Kunstig græs fjerner fuldstændig behovet for at holde en græsplæne og er nemt at lægge. Kunstgræs er blevet meget livagtigt og flot, så der er efterhånden mange gode grunde til at vælge det.
Her kan du læse mere om, hvordan man nemmest lægger kunstgræs i en have, enten på jord eller beton.
Sådan lægger man kunstgræs på jord eller sand
Det er relativt nemt at lægge kunstgræs. Der er alligevel visse trin, som du med fordel kan følge:
1. Klargør jord og underlag
Start med at fjerne ukrudt, sten, og andet fra det område, hvor du gerne vil lægge dit kunstgræs. Fjern derefter cirka 7,5 cm af de øverste jordlag for at gøre plads til kunstgræsset. Du kan herefter lægge et underlag ned. Det er både med til at gøre jorden mere plan, og give kunstgræsset en bedre levetid.
På jord og sand er det mest oplagte at lægge en ukrudtsdug, som kan blokere for opvækst af uhensigtsmæssige planter. Skal du lægge underlaget i flere dele, sørg da for at der er et overlap mellem lagene på cirka 5 cm. Sprøjt jorden med vand først og pres efterfølgende ukrudtsdugen ned med en pladevibrator.
2. Læg kunstgræsset
Spred først lidt sand på underlaget og gør det jævnt. Du kan herefter lægge dit indkøbte kunstgræs på underlaget.
Sørg for at have lidt ekstra græs liggende, hvis der skal lappes huller eller tilpasses nogle mål. Brug speciel montagelim eller limbånd til at fastgøre de forskellige dele af kunstgræs til hinanden, hvor du samler stykkerne i enderne.
3. Skær græsset til
For at tilpasse den samlet plæne, så kan du altid skære kunstgræsset til ude i enderne af plænen. Det kan du klare med en stærk hobbykniv. Det er ofte nemmest at skære kunstgræs fra undersiden.
4. Fastgør græsset
Til sidst er det ofte en god idé at fastgøre hele græsplænen langs kanterne. Du kan købe specielle klamper som er egnet til dette formål. Sæt klamperne fast med cirka 30 cm mellemrum imellem hver klampe.
Til sidst kan du også indarbejde lidt fint sand ned i græsset for at give mere struktur til plænen.
Sådan lægger du kunstgræs på beton
Har du store områder beklædt med beton, så kan du også sagtens lægge kunstgræs henover sådan en overflade. Her vil proceduren være en smule anderledes:
1. Rengør underlaget og læg dræning
Først og fremmest skal det betonområde, som græsset skal lægges på, være rent. Fjern småsten og skidt, så overfladen er jævn og plan. Du kan herefter lægge græsarmering eller lignende, så der kan drænes vand under kunstgræsset.
Du kan også ofte købe kunstgræs med dræn indbygget i selve græsset. Dræn gør det muligt for luft at slippe ind under græsset, så vand på underlaget kan fordampe.
Mål også områdets areal op, så du kan købe den rette mængde kunstgræs til dit betonområde. Køb gerne ekstra kvadratmeter kunstgræs, så du også har plads til at lave fejl.
2. Fastgør græsset til beton underlaget
Brug herefter montagelim eller limbånd til at sætte de forskellige stykker kunstgræs fast på underlaget. Limbånd er ofte mere renligt og nemmere at fjerne igen. Med montage lim kan du fastgøre græsset hele vejen rundt i kanterne og i midten af plænen for at fastgøre græsset mest muligt.
3. Børst græsset og tilføj fint sand
Til sidst kan du give græsset et flotere udseende ved lige at børste græsset, så det står oprejst og flot. Tilføj herefter gerne en smule fint sand på plænen for at give mere struktur.
Sådan lægger man kunstgræs på sand
Kunstgræs på sand er en ofte anvendt opsætning. Sand tillader ikke naturligt græs at gro, så det er en god løsning at bruge kunstgræs i stedet for. For at lægge kunstgræs på sand kan man gøre følgende ting:
1. Gør underlaget jævnt og læg ukrudtsdug
Har du mindre sandområder, der skal belægges, så kan du bruge bagsiden af en skovl til at gøre sandet mere jævnt. Ved større arealer kan du benytte en pladevibrator i stedet.
Efterfølgende kan du lægge en ukrudtsdug med 5 cm overlap mellem dugens forskellige segmenter. Så undgår du, at der vokser ukrudt op gennem kunstgræsset.
2. Læg kunstgræsset
Læg stykkerne af kunstgræs ovenpå ukrudtsdugen. Hav gerne en smule overhæng på kanterne af kunstgræs, så du kan klippe det til i kanten af græsplænen. Saml stykkerne af græs med montagelim eller limbånd, hvor du limer enderne på græsstykkerne sammen. Hold stykkerne sammen med lim i cirka et minuts tid.
3. Beskær enderne af græsset
Brug en skarp hobbykniv til at beskære kunstgræssets ender, så den lagte plæne er tilpasset til området. Det er nemmest at beskære græsset fra undersiden.
4. Fastgør græsset i kanterne
Fastgør til sidst græsset langs plænens kanter. Her kan du bruge speciallavet klamper og sæt disse ned igennem græsset. Sæt hver klampe med cirka 30 cm mellemrum. Du kan også sætte klamper i midten af græsset men sørg for, at man ikke kan falde over dem. Nu er dit kunstgræs fastgjort og klar.
Ønsker du hjælp fra en havemand til at lægge dit kunstgræs, gøre et underlag klar, eller til andre dele af processen, så kan du finde hjælp til din opgave gennem Handyhand. Her kan du lægge en helt specifik opgave op og modtage tilbud fra platformens andre brugere og eksperter.
Installationsvejledning til kunstgræs
FAQ - ofte stillede spørgsmål
Jorden skal først klargøres, inden den er klar til at have kunstgræs lagt. Herefter skal der også lægges et særligt underlag, for eksempel en ukrudtsdug, under kunstgræsset for at øge holdbarheden og græssets styrke.
Det kommer an på underlaget. Lægger du kunstgræs henover jord eller sand, så er det godt med en ukrudtsdug under græsset. Så undgår du at ukrudt dukker op på din græsplæne, og du reducerer behovet for vedligeholdelse. Lægger du derimod kunstgræs på beton, så behøver du ikke som sådan et underlag. Hold dog betonen rent og giv mulighed for afløb af vand, for eksempel med græsarmering, inden du lægger kunstgræs.
De enkelte dele af kunstgræs kan samles ved hjælp af montagelim eller limbånd. Pres segmenterne af græs sammen med enderne mod hinanden og hold dem samlet i omkring et minut. På beton skal græsset også limes fast på selve underlaget. Lægges græsset derimod på jord eller sand, så kan plænen fastgøres med specielle klamper til kunstgræs.