Fjern myggens ynglepladser
Myg foretrækker at lægge sine æg i stillestående vand. Gennemgå derfor haven og sørg for at fjerne potentielle ynglepladser.
- Tørlæg vandbeholdere: Tøm vandspande, bildæksgynger, trillebøre, blomsterkrukker, regnvandstønder og andre beholdere, som vand kan samle sig i. Sørg for at sætte låg på beholdere, hvor du kan.
- Cirkulation i vand: Har du vandområder i haven, kan du forhindre, at myggen lægger sine æg med cirkulation. Sørg for bevægelse i fuglebade, havedamme, søer og svømmebassiner.
- Rens tagrender: Hold tagrender fri for blade, snavs og fugt.
- Regelmæssig tømning: Sæt låg på regnvandstønder og tøm dem ofte.
Gør haven myggefri med strategisk indretning
- Undgå skygge og fugt: Placer siddeområder i solrige, tørre områder uden læ. Myggen har brug for skygge og fugt for ikke at dehydrere. Samtidig vil vind være en forhindring for myggen, da vind gør det svært for myggen at flyve. Vinden forstyrrer ligeledes myggens lugtesans, så den ikke kan lokalisere en vært at suge blod fra.
- Vær opmærksom på buske og træer: Fjern buske og træer, der kan skabe skyggefulde områder med fugt. Undersøg om træerne og buskene kan placeres andetsteds, så de skaber mindst mulig fugt og skygge i haven.
- Myggeafskrækkende planter: Med de rette planter i haven kan du holde myggene på afstand. Der er flere planter, der naturligt indeholder stoffer, som myggen ikke er glad for. Det gælder bl.a. katteurt, lavendel, mynte, geranium og rosmarin.
Hvilke dyr og insekter bekæmper myg?
- Fugle: Tiltræk fugle til at spise myg. Tilbyd fuglene nødder, frø, bær og frugter. Sæt fuglekasser op, gerne i forskellige størrelser, så de har et sted at yngle. Hvis du sætter et fuglebad op, skal du huske at have bevægelse i vandet.
- Guldsmede: Skab miljøer for guldsmede. De er effektive jægere og spiser myg. Guldsmeden er glad for vandområder og vilde planter. Har haven en havedam, skal der være planter i vandet, som guldsmeden kan lande på.
- Fisk i havedammen: Sæt fisk i havedammen. Hvis myg lægger æg i vandet, vil fiskene spise de udklækkede myggelarver. Især guldfisk og karper er gode til formålet. Sørg for at vandet ikke fryser til is om vinteren, så fiskene kan klare sig igennem de kolde perioder.
Hvordan holdes myg væk fra huset?
Det er muligt at holde myggene ude af hjemmet med simple tiltag:
- Lad ikke lyset brænde: Sluk lyset om aftenen, hvis døre og vinduer er åbne, da lyset tiltrækker myg.
- Insektnet: Brug insektnet i vinduer, døre og ventilationsåbninger for at forhindre myg i at komme ind i huset.
- Æteriske olier: Påfør enten citronella, lavendel og eukalyptusolie på huden. Det er også muligt at købe lys, der indeholder olierne. Citronella, lavendel og eukalyptus kan have en afskrækkende effekt på myg. Det er dog værd at nævne, at effekten varierer. For nogle er det et effektivt middel, mens andre ikke oplever nogen forskel.
Bekæmpelse af myg i soveværelset
Alle har prøvet at være lige ved at falde i søvn, men bliver forstyrret af lyden af en myg. I soveværelset er vi især udsatte for myggestik. Derfor har vi fundet flere råd, som hjælper dig til at vågne op uden nye stik:
- Myggenet over sengen: Installér et myggenet over sengen.
- Insektafvisende midler: Gør brug af insektafvisende midler på kroppen og tøjet.
- Hold rent: Fjern stående vand og hold soveværelset rent.
- Myggeafskrækkende planter: Ligesom haven, kan soveværelset drage fordel af myggeafskrækkende planter. Placer citronmelisse og mynte i soveværelset.
- Ventilator: Brug en ventilator for at holde myggene væk med en let vind i rummet.
Fakta om myg
- Eksistens: Myg har været på vores planet i 170 millioner år og tiltrækkes af varme, lugt og ånde.
- Arter i Danmark: Ca. 30 myggearter stikker mennesker, hvoraf én af dem er skovmyggen. Skovmyggen er den art, som plager os mest i Danmark.
- Lugtesans: Myg kan lugte mennesker på op til 50 meters afstand.
- Kun hunmyggen stikker: Hunmyggen stikker, da den har brug for blod til at kunne lægge æg.
- Levetid: En myg kan leve op til 6 måneder.
Bekæmp myg med disse enkle tips (engelsk video)
FAQ - ofte stillede spørgsmål
Myggestik klør, fordi myggens spyt, der forhindrer blodet i at størkne, forårsager kløe. Det er forskelligt fra person til person, hvordan vi reagerer på myggespyt.
I Danmark er myggestik ikke farligt, da de normalt ikke overfører truende sygdomme. Der kan dog komme infektion i myggestik, hvis vi klør for meget i det. Hertil kan vi anvende kløestillende cremer. Skal du rejse til tropiske områder, er det en god ide at undersøge, hvordan du skal forholde dig til de lokale myg.
Ja, undersøgelser, udført af forskere i Japan, har vist, at myg foretrækker en bestemt blodtype. Undersøgelsen konkluderede, at mennesker med blodtypen 0 tiltrækker flere myg sammenlignet med mennesker, som har blodtypen A eller B. Blodtypen A var mindst modtagelig overfor myggestik.