Hvad skal man gøre, når det varme vand ikke bliver varmt nok?

Hvis dit varme vand ikke bliver varmt nok, kan det skyldes alt fra kalkaflejringer til defekte dele som termostater eller cirkulationspumper. I denne artikel får du indsigt i, hvad du skal tjekke, og hvordan du bedst løser problemet.

Hvad er årsagen til, at der ikke er varmt vand?

Der er flere grunde til, at dit varme vand ikke bliver varmt nok. Her er nogle af de mest almindelige årsager, der er en god idé at tjekke:

  • Afbryderen til vandvarmeren er slukket: Tjek, om vandvarmerens afbryder er aktiveret eller om den ved en fejl er blevet slukket.
  • Alt varmt vand er brugt: Hvis din varmtvandsbeholder er tom, kan det tage tid at opvarme vandet igen, da den har brug for tid til at blive fyldt.
  • Fjernvarmeværket har lukket for vandet: Tjek, om der er planlagt vedligeholdelse eller andre problemer fra fjernvarmeværket i dit område.
  • Vandvarmeren er kalket til: Kalkaflejringer kan forhindre effektiv opvarmning af vandet, og derfor være en stor grund til at vandvarmere ikke virker.
  • Defekt cirkulationspumpe: Hvis cirkulationspumpen ikke fungerer, kan det hæmme cirkulationen af varmt vand.
  • Defekt brugsvandsveksler eller reguleringsventil: Disse komponenter kan til tider svigte, og kræver ofte reparation af en professionel VVS´er.

Hvad gør man ved manglende varmt vand?

Hvis du har tjekket de almindelige årsager, men du stadig har en ujævn vandtemperatur, kan du prøve følgende løsninger:

  • Kontakt en VVS-installatør: Ved større reparationer, som defekte pumper eller reguleringsventiler, bør du få hjælp fra en fagperson, der effektivt kan reparere de ødelagte dele.
  • Tjek for utætheder: Sluk alle vandinstallationer og se, om din vandmåler stadig bevæger sig. Hvis der stadig er bevægelse, kan der være en lækage.
  • Udskift varmelegemet: Hvis varmelegemet er defekt eller dækket af kalk, kan det være nødvendigt at skifte det ud.
  • Udskift termostaten: Mangler der varmt vand i en specifik hane, kan problemet være en defekt termostat, som bør udskiftes. Tjek alle haner for at finde frem til den defekte vandhane.
  • Udskift beholderen: Er din varmtvandsbeholder slidt eller gennemtæret, kan det være tid til at udskifte den.

Hvordan sikrer jeg en lang levetid på min varmtvandsbeholder? 

For at sikre en lang levetid og effektiv drift af din varmtvandsbeholder bør du overveje følgende vedligeholdelses tips:

  • Udskift gamle vandvarmere: Vandvarmere med en dårlig isolering kan føre til varmetab over tid. Overvej en mere energieffektiv model.
  • Vælg korrekt størrelse: En for stor vandvarmer kan føre til unødigt varmetab, mens en for lille model kan resultere i manglende varmt vand. Spørg hos forhandleren eller find svar hos en faglært VVS'er hvis du er i tvivl.
  • Hold temperaturen på 55 °C: Dette er nemlig den optimale temperatur for at forhindre legionella-bakterier og kalkaflejringer i din varmtvandsbeholder.
  • Fjern kalk regelmæssigt: Hvis din vandvarmer er kalket til, kan det hæmme dens effektivitet. Afkalk regelmæssigt eller få professionel hjælp.

 

Fejlsøgning af varmtvandsbeholdere

Når du fejlsøger din varmtvandsbeholder, kan du tjekke om cirkulationspumpen lyser. Hvis dette ikke er tilfældet, fungerer den ikke korrekt og kan være kilden til det manglende varme vand. Derudover er det en god idé, at tjekke styringsenheden og sørge for, at den er indstillet på den korrekte temperatur.

 

Konstruktion og størrelse af varmtvandsbeholder

Varmtvandsbeholdere består typisk af en stålplade med emaljeoverflade, der beskytter mod rust og tæring. Her er et par ting at huske:

  • Fjernvarmevand og brugsvand er adskilt: Brugsvandet opvarmes uden om en rørspiral, hvor fjernvarmevandet løber. De blandes derfor ikke, men holder sig adskilt hele tiden.
  • Offeranode: En anode ofte af zink eller aluminium, der beskytter stålet mod tæring og bør tilses hvert 2-3 år.
  • Beholderstørrelse: For én-families huse er 80-160 liter normalt i forhold til størrelsen på varmtvandsbeholderen. Sørg for at vælge den rigtige størrelse for at undgå varmetab.

 

Vedligeholdelse af varmtvandsbeholder

For at holde din varmtvandsbeholder i god stand bør du:

  • Tjek offeranoden hvert 2-3 år: Udskift anoden, hvis den er delvist nedbrudt.
  • Fjern slam i bunden af beholderen: Dette skal gøres regelmæssigt for at sikre optimal funktion.
  • Kontroller for utætheder: Sørg for, at isoleringen er intakt og fri for skader.

Hvordan undgår man fejlsymptomer og bakterier?

Et almindeligt problem med varmtvandsbeholderen kan være en fastkørt termostatventil. Her kan man forsøge at løsne den ved at dreje den nogle gange frem og tilbage. Hvis termostatventilen fungerer som den skal, er det en mulighed at tjekke for tilkalkning eller grønligt vand i stedet for. Grønligt vand kan stamme fra fjernvarmevandet, der kan komme fra huller i spiralen i vandvarmeren.

 

Temperaturjustering og legionella-bakterier

For at sikre et sundt miljø i din varmtvandsbeholder skal du holde temperaturen mellem 50-55°C. Dette forhindrer legionella-bakterier og kalkaflejringer i din beholder, da legionella-bakterier trives bedst i 35-46 °C vand.

Legionella kan være farligt, især for personer med svækket immunforsvar. Det spredes ikke gennem drikkevand, men ved indånding af vandpartikler fra f.eks. brusebade eller spabade.

Hvor kan jeg få hjælp, hvis jeg ikke har varmt vand?

Varmt vand er essentielt, og det kan derfor være svært at undgå det i længere tid ad gangen. Har intet af ovenstående virket, eller har du blot behov for professionel hjælp, så har Handyhand dygtige VVS´ere der kan hjælpe dig med din ujævne vandtemperatur. Opret din opgave, modtag bud fra faglærte VVS'ere og få dit varme vand tilbage på ingen tid.

 

Mangler du varmt vand i bruseren? Er vandet længe om at blive varmt? - Dahl Hjælper

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Hvis du indstiller vandtemperaturen i din varmtvandsbeholder over 60°C, øges kalkaflejringer i beholderen. Dette kan reducere effektiviteten og forårsage varmetab samt overophedning af varmelegemet.

  • Ja, hvis du bruger store mængder varmt vand på én gang, kan din vandvarmer blive overbelastet og have svært ved at følge med. Dette kan også forkorte vandvarmerens levetid, især hvis den er for lille til husstandens behov.

  • Ja, kalk i vandet kan sprede sig til andre apparater såsom opvaskemaskiner, vaskemaskiner og kaffemaskiner, hvilket kan reducere deres effektivitet og forkorte deres levetid.

Skrevet af