SCOP-værdier for luft-til-vand varmepumper: Hvad betyder de to tal, og hvordan påvirker de årligt energiforbrug?

Hvad betyder det når der for en luft-til-vand varmepumpe opgives to SCOP værdier, f.eks.: SCOP Nominelt 4,96 / 3,55? Hvad betyder det ene og det andet tal, og hvilket skal man bruge når man forsøger at beregne hvor meget energi varmepumpen bruger pr. år?

De to SCOP-værdier angiver varmepumpens effektivitet under forskellige klimatiske forhold. Det høje tal (4,96) viser effektiviteten under optimale forhold, mens det lave tal (3,55) angiver effektivitet under mere krævende forhold. For at beregne årligt energiforbrug bør man tage hensyn til begge værdier, da de sammen giver et mere realistisk billede af varmepumpens performance over et helt år.

Forståelse af SCOP-værdier for en luft-til-vand varmepumpe

SCOP, eller Seasonal Coefficient of Performance, er et nøgletal der angiver en varmepumpes effektivitet over en hel opvarmningssæson. Når der for en luft-til-vand varmepumpe opgives to SCOP-værdier, som f.eks. 4,96 og 3,55, reflekterer disse tal varmepumpens ydeevne under forskellige eksterne forhold. Det højere tal, i dette tilfælde 4,96, repræsenterer varmepumpens optimale effektivitet under ideelle forhold oftest baseret på et mildt klima. Det lavere tal, her 3,55, indikerer derimod varmepumpens effektivitet i et koldt klima med strengere vejrforhold.

For at beregne, hvor meget energi en luft-til-vand varmepumpe bruger pr. år, er det vigtigt ikke blot at fokusere på det højeste tal for SCOP. Årsforbruget af energi er nemlig påvirket af variationerne i klimaet igennem hele året, hvorfor en realistisk beregning skal tage højde for begge SCOP-værdier. Ved at inkorporere begge værdier i beregningen får man et mere præcist estimat af varmepumpens årlige energiforbrug.

Sammenfattende er det essentielt at forstå, at de to SCOP-værdier repræsenterer varmepumpens ydeevne under varierende klimatiske forhold. Ved at anvende en kombination af begge værdier kan man opnå en mere nøjagtig beregning af varmepumpens samlede årlige energiforbrug. Dette giver en bedre forståelse for, hvor effektivt varmepumpeanlægget vil fungere i løbet af et givent år, afhængigt af de specifikke klimatiske forhold i området.