Hvad er de mest populære afgrøder i køkkenhaven?
De mest populære afgrøder til køkkenhaven er f.eks. tomater, squash og salat. Køkkenhaven er et voksende sted, hvor mad og natur mødes. Det er her, vi dyrker vores egne grøntsager og urter. I denne artikel vil vi udforske de mest populære afgrøder til køkkenhaven.
Køkkenhavens tomater
Tomater er populære og for mange essentielle for køkkenhaven. Med tusindvis af sorter, herunder kirsebærtomater, er der en tomat for enhver smag. De er også velegnede til potteplantning og altankasser.
Tomatplanter plantes ud i midten af maj til starten af juni, og kræver masser af varme og sol og læ.
Tomatplanten skal helst plantes dybt ned i jorden, så kun en tredjedel af planten er synlig over jorden. Du bør plante tomaterne med en god afstand til hinanden på 50 cm, så de har masser af plads til at vokse.
Flerårig asparges til madlavning
Plant aspargesrødderne i foråret og sørg for, at de står et solrigt sted. De kan bruges til mange ting til madlavningen, og er derfor perfekte til køkkenhaven.
Asparges er en flerårig grøntsag, der kræver omkring tre år for at modnes fuldt ud. Man bør undgå at høste dem i det første år. Når aspargesene er klar, kan du høste dem mellem april og juni måned.
Kål til køkkenhaven
Kål findes i adskillige sorter som f.eks.:
Blomkål
Hvidkål
Rødkål
Rosenkål
Grønkål
Spidskål
Kål kan sås som frø direkte i køkkenhaven fra midten af april. Så frøene i 2-3 cm dybde og med op til 50 cm afstand mellem hver plante, da de kan blive store og fylde meget. Husk at plante kålene, hvor de får masser af sol.
Agurker
Agurker er lette at dyrke og giver et rigt udbytte. Agurkefrø kan forspires indendørs i små potter eller bakker 4-6 uger før udplantning i haven eller drivhuset. Så frøene 2-3 cm dybt, vand forsigtigt og hold jorden fugtig. En ideel spiringstemperatur er mellem 22-25°C og tager omkring tre dage. Placer dem i et lunt og veloplyst sted.
Når planterne har to blade, kan de ompottes eller plantes ud til udendørs plantning. Du kan udplante agurkefrøene i maj med mindst en meter fra hinanden. Du bør binde argurkestængerne op for bedre kontrol og for at forhindre, at frugterne ligger på jorden. Brug snore eller bambuspinde til at støtte planterne.
Gulerødder og radiser
Gulerødder er lette at få til at gro, især når de plantes sammen med radiser. Sørg for, at dyrke dem i blød jord og i mindst 15 cm dybde. Så dem i april, så der er 5-8 cm mellem hver plante for den bedste vækst.
Radiser er også lette at dyrke, da de tilpasser sig forskellige jordtyper let og er hurtige at høste. De kan sås flere gange gennem sæsonen for en løbende høst. Tynd ud i rækkerne for at give plads til vækst. De kan plantes i små rækker og er ofte blandet med gulerødder og rødbeder.
Rødbeder
Rødbeder er fuldstændigt spiselige – fra blade til rod. Denne grøntsag tilbyder ikke kun ernæringsmæssige fordele, men er også en attraktiv prydplante. Frøene sås fra maj i ca. 5 cm dybde.
Rødbeder kan både være runde og aflange.
De runde rødbeder findes i flere farver.
De aflange rødbeder findes i den klassiske mørkerøde farve.
De mørkerøde rødbeder har den mest intense smag af dem alle, hvor de gule, hvide og bolsjestribede rødbeder er mildere i smagen.
Salat til køkkenhaven
Salat tilbyder et friskt og varieret udvalg. Du kan så salat fra april og gennem sommeren, så du har frisk salat gennem sæsonen. I varme perioder kan det være en fordel at plante salat i skyggen af højere planter.
Det er vigtigt at du vander salaterne inden jorden tørrer ud, ellers stopper de med at vokse. Hvis du kun har brug for at høste enkelte blade af gangen, kan du med fordel dyrke pluksalater. Disse producerer nemlig ikke salathoveder, som almindelige salater, men kun blade.
Løg: En grundsten i køkkenet
Løg er lette at plante og bedst at så i starten af april og har en lang vækstsæson fra frø. De kræver regelmæssig vanding, især under tørkeperioder. Løg er høstklar, når toppen falder til siden.
Kan ærter vokse i havejord og krukker?
Ja, men ærter kræver støtte, så de ikke lægger sig hen ad jorden. Ærter kan nemlig blive over 50 cm høje. Hvis du ikke har meget haveplads, kan du også købe specielle ærtetyper, som er udviklet til krukker og altankasser.
Ærter har en relativt kort vækstsæson, men er en lækker snack direkte fra haven. Plant rigeligt, da de ofte spises mens man høster. De kan sås i månederne april-maj i ca. 3 cm dybde med 5-7 cm mellem frøene.
Køkkenhavens kartofler
Kartofler er en let dyrket afgrøde, der kommer i mange varianter, herunder røde, hvide, blå og små fingerkartofler.
Kartofler er en favorit i køkkenhaven, da de er kendt for deres enkle dyrkningsproces og høje udbytte. De kræver masser af næring, hvor du kan bruge kompost eller gødning. Forspiring anbefales fra midt i marts. Plant dem i jorden 5-6 uger senere. Husk at dække kartoflerne med fx jord for at undgå grønne skud samt for at optimere væksten.
Rabarber
Rabarber er nem at dyrke og er en af de få flerårige grøntsager, der også kan bruges i desserter som tærter og til saftevand.
Du kan så rabarber som frø eller købe en rabarberplante, som du kan plante ud i din jord. Rabarber fra frø tager som regel flere år, før du får udbytte af dine rabarbere.
Rabarber kan plantes i tidlig forår og efterår og skal bruge et par år til at blive stabil og give et godt udbytte.
Hvornår kan man så spinat?
Spinat kan dyrkes og sås fra marts-april til efteråret og vokser bedst i de varmeste måneder. Det er dog bedst at undgå at så spinat i de varme måneder, da det kan stoppe væksten.
Spinat er både sundt og hurtigtvoksende som del af din køkkenhave. Spinat trives i mindre jordstykker ved at så i rækker.
Hurtig og lækker squash til sommer og efterår
Denne aflange grøntsag vokser hurtigt og giver en stor høst i en sæson. Squash kræver både sol og varme og kan sås direkte i jorden i 3-5 cm dybde fra sidst i maj.
Sommersquash:
Om sommeren kan du høste og spise sommersquash, når frugten er ca. 15 cm lang. Sommersquash omfatter sorter som zucchini og enkeltpersons squash, der ikke kræver skrælning eller madlavning.
Vintersquash:
Vintersquash modnes langsomt, men kan også opbevares længe. Denne squash har lidt fastere kød og høstes i sensommeren eller tidlig efterår.
Spørgsmål og svar
Asparges tager omkring tre år at modnes.
Sommer squash som zucchini og enkeltpersons squash kræver ingen skrælning eller madlavning.
Ja, tomater, især kirsebærtomater, er velegnede til potteplantning.
Løg er høstklar, når deres top falder til siden.