Sådan slipper du af med kakerlakker

Effektive metoder til at bekæmpe kakerlakker i dit hjem

Opdager du kakerlakker hjemme ved dig selv, så er det med at reagere på det. Det er yderst hårdført insekt som ende i dine madvarer og sprede sygdomme. Det er ikke ligetil at fjerne dem fra ens hjem, men der er løsninger til at fjerne kakerlakker og undgå at de gentagende gange vender tilbage.

Hvordan fjerner man kakerlakker fra hjemmet?

skikkelse af insekt set gennem forstørrelsesglas

Ved kakerlakker skal der med det samme tages tiltag for at få dem fjernet, inden de forårsager større skader eller ender i ens lager af mad. Følgende metoder er forskellige forslag til, hvordan du kan komme kakerlakker til livs:

1. Brug lokkemiddel og fælder

Lokkemiddel fungerer godt som et giftigt middel mod kakerlakker, uden at det spreder giftige kemikalier i resten af hjemmet. Der er mange slags fælder på markedet. De mest optimale vil ofte være den slags fælder, som inficerer kakerlakken med et dræbende middel, som kakerlakken tager med tilbage til reden. 

De andre kakerlakker og deres æg vil så blive smittet og dø. På denne måde kan du få fjernet et stort antal kakerlakker. Andre typer af fælder er klæbrige limfælder som lokker kakerlakker til med feromoner.

Placér fælderne på mørke steder, for eksempel under køleskab, skabe, og hårde hvidevarer.

2. Insekticider og spray

Brugen af denne type middel er mere beregnet til en nu-og-her effekt. De fleste sprays kan effektivt og hurtigt dræbe kakerlakker, når du sprayer dem med midlet. Det dræber dog kun de kakerlakker, som du rent faktisk finder. Det kræver også at du er hurtig til både at finde og reagere på insekterne, og er derfor ikke den mest effektive form for bekæmpelse.

3. Kakerlak afvisende midler

Der findes andre typer af sprays, sand, og geler, som ikke specifikt dræber kakerlakker men derimod holder dem væk fra de hjem. Her behøver du ikke bruge midlet direkte på insekterne, men kan sprede det ud i områderne, hvor kakerlakkerne er mest aktive og kan trænge ind i dit hjem. Det vil være på mørke, fugtige steder og i sprækker omkring lister, døre, eller lignende.

Fjern kakerlakker med husholdningsmidler

I stedet for at anskaffe specifikke midler mod kakerlakker, så kan du også finde forskellige almindelige husholdningsmidler frem. Mange af disse tricks kan ofte virke ligeså godt mod kakerlakker, som de insektdræbende midler:

1. Sukker og natron

Det er muligt at lave sit eget lokkemiddel og insektdræber ved at blande lige mængder natron og almindelig sukker i en skål. Pulveret kan nu drysses ud på de steder, hvor kakerlakkerne holder mest til eller trænger ind i hjemmet. Sukkeret vil fungere som lokkemiddel for insekterne, mens natronet vil virke som en gift, når kakerlakkerne spiser det.

2. Skyllemiddel

Lav en blanding af cirka 230 mL skyllemiddel og 75 mL vand og hæld blandingen på en sprøjteflaske. Væsken vil sandsynligvis være lidt tyktflydende og kan godt have brug for at blive rystet. Midlet kan nu sprøjtes direkte på kakerlakkerne. Det fungerer bedst mod mange insekter.

3. Laurbærblade

Kakerlakker afskyr lugten af laurbærblade, og du kan derfor bruge knuste laurbærblade som et godt middel til at holde kakerlakker ude af hjemmet. Knus bladene til et pulver og spred det på steder, hvor kakerlakkerne færdes eller trænger ind.

4. Citronsaft eller citronskaller

Citroner kan også bruges til at holde kakerlakker væk fra hjemmet. Væd viskestykker og klude med let fortyndet citronsaft. Du kan herefter lægge stofstykkerne på særlige steder, hvor der er stor sandsynlighed for kakerlakker. Det er en effektiv og billig måde til at holde dem væk på.

5. Duftolier

Ved at lave en blanding af lidt forskellige duftolier, for eksempel pebermynte- og cypresolie, og sprøjte denne på kakerlakkerne og deres bosteder, så kan du ofte komme af med mange af insekterne.

Forebyg dit hjem mod kakerlakker

Du kan tage visse tiltag for helt at undgå, at du får kakerlakker. Det kan især være godt at gøre, hvis du har haft kakerlakker før da der vil være en risiko for, at de kommer igen.

Udover at bruge kakerlak afvisende midler, laurbærblade, citron, og duftolier, så kan du også gøre følgende for at forebygge dig mod kakerlakker:

1. Hold køkkenet rent

Vigtigst af alt er nok at holde dit hjem rent. Her er køkkenet især relevant, da kakerlakker især bliver tiltrukket af madrester og fedt. Fjern derfor madrester fra gulve, tør komfur og bordplader af, og sørg for at vaske op regelmæssigt. Pas også på, at mad i køleskab og skraldespande ikke rådner og bliver for længe i hjemmet.

Så længe du enten forsegler eller fjerne maden fra tilgængelige steder, så kan kakerlakkerne ikke finde føde i dit hjem. Et beskidt køkken tiltrækker også mange andre forskellige slags plager, så det er altid godt at holde det nogenlunde rent.

2. Forsegl huller og revner

Kakerlakker kan slippe ind i hjemmet fra mange forskellige steder. Har du åbninger eller revner omkring lister, bordplader, eller andet, så kan det være en god idé at forsegle disse.

Ofte er det nok at bruge fugemasse til dette. Hvis kakerlakkerne hverken kan finde tilgængeligt mad eller trænge ind i hjemmet, så reducerer du kraftigt risikoen for et skadedyrsangreb.

3. Reparér lækager

Kan kakerlakker ikke finde mad, så kan de i stedet leve utroligt længe på kun vand. Fugtige, mørke steder er også idelle bosteder for kakerlakker.

Det er derfor også vigtigt at stoppe lækager og reparere eventuelle fugtskader i hjemmet. På denne måde reducerer du også risikoen for at få kakerlakker i hjemmet. Undgå også at overvande indendørs stueplanter.

4. Hold temperaturen lav

Udover fugt og mørke, så tiltrækker varme steder også kakerlakker. Prøv derfor så vidt muligt at holde temperaturen nogenlunde lav indendørs. Det er med til at skræmme kakerlakker væk fra dit hjem.

Skal du have hjælp til at sikre dit hjem mod insekter, eller har du allerede fået et skadedyrsangreb, så kan det være tid til at ringe efter hjælp. 

På Handyhand kan du finde lokale eksperter til at hjælpe med mange skadedyrskontrol, billigt og effektivt. Læg derfor en opgave op på Handyhand angående dit problem og modtag tilbud efter kort tid.

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Selvom det ikke er det mest almindelige insekt, så er der desværre fritlevende kakerlakker i Danmark. Naturligt lever der skovkakerlakker og sandkakerlakker i Danmark. Dog er det de invaderende arter som tyske, orientalske, og brunstribet kakerlakker, som bliver betegnet som skadedyr i de danske hjem.

  • Har du ikke set en kakerlak i hjemmet, så er der stadig visse tegn som kan betyde, at de er til stede. Her kan nævnes ubehagelige og usædvanlige lugte, små brune pletter og cylindriske eksrementer, og efterladte ham fra kakerlakker. Har du en mistanke, så kan du både tjekke under hvidevarer og på fugtige, mørke, varme steder. Du kan også bestille tid til en inspektion fra en professionel.

  • De mest effektive måder involverer decideret insektdræbende midler, som sprays, fælder, og giftstoffer. Du kan også lave mere miljøvenlige midler med en blanding af natron og sukker, samt metoden med skyllemiddel og vand. Det anbefales dog i de fleste tilfælde at ringe efter hjælp, når det kommer til kakerlakker.

  • Kakerlakker kan medbringe en hel del forskellige sygdomme og sundhedsmæssige problemer, som eksem og allergi. Det anbefales derfor på det kraftigste, at man får fjernet kakerlakker hurtigst muligt fra ens hjem.

  • Kakerlakker tiltrækkes mest af alt af tilgængelige fødevarer og gamle madrester. Sørg derfor for at have et rent køkken og have forseglet dine madvarer sikkert. Kakerlakker bliver også naturligt tiltrukket af fugt og meget vand. Få derfor lavet lækager og fugtskader, som du finder i dit hjem.

Skrevet af