
El-arbejde er en central del af vores moderne samfund og sikrer, at alt fra lys til komplekse elektriske systemer fungerer sikkert og effektivt. Elektrikerens arbejde omfatter mange forskellige opgaver, fra installation af nye ledninger til fejlfinding og sikring af, at installationerne lever op til de gældende sikkerhedsstandarder. Læs med for at blive klogere på elektrikeres arbejder, hvilket el-arbejde du selv må udføre i hjemmet og hvad en elektriker koster.
En elektriker arbejder med installation, vedligeholdelse og reparation af elektriske systemer og komponenter. Opgaverne spænder fra små installationer i private hjem til komplekse systemer i store bygninger og industrivirksomheder. Elektrikere kan specialisere sig inden for forskellige områder, såsom boliginstallationer, industrisystemer og vedligeholdelse af offentlige forsyningsnet. Nedenfor er en oversigt over konkrete og forskellige arbejdsopgaver, som en elektriker udfører.
Installation af elektriske systemer:
Fejlfinding og reparation:
Vedligeholdelse af elektriske systemer:
Specialiserede opgaver:
Rådgivning og sikkerhed:
En autoriseret elektriker har formel tilladelse fra myndighederne til at udføre visse typer af elektrisk arbejde, der kræver høj sikkerhed og præcision. Dette inkluderer installationer og reparationer, som skal overholde strenge lovkrav og standarder. Autorisationen sikrer, at elektrikeren har gennemgået den nødvendige uddannelse, fået praktisk erfaring og bestået relevante prøver.
Forskellen på en elektriker, en el-installatør og serviceelektriker:
Du kan læse mere om hvilket værktøj og udstyr, som elektrikere bruger, f.eks. om tangmeter, multimeter, jordtester og meget mere lige her.
Visse typer el-arbejde må du selv udføre, men der er klare regler for, hvad der kræver autorisation. Det er vigtigt at følge reglerne for at undgå farlige situationer som elektriske stød eller brand.
Strømmen skal altid slukkes i det område, du arbejder i, for at undgå elektriske stød. Find eltavlen, som ofte er i entré, kælder eller bryggers. Sluk den sikring, der styrer området, hvor du skal arbejde, ved at skubbe afbryderen nedad. Hvis du ikke kan finde den rigtige sikring, kan du slukke hele boligens strøm ved at slå hovedafbryderen fra øverst på eltavlen.
El-arbejde du må udføre uden autorisation:
Læs mere om kabler og ledninger, og hvordan du selv arbejder med dem i dit hjem.
El-arbejde du ikke må udføre uden autorisation:
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et stykke el-arbejde må udføres uden autorisation, anbefales det at kontakte en autoriseret elektriker for at sikre, at arbejdet udføres korrekt og sikkert.
Forældede el-installationer kan udgøre en alvorlig sikkerhedsrisiko, og det er vigtigt at kunne identificere tegn på, at ledningsnettet bør udskiftes. Her er de vigtigste indikatorer, der kan pege på, at ledningsnettet er forældet:
Sikkerhed ved el-arbejde i hjemmet er utrolig vigtigt for at undgå elektrisk stød, brand og andre farer. Før du starter arbejde, skal strømmen altid afbrydes ved hovedafbryderen, og du bør bruge en spændingstester for at sikre, at der ikke er strøm i de ledninger, du skal arbejde med. Det er vigtigt at bruge isoleret værktøj og have tørre hænder og fødder, da vand leder elektricitet. Når du arbejder med elektriske installationer, bør du være opmærksom på omgivelserne og sørge for at have god plads, så du undgår at beskadige andre ledninger.
For at forhindre farlige situationer bør gamle installationer jævnligt tjekkes for slid, varme ledninger eller beskadigede stikkontakter, der kan føre til kortslutning eller brand. Det anbefales altid at kontakte en autoriseret elektriker, hvis du er i tvivl om arbejdet eller sikkerheden. Forlængerledninger skal være i god stand, og det er vigtigt at undgå at overbelaste stikkontakter. Selv små fejl kan have store konsekvenser, så det er bedst at være forsigtig og søge hjælp, hvis nødvendigt.
Læs mere og bliv klogere på sikkerheden ved el-arbejde, og hvordan du børnesikrer stik i dit hjem lige her.
Når strømmen går, er det vigtigt at forblive rolig og følge nogle enkle trin for at finde problemet. Først og fremmest bør du tjekke, om der er tale om en strømafbrydelse i hele huset eller kun i bestemte områder. Gå til eltavlen og se, om der er slået en sikring fra. Hvis en sikring er slået fra, kan du tænde den igen. Går strømmen med det samme, kan der være et elektrisk problem, som kræver en elektriker.
Hvis der ikke er nogen sikring, der er slået fra, eller hele nabolaget mangler strøm, kan det skyldes en generel strømafbrydelse. I dette tilfælde skal du kontakte dit elselskab for at få yderligere information.
En anden vigtig faktor at overveje er jordforbindelsen i din installation. Manglende jordforbindelse kan være farlig og føre til elektriske stød eller skader på apparater. Hvis du oplever problemer med jordforbindelsen, skal du straks kontakte en autoriseret elektriker for at få det undersøgt og løst.
Prisen på en elektriker varierer afhængigt af flere faktorer, herunder opgavens omfang, tidspunktet for arbejdet, geografisk placering og materialer. Elektrikere opkræver oftest enten timepriser eller en fast pris for bestemte opgaver.
Timepris for elektrikerarbejde:
En elektrikers timepris ligger normalt mellem 400-700 DKK pr. time ekskl. moms. Arbejde udført om aftenen, i weekender eller på helligdage kan dog medføre en forhøjet timepris på 700-1200 DKK pr. time. Prisen afhænger også af, hvor i landet arbejdet udføres, da bypriser ofte er højere end i mindre byer.
Eksempler på priser for specifikke opgaver:
Hvis du har brug for en dygtig elektriker, finder du nemt en hos Handyhand. Platformen gør det muligt at finde kvalificerede elektrikere i dit område, der kan hjælpe med alt fra små reparationer til større installationsopgaver. Uanset om du har brug for hjælp til en hurtig opgave eller et større projekt, kan du søge og få hjælp af en elektriker direkte via Handyhand.
Denne kategori af "gør det selv" guides er designet til at hjælpe dig med at udføre elektriske opgaver i dit hjem, som om du var en erfaren elektriker på 25 år. Her finder du trin-for-trin vejledninger til alt fra at installere en ny lyskontakt til at reparere en defekt stikkontakt. Med disse guides kan du spare penge og tid ved at udføre opgaverne selv, samtidig med at du sikrer, at dit hjem er sikkert og opfylder de nødvendige elektriske standarder.
650 - 1.280 kr.
7. feb., 2023
Læsetid 6 min.
Prisen for at få installeret en ny stikkontakt varierer, men den gennemsnitlige pris ligger mellem 650 og 1.280 kr. Det kan være en god idé at samle flere elektriske opgaver og få dem udført samtidig for at spare penge.
7. feb., 2023
Læsetid 5 min.
Prisen for nyt el i et hus kan variere fra 16.100 kr. til 36.800 kr. afhængigt af husets størrelse.
6. feb., 2023
Læsetid 4 min.
En komplet el-renovation af et hus kan koste mellem 15.000 - 35.000 kr., afhængig af husets størrelse.
400 - 1.150 kr.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 400 kr. og 1.150 kr. at få tilsluttet en ovn og kogeplade i en standard bolig. Prisforskellen skyldes faktorer som kompleksiteten af installationen, det specifikke udstyr og eventuelle ekstra materialer. Gennemsnitsprisen ligger på cirka 691,7 kr. for en typisk installation i en bolig på op til 100 m2.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk 500 kr. at udskifte en gammel føler i et standard HVAC-system. Uanset om det er laveste eller højeste pris, ligger omkostningen konstant på 500 kr., da det drejer sig om en standardopgave uden store variationer i kompleksitet. Prisen kan dog variere afhængigt af systemets størrelse og antallet af følere, der skal udskiftes.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 3.750 kr. og 4.000 kr. at opsætte og installere fire udendørs kameraer på din grund. Prisforskellen skyldes faktorer som kvaliteten af kameraerne, installationskompleksitet og eventuelle ekstraudstyr. I gennemsnit ligger prisen på 3.875 kr. for en standardinstallation.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 400 kr. og 1.380 kr. at opsætte to udendørs lamper på et murstenshus. Prisforskellen skyldes faktorer som lampevalg, installationskompleksitet og eventuelle ekstra materialer. Gennemsnitsprisen ligger omkring 716 kr. for denne type arbejde.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 250 kr. og 1.250 kr. at hænge en lampe op og tilslutte den korrekt i en almindelig stue. Prisen afhænger af faktorer som lampeens kompleksitet, arbejdets omfang og eventuelle ekstra materialer, der måtte være nødvendige. Gennemsnitsprisen ligger omkring 505 kr., hvilket dækker de fleste standardinstallationer i en stue på op til 20 m2.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 750 kr. og 850 kr. at udskifte halogenpærer og justere kabelføring i smalle kabelbakker. Prisforskellen skyldes faktorer som arbejdets kompleksitet og antallet af pærer, der skal udskiftes, samt længden af kabelføringen. For et standardprojekt kan man forvente at arbejde med 1-2 m kabelbakker og 5-10 pærer.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 1.000 kr. og 1.650 kr. at opsætte udendørs belysning, afhængigt af faktorer som antallet af lamper og kompleksiteten af ledningsføringen. Den laveste pris gælder for en simpel opsætning, mens den højeste pris ofte dækker mere omfattende installationer med flere lamper og ekstra arbejde. Gennemsnitsprisen ligger på 1.325 kr., hvilket afspejler en typisk installation på omkring 4-6 lamper.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 800 kr. og 1.000 kr. at flytte en stikkontakt fra den ene side af en dør til den anden. Prisforskellen afhænger af faktorer som arbejdstid, kompleksitet og eventuelle ekstra materialer, der måtte være nødvendige. Gennemsnitsprisen ligger omkring 933,3 kr. for en standardopgave.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 300 kr. og 650 kr. at montere et tv og fire lamper i et rum. Prisforskellen kan skyldes faktorer som håndværkerens erfaring, kompleksiteten af installationen samt rummets størrelse. Gennemsnitsprisen ligger omkring 483,3 kr., hvilket ofte dækker en standardinstallation i et typisk værelse.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk 250 kr. at få korrekt tilsluttet ledning ved en ny lampeinstallation. Prisen er ens uanset om du vælger den laveste eller højeste pris, da der ikke er variation i dette tilfælde. Forskellen i pris kan skyldes forskellige håndværkere eller virksomheder, men selve arbejdet forbliver det samme.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 1.100 kr. og 3.800 kr. at skifte et HFI-relæ til et HPFI-relæ i en typisk husstand. Prisen varierer afhængigt af faktorer som installationens kompleksitet, materialer og eventuelle ekstra arbejde, der måtte være nødvendigt. Gennemsnitsprisen for en standardinstallation ligger på omkring 2.450 kr.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 2.000 kr. og 3.000 kr. at reparere en kortslutning og installere en stikkontakt med lysdæmper på badeværelset. Prisforskellen skyldes faktorer som arbejdets kompleksitet, materialer og eventuelle ekstra omkostninger ved installationen. Gennemsnitsprisen ligger på 2.507,1 kr., hvilket giver en god indikation af, hvad du kan forvente at betale.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 8.500 kr. og 20.000 kr. at skifte eltavle ved opsætning af ladeboks til elbil i en almindelig husstand. Prisen varierer afhængigt af faktorer som kompleksitet af installationen, behovet for opgradering af det elektriske system og eventuelle ekstra komponenter. Gennemsnitligt ligger prisen omkring 14.389 kr. for en standardinstallation.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 1.200 kr. og 3.000 kr. at få en elektriker til at installere en ventilator og spots i en bolig, afhængigt af omfanget af arbejdet og antallet af spots. Den laveste pris gælder for en simpel installation, mens den højeste pris ofte dækker mere komplekse opgaver eller større arealer. Gennemsnitsprisen ligger omkring 2.100 kr. for en standardinstallation i en typisk bolig.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 1.850 kr. og 2.010 kr. at få monteret en vådrumsboks til en AEG kogeplade og emhætte i et standard køkken. Prisen varierer afhængigt af faktorer som kompleksitet af installationen og eventuelle ekstra materialer, der måtte være nødvendige. Gennemsnitsprisen ligger på 1.930 kr., hvilket giver en god indikation af, hvad man kan forvente at betale.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 250 kr. og 600 kr. at få installeret en brugt ovn, inklusive inspektion og test. Den lave pris gælder ofte for mindre komplekse installationer, mens den højere pris kan dække mere omfattende arbejde eller ekstra service. Gennemsnitsprisen ligger omkring 450 kr., hvilket er almindeligt for standardinstallationer.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 2.500 kr. og 3.000 kr. at opsætte et TV i et lukket skab med 12V strømforsyning og kabelhåndtering. Prisforskellen skyldes faktorer som kompleksitet af installationen, kvaliteten af materialerne og eventuelle ekstra funktioner som skjulte kabler. Generelt kan man forvente, at prisen dækker et standard setup for et TV på op til 65 tommer.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk 1.000 kr. at få installeret en tørretumbler og vaskemaskine samt oprettet en ny stikkontakt. Prisen er den samme uanset om man ser på laveste eller højeste pris, hvilket indikerer, at der ikke er stor variation i omkostningerne for denne type installation. Forskellen i pris kan dog variere afhængigt af kompleksiteten af installationen og eventuelle ekstra krav.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 800 kr. og 950 kr. at montere skabe og organisere ledninger i en stue på cirka 20 m2. Den lavere pris kan dække enklere løsninger, mens den højere pris ofte inkluderer mere omfattende arbejde eller materialer. Gennemsnitsprisen ligger omkring 875 kr., hvilket giver et godt udgangspunkt for budgettering.
29. mar. 2025
Læsetid 3 min.
Det koster typisk mellem 1.000 kr. og 1.200 kr. at udskifte en induktionskogeplade, inklusive installation og test. Den laveste pris gælder ofte for enklere installationer, mens den højeste pris kan være for mere komplekse opgaver eller installation af avancerede modeller. Gennemsnitsprisen ligger omkring 1.100 kr., hvilket dækker de fleste standardinstallationer.
Find tips og tricks til alt i hjemmet her
Find inspiration til dit projekt, her er populære opgaver i hjemmet.Hos HandyHand kan du finde en række af de mest populære opgaver, der er blevet udført i hjemmet. Vores hjemmeside er en stor kilde til inspiration for dig, der ønsker at opdatere dit hjem med nye projekter. Du kan finde alt fra mindre reparationer til omfattende renoveringer, der kan give dit hjem et helt nyt udseende
Find nemt elektrikere til alle dine behov. Beskriv kort din opgave, og modtag gratis og uforpligtende tilbud fra lokale elektrikere
Udvalg af relateret emner indenfor kategorien
Find alt om aircondition på Handyhand. Vi tilbyder tips
Opdag Handyhand's univers af data og databehandling. Få nyttige tips
Opdag alt om belysning og lyskilder på Handyhand. Få ekspertrådgivning
Find alt om kabler og kabelarbejde på Handyhand. Vi tilbyder tips
Opdag alt om hvidevarer på Handyhand. Find nyttige tips
Søger du information om sikkerhed inden for elektrikerarbejde? Handyhand tilbyder en omfattende guide med tips og tricks til sikker elektrikerarbejde. Lær mere nu!
Vil du vide mere om solpaneler? På Handyhand finder du alt om solpaneler: tips
Find alt om værktøj til elektrikerarbejde på Handyhand. Få tips
Find alt om typiske problemer med stik, stikkontakter og lyskontakter samt hvordan du får hjælp til det på Handyhand.