At skifte lysstofrør og elpærer er en vigtig del af vedligeholdelsen i hjemmet. Hvis dine lysstofrør blinker eller ikke tænder, kan det være tid til en udskiftning. Her er en guide til, hvordan du gør det korrekt og sikkert.
Hvornår skal jeg skifte lysstofrør?
Når et lysstofrør blinker eller ikke længere virker, kan det skyldes, at enten selve røret eller glimtænderen er defekt. Hvis røret blinker konstant eller slet ikke tænder, anbefales det at udskifte både røret og glimtænderen for at sikre, at belysningen fungerer optimalt.
Hvad er en glimtænder, og hvorfor er den nødvendig?
En glimtænder, også kendt som en starter, er et nødvendigt stykke elektronik for at tænde et lysstofrør. Glimtænderen sikrer, at der kan etableres en forbindelse mellem de to elektroder i lysstofrøret, hvilket er essentielt for at lyset kan tænde.
Den er typisk en lille cylinder, enten hvid eller alufarvet, der findes i de fleste lamper med lysstofrør. På nye armaturer er glimtænderen placeret udvendigt, så den nemt kan skrues af, mens den på ældre armaturer ofte sidder indvendigt og kan tilgås efter fjernelse af skærmen eller glasset.
Hvordan skifter jeg lysstofrør?
- Sluk for strømmen: Før du begynder, skal du altid sikre dig, at strømmen er slukket ved kontakten for at undgå elektrisk stød.
- Fjern det defekte lysstofrør: Træk forsigtigt røret ud af armaturet ved at dreje det en kvart omgang.
- Fjern metalslisker og glimtænderen: Fjern eventuelle beslag og glimtænderen, der kan være fastgjort til armaturet.
- Indkøb af nye dele: Tag de gamle dele med til forhandleren for at sikre, at du får den korrekte type og størrelse lysstofrør og glimtænder, hvis du ønsker samme type lysstofrør igen.
- Installér det nye lysstofrør: Placer det nye rør i armaturet og drej det en kvart omgang for at fastgøre det.
- Tænd for strømmen: Når det nye rør er installeret, kan du tænde for strømmen og kontrollere, at det hele fungerer korrekt.
Forskellige typer af fluorescerende lysstofrør
Der findes flere typer af fluorescerende lysstofrør, hver med deres specifikke anvendelser og størrelser.
- T2: Meget tynde (under 1 cm), ofte brugt i kompakte lysarmaturer.
- T5: Medium størrelse (ca. 1,5 cm), velegnet til køkkener og områder med lav loftshøjde.
- T5HO (High Output): Samme diameter som T5 men med højere lysstyrke, ideel til rum med høje lofter.
- T8: Tykkere (2,5 cm), fungerer godt i kolde temperaturer og er egnet til udendørs brug.
- T12: Størst (lige under 4 cm), anvendes mest i industrielle omgivelser og er mindre populær på grund af lavere effektivitet.
Hvad er fordelene og ulemperne ved fluorescerende lysstofrør?
Fordele
- Energieffektivitet: Lysstofrør bruger mindre energi end traditionelle glødepærer.
- Varieret lysstyrke og farvetemperatur: Giver dig mulighed for at vælge den rette belysning til forskellige behov.
Ulemper
- Indeholder kviksølv: Lysstofrør indeholder små mængder kviksølv, som kræver speciel bortskaffelse.
- Lavere effektivitet end LED: Selvom de er mere energieffektive end glødepærer, har de en kortere levetid og bruger mere energi end LED-lys.
Bør jeg skifte mit fluorescerende lysstofrør ud med et LED-lysstofrør?
Det korte og konkrete svar er, ja. At skifte fra fluorescerende lysstofrør til LED-lysrør er en nem måde at spare energi på, og på samme tidspunkt reducere vedligeholdelsen. Et LED-lysstofrør kan nemt erstatte et gammelt lysstofrør, og selve udskiftningen er præcis den samme fremgangsmåde.
Med et mere energibesparende lysstofrør sat op, er det dog vigtigt, at det gamle lysstofrør bliver afleveret på genbrugspladsen, og på denne måde smidt ud korrekt.
Hvilke overvejelser skal jeg have, når jeg vælger et nyt lysstofrør?
Når du vælger et nyt lysstofrør, er der flere faktorer at overveje:
- Lysstyrke (lumen): Vælg en lysstyrke, der passer til rummet. Jo højere lumen-værdi, des mere lyser man rummet op.
- Farvegengivelsesindeks (RA): RA er rørets farvegengivelse ift. sollys. Jo tættere RA er på 100, desto bedre er farvegengivelsen af lyset.
- Farvetemperatur (K): Farvetemperaturen bestemmer, om du opfatter dit lys som et varmt- eller koldt-tonet lys. Skalaen går normalt fra 800-11.000 kelvin (K). Jo højere tal, jo koldere vil dit lys virke.
Er det sikkert at skifte lysstofrør selv?
Når det kommer til lysstofrør og generel opsætning og udskiftning af lamper, er det en god idé at vide hvad man laver, da man har med elektricitet at gøre. Med den korrekte guide og værktøj, kan man sagtens selv skifte lysstofrør eller andre lamper uden anden form for hjælp. Dog kan det blive en frustrerende proces at finde de korrekte dele og sikre sig, at selve installationen ikke ender i en farlig eller tidskrævende situation.
Hvor kan jeg finde hjælp til at skifte mit lysstofrør?
Hvis det stadig føles udfordrende, eller som noget man ikke ønsker at kaste sig ud i selv, så kan man få hjælp af faglærte lampereparatører gennem Handyhand. Her står dygtige og professionelle reparatører klar til at hjælpe dig, uanset om det omhandler lysstofrør eller andre lamper.
How to replace a fluorescent tube light
FAQ - ofte stillede spørgsmål
For at vælge den korrekte glimtænder, skal du sikre dig, at den matcher både lysstofrørets wattstyrke og type. Tjek producentens anbefalinger eller tag den gamle glimtænder med til forhandleren for at finde en nøjagtig erstatning.
Hvis dit nye lysstofrør blinker, selv efter udskiftning, kan det skyldes en defekt glimtænder eller dårlig kontakt i armaturet. Prøv at skifte glimtænderen først, og sørg for, at røret er ordentligt installeret og sidder fast.
Nej, du bør ikke bruge et lysstofrør med højere wattstyrke end anbefalet, da det kan overophede armaturet, reducere dets levetid, og potentielt udgøre brandfare. Brug altid rør, der passer til armaturets specifikationer.
Installation af et lysstofrør uden at slukke for strømmen kan føre til elektrisk stød, kortslutning eller beskadigelse af lysarmaturet. Det er altid vigtigt at slukke for strømmen, før du arbejder med elektriske komponenter.