Hvis du har en sprunget sikring, er det heldigvis forholdsvis nemt at skifte den til en ny. Der er dog forskellige sikkerhedsforanstaltninger, du skal være opmærksom på, da elektricitet kan være farligt og føre til ulykker, hvis det håndteres forkert. Her får du vores guide til, hvordan du skifter sikring, og hvad du skal være opmærksom på i processen.
Hvad skal jeg bruge af udstyr for at udskifte en sprunget sikring?
For at skifte og nulstille en sikring effektivt, så strømmen igen kan løbe, er det vigtigt at have det rigtige udstyr ved hånden.
Du skal bruge:
- Ny sikring: Sørg for at have en ny sikring af samme type og ampere som den defekte.
- Krydsoverdrevne skruetrækkere: Til at løsne og stramme skruerne i sikringsholderen.
- Handsker: For at beskytte dine hænder mod stød og snavs.
Hvad skal jeg være særlig opmærksom på, inden jeg går i gang?
Det er altid vigtigt at tænke på sikkerhed, når man har med elektricitet at gøre.
Så husk derfor:
- Sluk for strømmen: Find hovedafbryderen og sluk for al strøm til det område, hvor sikringen sidder.
- Dobbelttjek sikringen: Brug en spændingsmåler for at sikre dig, at der ikke er spænding på den sikring, du skal skifte.
- Jordforbindelse: Sørg for at have god jordforbindelse, hvis du arbejder på en metal-eltavle.
Sådan udskifter du en sikring
Alt efter hvilken type eltavle du har, så kan processen være anderledes.
Ny eltavle:
- Adgang: Moderne eltavler er ofte udstyret med døre eller låg, der skal åbnes for at få adgang til sikringerne.
- Identifikation: Find den sikring, der er sprunget. Den kan være misfarvet, smeltet eller have en synlig skade.
- Udskiftning: Løsn skruerne på sikringsholderen, fjern den defekte sikring og indsæt den nye. Sørg for, at sikringen sidder korrekt, og stram skruerne.
- Tænd for strømmen: Når du er sikker på, at sikringen er skiftet korrekt, kan du tænde for strømmen igen.
Gammel eltavle:
- Adgang: Ældre eltavler kan have en mere åben konstruktion. Vær ekstra forsigtig, når du arbejder med disse.
- Identifikation: Find den defekte sikring. De kan være lidt sværere at identificere i ældre tavler.
- Udskiftning: Følg samme procedure som for en ny eltavle. Vær opmærksom på, at sikringsholderne kan være lidt anderledes.
Hvorfor går mine sikringer?
En sikring går typisk, hvis den er udsat for overbelastning. Det kan blandt andet ske ved, at der er for mange apparater tilsluttet til det samme kredsløb, så sikringen derfor ikke kan klare strømmen og derfor får udløst afbryderen. Det kan også skyldes en kortslutning, hvor to ledere kommer i kontakt med hinanden og skaber en så kraftig strømstyrke, at sikringen afbryder. Du kan også komme ud for, at der er en fejl i det elektriske system, som gør, at sikringen bliver overbelastet og springer.
Nyttige tips til dig, der skal skifte sikring
- Tag billeder: Før du begynder at arbejde, kan det være en god idé at tage billeder af eltavlen og de enkelte komponenter. Det kan hjælpe dig med at samle alt korrekt igen.
- Brug samme type sikring og ampere: Sørg altid for at udskifte sikringen med en ny, der har nøjagtig samme type og ampere. At bruge en sikring med for høj ampere kan føre til overophedning og brandfare.
- Dokumentér: Skriv ned, hvilken sikring du har skiftet og hvornår. Dette kan være nyttigt, hvis der opstår problemer senere.
- Inspicér eltavlen: Når du alligevel har adgang til eltavlen, kan du benytte lejligheden til at inspicere de andre sikringer og komponenter. Se efter tegn på slid, beskadigelse eller misfarvning.
- Find professionel hjælp: Hvis du er i tvivl om noget, eller hvis du oplever tilbagevendende problemer med sikringer, så kontakt en autoriseret elektriker.
Kan jeg få hjælp til at udskifte mine sikringer?
Hvis du ikke har erfaring eller viden nok til at skifte sikring selv, så kan du sagtens finde professionel hjælp. Hos HandyHand kan du finde de bedste elektrikere til alle dine behov. Du skal blot oprette en opgave på vores platform og komme med et budget, hvorefter du vil modtage bud, som du så kan acceptere - nemt og hurtigt.
FAQ - ofte stillede spørgsmål
Det er vigtigt at bruge en sikring af samme type og ampere som den, du erstatter. Du kan finde denne information på den gamle sikring eller i eltavlen. Der findes forskellige typer sikringer, såsom keramik-, automat- og miniature-sikringer, og hver type har en specifik ampereværdi, der angiver, hvor meget strøm den kan tåle, før den slår fra. Hvis du er i tvivl, skal du tage den gamle sikring med til en elektriker eller en forhandler af elektrisk udstyr.
Når der tales om faser i forbindelse med elektricitet, henviser det typisk til de forskellige ledninger, der fører strømmen ind i din bolig eller lokale. I en almindelig husstand er der normalt tre faser - nemlig fase 1, fase 2 og nul. De er elektriske spændinger, der tilfører strøm til dine stikkontakter og apparater.
Hvis en sikring springer igen kort efter udskiftning, tyder det på et større problem i det elektriske system. Det kunne være en kortslutning et sted i systemet, et defekt elektrisk apparat, eller at du har for mange apparater tilsluttet. Prøv at finde ud af, hvilket apparat der forårsager problemet ved at tænde for dem et ad gangen. Hvis du har mistanke om en kortslutning, kan du forsøge at inspicere ledningerne for synlige skader, men vær forsigtig og sørg for, at der ikke er strøm på ledningerne. Hvis du ikke selv kan finde fejlen, er det bedst at kontakte en autoriseret elektriker.