Uden den rette pleje kan en hæk hurtigt komme til at se trist ud, miste blade og blive mere modtagelig for sygdomme og skadedyr. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man gøder og vander sin hæk, bekæmper sygdomme og skadedyr, samt hvordan man håndterer ukrudt og forhindrer uønskede huller i hækken.
Mangler din hæk næringsstoffer, er der risiko for, at dens vækst bliver langsommere, den taber blade, og dens modstandsdygtighed over for skadedyr og sygdomme mindskes. Derfor er gødning vigtig for hækkens sundhed og din have generelt.
Hvis du har en helt nyplantet hæk, bør du vente med at give gødning. Når hækken er etableret og viser tegn på sund vækst, f.eks. nye skud, kan du begynde at bruge gødning. Der skal gerne gå et fuldt vækstår.
Gødningen bør påføres umiddelbart efter de første skud om foråret, normalt i begyndelsen af maj måned og igen sidst på sommeren, senest september.
Der er to primære måder at gøde din hæk på:
Når hækken når den ønskede højde og fylde, er det kun nødvendigt med sporadisk gødning. Det er altid klogt at følge producentens anbefalinger for dosering.
Organisk gødning har fordele som naturlige næringsstoffer og forbedring af jordstruktur, men har også ulemper, f.eks. langsom virkning og lugtgener. Kunstgødning er nemt tilgængeligt og har hurtig virkning, men mangler organisk materiale, som er næringsrigt for hækken.
En vigtig del af at vedligeholde hække er korrekt vanding, hvilket giver en frodig og sund hæk. Korrekt vanding indebærer:
Forskellige hæktyper har forskellige vandingskrav. Nogle typer hæk kræver mere vand end andre, f.eks. naur er en hæk, som er hårdfør fordi den tåler fuld sol og at stå tørt længe uden vand.
Selvom hækplanter har brug for tilstrækkelig vanding for at trives, kan man sagtens overvande sin hæk, hvilket kan være skadeligt for hækken og føre til gule og visnende blade, svampesygdomme og rodråd. De fleste hække trives bedre med lidt mindre vand end for meget.
Tegn på, at din hæk har fået for meget vand er, hvis bladene bliver gule, visner og i værste fald falder af. Et andet tegn er, at jorden forbliver våd eller fugtig, selv efter flere dages tørvejr.
For at undgå at overvande din hæk, kan du gøre følgende:
Ukrudt er en typisk trussel mod din hæks trivsel, fordi ukrudt kæmper om vigtige ressourcer med din hæk, f.eks. næring og vand. Ukrudt kan også skabe skygge, potentielt sprede sygdomme, forstyrre rodsystemet og svække plantens generelle tilstand. Derfor er det vigtigt at fjerne ukrudt fra hækken, så den forbliver sund og stærk.
Manuel fjernelse: Med dine hænder, et mælkebøttejern eller et skuffejern, kan du fjerne etableret ukrudt ved at trække det op med roden. Selvom dette kan være krævende arbejde, er det en simpel og effektiv metode.
Anvendelse af ukrudtshæmmende topdække: Dæk området under hækken med et ukrudtshæmmende topdække, såsom barkflis eller træflis. Dette forhindrer ukrudtets vækst ved at blokere sollyset og samtidig bevare jordens fugtighed.
Brug bunddækkeplanter: Placer bunddækkeplanter, f.eks. timian, skovjordbær eller hasselurt under hækken. Disse planter tjener både som pyntende planter og effektiv ukrudtskontrol, fordi de ikke giver plads til ukrudtet.
Overvej kemikaliefri metoder: Du kan vælge ukrudtsbekæmpelsesmidler, der skåner hækken, f.eks. husholdningseddike, saltvand og citronsyre.
Hold udkig efter ukrudtsvækst og fjern det hurtigt, før det får chancen for at etablere sig. Ukrudt er f.eks. mælkebøtter, skvalderkål og brændenælder, men det kan generelt være alle planter, du ikke ønsker i din hæk.
Huller i hækken kan opstå, hvis hækken mangler sollys og vand, hvis der er meget ukrudt, eller den er udsat for skadedyr eller svampeangreb.
Du kan forebygge huller i din hæk ved at gøre følgende:
Sådan kan du reparere huller i hækken:
For at forebygge og bekæmpe sygdomme i hækken skal du først og fremmest skabe passende betingelser for hækkenes trivsel og sundhed. Dette involverer at vælge den rigtige jordtype, regulær gødning, korrekt beskæring og trimning, samt at fjerne ukrudt. Hvis hækken ikke har gode vækstforhold, er den mere modtagelig overfor sygdomme.
Selvom det ikke altid er realistisk at undgå sygdomme i hækken helt, vil en sund og velplejet hæk have langt større modstandskraft mod dem.
Som en del af vedligeholdelsen af din hæk, kan du kigge efter svampeinfektioner og bladlusangreb.
Sådan bekæmper du svampeinfektioner i hækken:
Svampeinfektioner trives i fugtige forhold. Infektionen ses ved, at hækkens blade på overfladen er delvis eller fuldstændig dækket af en ny farve eller spirende, små svampesporer.
Husk, at svampen lever videre på de afklippede grene og blade. Derfor bør du ikke lade dem ligge i haven eller bruge det til kompost, for så kan svampen sprede sig på ny. Du bør derfor afskaffe det hurtigst muligt på genbrugspladsens særlige containere.
Det er også meget vigtigt, at du spritter din saks eller haveværktøj af, når du har fjernet svampeinficerede kviste, blade eller grene. På den måde undgår du at sprede svampesporerne til andre dele af haven.
Bladlusangreb på hækken:
Selvom bladlus er ufarlige for mennesker og dyr, kan et bladlusangreb påvirke hækkens vækst negativt. Du kan derfor nemt bekæmpe det med insektmidler, f.eks. spray og insektpinde. Du kan også bruge naturlige metoder ved at skylle bladlusene væk med koldt vand eller sæbevand.
Du kan lave dit eget naturlige insektmiddel:
Nytteinsekter, såsom svirrefluer, mariehøns, snyltehvepse, guldøje og mange andre insekter nyder at spise bladlus eller lægger æg tæt ved bladlusene. På denne måde kan disse nyttedyr spise bladlusene, hvilket begrænser angrebet.
Når du klipper hæk kan du tjekke for uønskede planter, ukrudt og invasive arter, der kan gemme sig i hækken.
Hold øje med disse invasive haveplanter:
Du kan læse mere om invasive arter i Danmark, hvis du er i tvivl.