Sådan børnesikrer du stik

Små børn er nysgerrige og kan let komme til skade, hvis de får fingrene i en af hjemmets stikkontakter. Følg denne guide for at beskytte dit barn mod elektriske risici i hjemmet, og få dækket de stik til, der er i børnehøjde.

Hvilke stikkontakter er sikrest for børn?

Børnesikring af stikkontakter er afgørende for at skabe et sikkert hjemmemiljø for dine børn. En af de mest effektive måder at sikre dine stikkontakter er ved at installere børnesikringer. Sikringerne er små plastiklåg eller propper, der forhindrer børn i at stikke fingre eller genstande ind i stikkontakterne. 

 

Vælg stikkontakter med indbygget beskyttelse

Moderne stikkontakter har ofte indbygget beskyttelse, der gør dem mere sikre for børn. Disse stikkontakter har nemlig en mekanisme, der kræver, at begge åbninger aktiveres samtidig, hvilket gør det næsten umuligt for børn at få fingrene i dem. 

Hvis du har ældre stikkontakter i dit hjem, kan det være en god investering at udskifte dem med nyere modeller, der har integrerede børnesikringer. 

Hvis du stadig ønsker en ekstra beskyttelse, kan du med fordel sætte en børnesikring uden på stikket. Disse små plastiklåg er lette at installere og kan fjernes af voksne, men de er designet til at være vanskelige for små børn at pille ud grundet deres typiske flade design. Sikringer til stikkontakter kan købes i stort set alle byggemarkeder og store varehuse. 

Hvad kan jeg bruge til at børnesikre stikkontakter?

For at børnesikre kontakter kan du installere dæksler. Nogle sættes uden på kontakten og fungerer som en låge, der klapper ned, når stikket ikke er i brug. Andre dæksler fungerer som en prop, der sættes i stikkontakten og er svær at få ud. Den dækker over alle forbindelser og gør det umuligt for børn at stikke noget ind i stikket, hvor der kan være farligt. De er nemme at placere og fjerne igen, hvis stikkontakten skal bruges.

Hvordan kan jeg børnesikre mit hjems stikkontakter og ledninger?

  • Undgå brug af forlængerledninger: Forlængerledninger kan være farlige for børn, hvis de er let tilgængelige. De bør kun bruges midlertidigt, og holdes udenfor børns rækkevidde. Der findes også forlængerledninger med en robust, børnesikret konstruktion.
  • Fjern og skjul løse ledninger: Ligesom forlængerledninger, så er løse ledninger generelt farlige at have fremme. Børn kan både snuble over dem, eller bide i dem. Skjul ledninger bag møbler eller i en ledningsskjuler. På denne måde får du også et stilrent og mindre rodet udtryk i området omkring dine ledninger.
  • Kontroller stikkontakter og ledninger regelmæssigt: Det er vigtigt at kontrollere dine stikkontakter og ledninger regelmæssigt for tegn på slid, skader eller overophedning. Hvis du opdager nogen form for skade, bør du straks udskifte eller reparere dem. Dette vil ikke kun sikre dine børn, men også reducere risikoen for elektriske ulykker i hjemmet.
  • Installer en fejlstrømsafbryder (RCD): En fejlstrømsafbryder (RCD) er en beskyttelsesanordning, der hurtigt kan afbryde strømmen i tilfælde af en kortslutning eller fejlstrøm. Installation af et RCD-relæ i dit hjem er en yderligere sikkerhedsforanstaltning, som kan reducere risikoen for elektriske stød og brande. Sørg for at teste dit RCD-relæ regelmæssigt for at sikre, at den fungerer korrekt.

Elektriske stød kan forårsage store fysiske skader. Det er derfor altid vigtigt at være forsigtig når det kommer til strøm, både med og uden børn i hjemmet.

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Ja, det er vigtigt at børnesikre alle stikkontakter i hjemmet, inklusiv dem der er placeret i rum, hvor børn sjældent opholder sig. For at sikre deres sikkerhed bør alle potentielle farer elimineres når det kommer til strøm og stikkontakter.

  • Nej, korrekt installerede børnesikringer påvirker ikke stikkontakternes funktion. De er nemlig designet til at forhindre små børn i at få fingre eller genstande ind i stikkontakterne uden at hæmme normal brug af stikkontakten for voksne.

  • Hvis dit barn er særligt interesseret i ledninger, selv når de er skjult, kan du overveje at bruge møbler eller andre tunge og store genstande til at blokere adgangen helt. Alternativt kan du fastgøre ledningerne højt på væggen, eller gøre brug af ledningsskjulere.

  • Nej, du må ikke selv installere en fejlstrømsafbryder. Det anbefales at få en autoriseret elektriker til at installere fejlstrømsafbryderen, for at sikre korrekt installation og overholdelse af lovgivningen.

  • Der skal mindst være to fejlstrømsafbrydere i en installationstavle for at forhindre, at en enkelt fejl afbryder hele installationen.

Skrevet af