Naturligt træhegn bejdset i mørk finish i solrig have.

Sådan bejdser man træ

En trin-for-trin guide til at bejdse træ og give det et nyt udseende

Farvning af træ, også kaldet at bejdse træ, kan være en rigtig god måde til at give et personligt og flot udseende til ens materialer i træ. Det kan også hjælpe med at dække over ufine detaljer og knaster i træet som ellers vil stå meget ud.

Denne guide kan hjælpe dig igennem processen med at bejdse træ.

Vælg den rigtige bejdse

bejdsning af træ

Når det kommer til at farve træ bedst muligt, så skal der vælges den rigtige form for bejdse. Der findes overordnet to slags og det er vigtigt, at den valgte bejdse passer til træsorten.

  • Olie-baseret træbejdse: Denne form for farvning tager længere tid om at tørre. Det kan derfor være bedre at bruge til store overflader, så du ikke skal skynde dig for meget med opgaven. Denne slags bejdse vil ikke få træet til at hæve sig, så du ikke behøver at efterbehandle træet med sandpapir.
  • Vand-baseret træbejdse: De vand-baseret produkter til træfarvning findes i et stort sortiment, så du får rigtig meget valgfrihed i forhold til farve og udseende. Denne form for bejdse tører også forholdsvist hurtigt, så du kan færdiggøre mindre opgaver nemmere. Foruden dette, så lugter denne type af bejdse ikke, og den er nem at rengøre.

Sådan bejdser du træ

Alt efter den træsort, som du ønsker at farve, så kan der være forskellige fremgangsmåder til processen. Dog vil man altid skulle forberede træet, inden man går i gang med at bejdse:

  1. Slib træets overflade med sandpapir: Bejdse skal absorberes af træet, før farvningen kan tage rigtig fat. Derfor kræver det, at træets porer er åbne, inden du starter med at bejdse. Start derfor med at slibe træet let med sandpapir af en mellem grovhed, og gå derefter over til finere grovhed. Sørg for, at du arbejder med træfiberne, da det ellers kan give ridser i træet.
  2. Påfør bejdsen korrekt: Selve bejdsen skal lægges på bestemte måder, alt efter træsort. Generelt vil det være bedst at bruge en skumpensel eller en klud til at påføre bejdsen. Skal du have farvet træsorter med større porer, for eksempel eg, mahogni, eller ask, så skal du presse bejdsen lidt mere ned i træet. En nem metode er at lægge bejdsen imod træfiberne, så du kan komme mere ind i træet. Husk også, at nu længere du lader bejdsen sidde, nu kraftigere farvning får du.
  3. Fjern overskydende bejdse: Brug en klud til at fjerne uabsorberet bejdse fra træet ved at tørre i retning af træfiberne.
  4. Giv træet glans og beskyttelse efter bejdse: Efter du har bejdset træet, så kan du eventuelt give det et beskyttende lag for et ekstra finish og glans. På denne måde holder træet og dens farve også længere. Find den form for ekstra behandling, som passer til din træsort og farve.

Hvordan bejdser man forskellige former for træ

De ovenstående råd gør sig gældende for de fleste former for træ, men der kan alligevel være mere specifikke fremgangsmåder for bestemte træsorter:

Farvning af egetræ

Egetræ er en populær type af træ til mange former for møbler og materialer. Den er relativt nem at bejdse, med både store porer og træfibre. Træet absorberer relativt nemt farve og ofte jævnt. Det kan være en god idé at bruge en voks eller andet middel til at klargøre træet, inden du bejdser egetræ. Brug også gode mængder af bejdse, når du farver træet.

Farvning af grantræ

Grantræ farves let ved brug af kun en lille mængde farve. Brug dog oftest lysere farver, da mørke farver på grantræ godt kan give pletvise farvninger i træet.

Farvning af birketræ

Birketræ har temmelig svært ved at absorbere bejdse, på grund af små fibre og porer. Det anbefales derfor at behandle træet forud for der bejdses, og at der bruges mere mørke farvninger til denne slags træ.

Farvning af ahorntræ

I ahorn sidder fiberne tættere og er mindre, end mange andre slags træ. Derfor har træet sværere ved at absorbere bejdsen jævnt. Du kan derfor starte med at behandle træet inden farvning, så det absorberer nemmere.

Farvning af mahogni

Mahogni er en relativt nem træsort at bejdse, da den både har store porer og træfibre. Mahogni indeholder dog også meget olie, så derfor vil en olie-baseret bejdse have nemmest ved at blive absorberet af træet.

Farvning af kirsebærtræ

Kirsebærtræ er ofte rigtig svært at farve, da denne slags træ ikke absorberer bejdse særlig godt. Kirsebærtræ har dog et naturligt rødligt skær, hvortil farvning af træet ofte ikke er nødvendig.

Farvning af ask og kastanjetræ

Disse typer af træ har store porer og er nemme at få farvet, med lav risiko for pletvise og ujævne farvninger. Sørg dog for at bruge rigeligt med bejdse, da træet absorberer forholdsvist store mængder.

Farvning af elmetræ og asp

Disse træsorter er ofte ikke særligt udbredte i Danmark, men har man materiale i disse former for træ, så vil det være rigtig svært at bejdse. Giv derfor træet en god behandling forud for, at der bejdses.

Har du en drøm om at bejdse træ hjemme ved dig selv, enten på gulve, møbler, eller lignende? Når du har styr på processen og de forskellige træsorters karakteristika, så kan du hurtigt få bejdset flot og jævnt.

Hvis du er i tvivl om processen eller ikke vil risikere skader på dyre ejendele, så kan du i stedet finde hjælp til at få bejdset træ hjemme ved dig selv. Med den rette hjælp gennem Handyhand, så kan du få en tømrer ud til dig for at hjælpe med at bejdse træ og give det den helt rigtige farve.

Har du også brug for hjælp til refinish eller slibning af gulve, så kan du også bruge Handyhand til denne type opgave, eller mange andre slags tømrer opgaver.

Sådan indfarver man let nyt lyst træ så det bliver mørkere. Patinering af træ.

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Der findes enten olie- eller vand-baseret bejdser. Olie-baseret tørrer langsomt og giver dig lang tid til at arbejde. Det hæver heller ikke træet og virker godt til olierige træsorter som mahogni. Vand-baseret bejdse tørrer hurtigere, fås i et større sortiment, og er nemmere at rengøre.

  • Forsøger man at farve træ med en behandlet overflade, så vil man ofte ikke opnå noget resultat. Træet skal kunne være i stand til at absorbere farvningen. Derfor er man nødt til at nedslibe træet med sandpapir, i første omgang med en mellem grovhed og derefter finere sandpapir.

  • Det kan give et bedre slutresultat, hvis du giver træet en meget fin og let slibning mellem du lægger lag med bejdse. Husk dog ikke at slibe træet, efter du har lagt det sidste lag med bejdse.

  • Det mest essentielle for forskellige træsorter, er porernes størrelse og hvor tætsiddende træfiberne er. Store porer og brede fibere gør det nemmere for træet at absorbere bejdsen. Her skal man dog bruge rigeligt med bejdse og påfører det imod træfibernes retning. Træsorter med mindre porer kræver tit en overfladebehandling inden farvningen, da de kan have rigtig svært ved at modtage farven.

Skrevet af