Hvordan beskærer man lavendel

Få smukke og sunde lavendelplanter med disse enkle beskæringsmetoder

Har du en have med lavendel, så er det værd at lære hvordan denne plante skal beskæres bedst. Ved at beskære lavendel, kan du give planten bedre vilkår for at gro og holde den sund. Udover det holder din have pæn, så hjælper det at beskære lavendel fordi planten ikke skal sende næring ud til for mange afgreninger.

Det holder størstedelen af planten mere sund og frisk. Du behøver ikke at holde lavendel mere end et par gange om året, da det er en temmelig hårdfør plante.

Beskær forskellige typer af lavendel

Der findes forskellige former for lavendel, men de fleste i Danmark vil støde på den engelske variant af lavendel. I særlige tilfælde kan man finde den franske variant, der har mørkere blomster, tynde blade, og springer ud i midten af foråret.

Beskæringen af de forskellige planter kan gøres efter følgende principper:

Engelsk lavendel

Denne plante er meget nem at passe. Den blomstrer oftest tidligt i sommeren og kræver kun beskæring i løbet af sommer månederne. Planten trives udendørs og kan sagtens klare sig, hvis du glemmer at beskære den i en enkelt sæson.

Fransk lavendel

Dette er en mere sårbar variant af planten, men med en evne til at vokse hurtigere end den engelske variant. Denne type lavendel kræver en mere regelmæssig, men lettere beskæring end engelsk lavendel.

Hvornår beskærer man lavendel

Har du lige plantet nyt, ungt lavendel, så vent med at beskære dine planter til de har vokset sig større.

Når planten er cirka midtvejs i sin levetid, så kan det være nødvendigt at beskære cirka en tredjedel af planten.

Med alderen vil det kræve mere beskæring at holde planten, da beskæring er nødvendig for at give nye skud lov til at spire. Det giver dig også mulighed for at forme beddet med lavendel efter dine ønsker.

Lavendel skal oftest beskæres i foråret eller sensommeren, uanset plantens type. Som regel, så skal en plante beskæres to gange årligt og én af disse gerne et par måneder inden vinteren starter. Det giver planterne god mulighed for at gro friske blomster til næste sæson.

Sådan beskæres lavendel korrekt

Sørg for at have en skarp havesaks og hækkeklipper til store hække, samt et par gode havehandsker klar. Så er du klar til at begynde at beskære lavendel:

1. Fjern døde blomster og skud

Start med at trimme dit lavendel for døde skud og blomster. Disse kan nemt fjernes med en saks eller med fingerne, og det kan hjælpe til at holde planterne sunde. Dette er ofte bedst at gøre i sommerperioden.

2. Beskæring af lavendel

Klip cirka to tredjedele af plantens forskellige skud, men sørg for at gøre det tilpas langt oppe på stammen. Beskæres der for langt nede, så kan det dræbe hele planten. Du kan gøre beskæringen mere visuelt flot og nemmere at holde ved at klippe planten nogenlunde symmetrisk hele vejen rundt. Det kan også reducere behovet for beskæring.

3. Formering af lavendel

Mangler du flere lavendel buske, så kan du i din beskæring også plante flere stiklinger. Tag et par afklippet stiklinge og placér dem i en potte og lad dem gro op.

Du kan med tiden rykke den nye plante ud i buskadset med de andre lavendel planter. Dette kan give din have mere liv, og du kan gro lavendel andre steder i din have. Sørg dog for at plante de nye planter solrige steder.

Har du ikke lige tiden til selv at beskære dine lavendel buske, eller vil du gerne have hjælp og vejledning til at beskære rigtigt, så kan du finde en havemand i dit lokalområde med Handyhand. 

Klipning af Lavendel

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Lavendel vil visne og dø mere ud, hvis dens blomster og stilke bliver udsat for vinterkulden. Ved næste blomstringssæson vil planten forsøge at holde liv i de gamle skud, men ofte forgæves. Du vil derfor have mere uddøde og tørre lavendel buske, der også er groet over.

  • Har du mulighed for det, så er det en god idé at have lavendel indendørs i vinteren. Beskær dine lavendel planter et par måneder før vinteren starter, ved at skære to tredjedele af stilkene. Pas på med ikke at skære for langt nede på busken.

Skrevet af