Kan man selv installere jordvarmeanlæg?

Når det kommer til installation af jordvarmeanlæg, er der klare regler og retningslinjer, som skal følges. Der er dele af installationen, som du ikke selv må udføre. Jordvarmeanlægget kræver nemlig både el- og VVS-arbejde og skal udføres af autoriserede fagfolk.

Kan man selv grave ud til jordvarmeanlæg?

Ja, du må gerne selv grave ud til jordvarmeslangerne, men først efter at du har fået anvisninger fra en autoriseret installatør. Økonomisk kan det være en fordel, selv at grave ud til jordvarmeanlægget for at reducere installationsomkostningerne. Vær dog opmærksom på, at du skal have en godkendelse fra kommunen, inden du begynder udgravningen til jordslangerne.

Hvilke opgaver skal udføres af en professionel?

Når et jordvarmeanlæg anlægges, har du brug for flere autoriseret fagfolk som:

  • Elektriker
  • Kølemontør
  • VVS’er.

Tilslutning til el og kølekredsløb

Jordvarmeanlæggets varmepumpe skal tilsluttes el, hvilket skal gøres af en autoriseret elektriker. Samtidig skal en autoriseret kølemontør forbinde varmepumpen til kølekredsløbet. De autoriserede fagfolk sørger for, at installationen udføres korrekt og i overensstemmelse med lovgivningens krav.

 

Håndtering af kølemidler

Håndtering af kølemidler, som HFC-gasser, kræver også en autoriseret VVS’er. Eftersom gasserne er skadelige drivhusgasser, er det vigtigt at de håndteres korrekt for at minimere miljøpåvirkningen.

Hvilke tilladelser bør man få til et jordvarmeanlæg?

 

Hvor skal man ansøge om at få jordvarmeanlæg?

Et jordvarmeanlæg indeholder som sagt kemikalier i væsken, der cirkulerer i slangerne. Det udgør derfor en forureningstrussel for den omkringliggende jord og grundvand. Derfor kræver det en tilladelse fra kommunen at installere jordvarme. Du kan finde et ansøgningsskema til et jordvarmeanlæg på Miljøstyrelsens hjemmeside.

At installere et jordvarmeanlæg kræver ikke kun tilladelse fra kommunen, men du skal også overholde andre retningslinjer og krav. Der er bl.a. krav til:

  • Slangerne
  • Væsken i slangerne
  • Automatiske stopanordninger
  • Tæthedsprøvning
  • Afstandskrav
  • At området over anlægget holdes fri for ikke at hindre en årlig inspektion. 

På Miljøstyrelsen hjemmeside kan du finde bekendtgørelsen, som beskriver alle kravene til installationen af jordvarmeanlæg. 

Hvor skal jordvarmeanlægget placeres?

Inden du fast beslutter dig, hvorvidt et jordvarmeanlæg passer til din bolig, skal du sikre, at din grund har tilstrækkelig plads. Jordslangerne nedgraves i cirka en meters dybde og kræver omkring 2-3 m² grund per m² bolig. En større bolig vil derfor kræve en større grund for at kunne installere et horisontalt jordvarmeanlæg. Har du en mindre grund, er et vertikalt jordvarmeanlæg en løsning, men den kræver dybdegående viden om grundens jordforhold. 

 

Udedelen

Udedelen af varmepumpen skal placeres 20-40 cm fra husmuren for at sikre fri adgang til frisk luft. Den skal også placeres mindst 3-4 meter fra skel for at minimere støjgener.

 

Indedelen

Indedelen af jordvarmeanlægget, selve varmepumpen, fylder omtrent det samme som et køleskab og placeres ofte i et bryggers, teknikrum eller kælderen. Det er vigtigt, at den placeres tæt på varmtvandsbeholderen og andre VVS-installationer for at minimere varmetab.

Hvorfor installere et jordvarmeanlæg?

 

Energibesparelser

Jordvarmeanlæg er kendt for deres energieffektivitet og lave driftsomkostninger. De bruger langt mindre energi end traditionelle opvarmningsmetoder som olie, gas og el-radiatorer, hvilket resulterer i betydelige besparelser på varmeregningen.

 

Miljøvenlig løsning

Jordvarmeanlæg udleder mindre CO2 end ældre opvarmningsmetoder, hvilket gør dem til et miljøvenligt valg. Derudover er vedligeholdelsen minimal, ofte kun et årligt serviceeftersyn, hvilket forlænger anlæggets levetid og gør det til en langsigtet investering.


 

Kan jeg få jordvarme?

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Et jordvarmeanlæg har typisk en levetid på 20-25 år, afhængig af vedligeholdelse og brug.

  • Ja, jordvarmeanlæg kan ofte integreres med eksisterende varmesystemer, men det kræver professionel rådgivning og installation.

  • Jordvarmeanlæg er generelt miljøvenligt, men installationen kan have midlertidige miljøpåvirkninger, som f.eks. jordarbejde og energiforbrug under installationen.

  • Installation af jordvarmeanlæg kræver omfattende gravearbejde, hvilket midlertidigt kan påvirke din have eller landskab. Efter installationen kan området dog reetableres. Dog anbefales det ikke, at der placeres skur eller plantes vegetation over rørene, da du risikerer, at rødderne beskadiger rørene.

Skrevet af