Elektriker inspicerer eltavle for sikkerhed i boligens elinstallationer

Eltjek og eleftersyn: Hvad skal man vide om det?

Eltjek og eleftersyn er vigtigt for at sikre, at elektriske installationer i boliger og bygninger fungerer korrekt og sikkert. I denne guide dækker vi alt, hvad du skal vide om eltjek og eleftersyn.

Hvad er et eleftersyn?

Eleftersyn er en del af huseftersynsordningen, som er bestemt af Sikkerhedsstyrelsen. Det beskytter både køber og sælger mod eventuelle problemer under køb og salg. Gennemgangen omfatter alle elektriske installationer i boligen og diverse relevante bygninger, såsom garager og carporte. Resultaterne dokumenteres i en elinstallationsrapport, der er nødvendig for at tegne forsikringer og sikre en hurtig handel.

Nogle eleftersyn blev i 2012 lovpligtige, hvis man vil tegne en ejerskifteforsikring ved hushandel, for at forbedre el-sikkerheden i Danmark. Dog er de ikke nødvendigvis lovpligtige i alle situationer, så det er en god idé at kontakte en autoriseret elektriker, hvis man er i tvivl.

Hvad er et eltjek?

Formålet med et eltjek er at sikre, at installationerne fungerer optimalt og sikkert. Dette tjek udføres ofte i forbindelse med boligsalg, som en del af tilstandsrapporten og ejerskifteforsikringen. Derudover kan et eltjek være særligt fordelagtigt for ældre boliger, eller ved mistanke om ulovlige installationer.

 

Prisfaktorer for eltjek

Prisen for et eltjek varierer afhængigt af flere faktorer, og kan derfor ikke fastsættes på forhånd. Prisen varierer ud fra:

  • Boligens størrelse
  • Byggeår
  • Installationers fejltilstand
  • Valg af elektriker og transportomkostninger.

Hvorfor få foretaget et eltjek?

Der er flere gode grunde til at få foretaget et eltjek. Der kan være ulovlige installationer i din bolig, der kan medføre alvorlige sikkerhedsrisici, såsom brand eller risiko for elektrisk stød. Hvis du bor i en ældre bolig, kan den være udstyret med gamle installationer, som muligvis er lavet af stofledninger, der er skrøbelige og brandfarlige.

Et eltjek er derfor en god sikkerhed, men også forberedelse til et boligsalg, da det kan identificere nødvendige udbedringer og hjælpe med at sikre en god salgspris. 

 

Hvad indebærer et eltjek?

Et eltjek omfatter flere vigtige trin for at sikre boligens elektriske installationers sikkerhed og funktionalitet:

  • Gennemgang af eltavler og fejlstrømsafbrydere: Dette inkluderer kontrol af alle elektriske komponenter bag afbrydere, stikkontakter og lampeudtag.
  • Inspektion af installationer: For at man er sikker på, at de er sikre og korrekt udført, bliver alle installationer inspiceret grundigt.
  • Vurdering af installationernes dimensionering og beskyttelse: Dette sikrer, at der er passende beskyttelse mod berøring med spændingsførende dele.
  • Udarbejdelse af elinstallationsrapport: Rapporten er gyldig i et år, og giver en oversigt over installationernes tilstand.

 

Hvad inkluderer et eltjek ikke?

Selvom et eltjek udføres grundigt, er der stadig visse ting, det ikke dækker over:

  • Bagatelagtige forhold
  • Utilgængelige dele af installationen
  • Elinstallationer uden for grunden
  • Hårde hvidevarer og brugsgenstande.

Hvornår skal man have lavet et eltjek, og hvad er fordelen ved det?

Selvom et eltjek ikke er lovpligtigt, er det stærkt anbefalet af autoriserede fagfolk. Det anbefales især i forbindelse med boligsalg, da der er flere fordele for både sælger og køber.

Sælger får muligheden for at få en ejerskifteforsikring og tilstandsrapport, som kan beskytte mod fremtidige erstatningskrav og dermed potentielt øge salgsprisen. Fordelen for køber er, at eltjekket giver et detaljeret indblik i boligens elektriske installationer, og eventuelle nødvendige udbedringer.

 

Elinstallationsrapportens karakterer

Når du får foretaget et eltjek af en autoriseret elektriker, får du en el-installationsrapport. Her vurderes installationerne baseret på følgende karakterskala:

  • IB: Ingen bemærkninger; alt er i orden.
  • K0: Praktiske eller kosmetiske mangler, der ikke udgør nogen fare.
  • K1: Ulovlige, men ikke farlige fejl.
  • K2: Ulovlige fejl, der kan udgøre en potentiel fare på længere sigt.
  • K3: Ulovlige fejl, som umiddelbart kan udgøre en risiko for brand eller personskade.
  • UN: Forhold der kræver nærmere undersøgelse.

Udover karaktererne, vil den autoriserede elektriker nedskrive hvilke iagttagelser der er registreret, og hvad der har været skilt ad i løbet af processen. Der vil stå yderligere bemærkninger ved karaktererne, hvis der er blevet fundet fejl.

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Gyldigheden af et eleftersyn kommer an på resultatet. Hvis alt i rapporten ser fint ud, så vil den normalt kunne holde op til 10 år.

  • Selvom det teknisk set er muligt at kontrollere sine egne elinstallationer, kræver et formelt eltjek eller eleftersyn en autoriseret elektriker for at sikre, at alle lovkrav og sikkerhedsstandarder overholdes. Dette er især vigtigt for at få udarbejdet en officiel elinstallationsrapport, som kan være nødvendig ved boligsalg.

  • Hvis der er fejl eller mangler i eleftersynet, kan det påvirke muligheden for at tegne en ejerskifteforsikring. Forsikringsselskaber kræver ofte en detaljeret elinstallationsrapport uden alvorlige fejl, før de vil udstede en forsikring. Manglende overholdelse kan føre til afslag på forsikringsdækning.

Skrevet af