Når du går ud på din altan, skal du ikke føle du står på et byggeplads. Du skal føle dig hjemme og have lyst til at sætte dig ned med en varm kop kaffe og nyde den udsigt, som du har betalt eller knoklet for.
Vi har valgt at gøre det nemmere og billigere for dig med denne guide. Vi ved at det ikke er alle, som har en tømreruddannelse i og kan bygge den træ altan som man drømmer om.
Inden du starter på dit projekt
Inden du går i gang med dit projekt, skal du være sikker på at have udstyret i orden. Materialerne skal selvfølgelig også være der. Alle mennesker skal ikke bruge samme mængde af materialer, da ikke alle mennesker har den samme altan. Du skal nemlig også finde ud af selv hvilke materialer du skal bruge.
Værktøj du skal bruge
- Stiksav
- Kapsav
- Målebånd eller tommestok
- Vaterpas
- Blyant
- Sandpapir (korn 120)
- Træ bor
- Boremaskine
- Hvis du har flere boremaskiner, vil du slippe for besværet ved at skifte bor, skifte bitholder. 2-3 boremaskiner vil være det mest praktiske.
Materialer du skal bruge
- Afstandsstykker samt kiler og klodser
- Silikone eller montagelim egnet til træ
- Skruer
- Terrassebrædder
- Træ til underliggende skruer også kaldet "strøer"
Ikke alle mennesker har hørt ordet ’’strøer’’ Så bare rolig, du er ikke den eneste. Strøer bruges som underliggende brædder. Som bliver lavet på helt flade terrassebrædder. Strøer bliver lagt på din nuværende beton altan, som giver din træaltan den stivhed den har brug for. Man skal dog være sikker på at mål passer overens, da din dør også skal kunne åbnes og højde til rækværket.
Trin-for-trin vejledning til bygning af trægulv til altan
- Indkøb af materialer
- Udskæring af træ
- Lim dine klodser til strøer
- Slib ender med sandpapir
- Montage af brædder
- Finpudsning af dit nye trægulv
Indkøb af materialer
Først og fremmest skal du købe ind til de materialer du skal bruge til at bygge din altan. Dette trin er meget individuelt, hvorfor vi har valgt ikke at gå i dybden med det. Men sørg for at køb den rette type og mængde af træ som du skal bruge til din terasse.
Udskæring af træ
Nu har du samlet alle materialer, så nu skal vi i gang med at skære.
Du kan lægge dine strøer mod en fast væg, eller altanens balustrade så du slipper for de store mål. Dine strøer skal udskæres, med henblik til altanens bredde. Der skal placeres en strø, i hver ende af terrassen. Du vil derefter skulle placere resten af dine strøer, med MAX 60 cm. afstand fra hver. Du måler dine 60 cm. fra centrum af din strø, til centrum af strø.
Du kan sagtens bruge tykkere træ brædder som strøer. Du skal dog være opmærksom på, at bræddernes tykkelse løfter gulvet. Hvis gulvet bliver for højt, kan det gå ud over rækværket. Dit rækværk skal have en højde på 100 cm. fra gulvets overflade. Også efter dit nye trægulv er lagt.
Du har så muligheden for at øge rækværket, ved hjælp af en håndliste til rækværket.
Lim dine klodser til strøer
Hvis alle strøer ligger korrekt, skal du en for en, vippe dem op på højkant. Placer dine klodser under hver enkelte strø, limer din vandfaste montagelim eller silikone, på begge sider af klodsen. Så både strø og beton har lim på sig. Du vipper så din strø forsigtigt ned igen og presser til. Vi skal nemlig undgå din nye terrasse ’’vandrer’’ med tiden og lægger sig ud af den oprindelige position.
Lad limen hærde i 24 - 48 timer. Følg instruktionen på bagsiden af limen. Det gælder også ved brug af silikone lim.
Slib ender med sandpapir
Inden vi monterer brædderne helt. Skal vi slibe vores brædders ender med sandpapir, for at give det pæneste resultat.
Find dit sandpapir frem, og begynd at slib enderne på dine træbrædder.
Vi sliber vores ender, for at træbræddernes ender ikke ser grove ud.
Har du savet lidt skævt, som er nemt at komme til. Så skal vi ned og bruge grovere sandpapir. Så vi kan få enderne helt lige og pæne.
Vi råder dig til, ikke at skrue alle skruer i med det samme.
Under montagen af dit nye trægulv, skru dog kun en enkelt skrue, i hver af træbrædderne for at kunne styre brædderne.
Tag dit vaterpas og sikre dig, at brædderne ligger helt lige.
Montage af brædder
Når limen er hærdet, skal du i gang med at montere brædder.
Når du monterer brædderne, skal du have mellemrum. Tag en tømrerblyant som cirka har 8 mm. bredde, så brædderne har mulighed for at give sig. Brædderne skal kunne give sig, så de ikke knækker på grund af fugt, tørke, sommer- og vinter vejr.
Hvis du har valgt en af de blødere træsorter, fyr eller gran. Anbefales det ikke at bore for. Resultatet af hullerne kan godt blive grimme.
Når vi snakker om alle andre træsorter, anbefales det at bore for, inden du skruer skruerne i.
Vi vil rigtig gerne, få vores brædder til at flugte med væggen. Placer din træklods, udadgående mod væggen. Tag din tømrerblyant, og læg den mod træklodsen.
Tegn så langs med dine træbrædder. Følg væggen fra start, til slut. Tag din stiksav og sav brædderne, så de passer til væggen.
Finpudsning af dit nye trægulv
Hvis du gerne vil give dit nye trægulv, lidt ekstra kærlighed.
Brug noget ekstra fint sandpapir, og slib alle gulvbrædderne. Vi sliber brædderne en ekstra gang, for at undgå splintre-ulykker.
Anskaf dig lidt træbeskyttelse og olie, til brædderne. Det danske vejr, kan godt give dine træbrædder nogle hårde tider.
Sådan skruer man brædderne på
FAQ - ofte stillede spørgsmål
Hvis man kigger på de klassiske træbrædder, koster det alt fra 300 - 1000 kr. pr. m2. De dyre træbrædder som sildebens brædder, koster 1250 kr. pr. m2.
Ofte brugte gulvbrædder i massivt træ, skal have en tykkelse på minimum 20 mm. Dernæst skal lamelbrædder have en tykkelse på minimum 22 mm.
De dominerende træsorter indenfor udendørs gulvbrædder er Rødgran og Skovfyr. Træbrædder som ikke kommer i kontakt med jord, når vi snakker om holdbarhed er Lærk, Thuja & Western Red Cedar
Du skal bruge værktøjer som stiksav, kapsav, målebånd, vaterpas, blyant, sandpapir, træbor og boremaskine. Materialerne inkluderer afstandsstykker, silikone eller montagelim, skruer, terrassebrædder og træstrøer.
Strøer er underliggende brædder, der placeres på din nuværende betonaltan for at give trægulvet den nødvendige stivhed. De hjælper med at sikre, at målene passer, og at døren kan åbnes, og højden på rækværket er korrekt.
Der skal være et mellemrum på ca. 8 mm mellem træbrædderne. Dette giver brædderne mulighed for at give sig og undgår knæk på grund af fugt, tørke og temperaturændringer.