Hvad koster det at lægge trægulv?

Få et overblik over priserne på at lægge trægulv med denne guide
+150.000 kunder

Find en Lægning af trægulv

Opret en opgave, modtag bud og få opgaven udført

Det er gratis og tager 2 minutter.

Hvad koster det at lægge trægulv?

At lægge trægulv koster typisk mellem 16.210 og 43.920 kr., med et gennemsnit på omkring 29.520 kr., inklusive både materialer og arbejdskraft. Prisen på trægulve afhænger af trætypen, plankernes bredde, klæbemiddel og stil. Prisen kan også variere afhængigt af om gamle gulve skal fjernes eller om tæpper er inkluderet i prisen. Den samlede pris afhænger også af rummets størrelse, som beregnes ved at multiplicere arealet med kvadratmeterprisen for det valgte gulvmateriale.



Gratis AI Prisberegner Lægning af trægulv

Beskriv din opgave og modtag et onlineestimat ud fra de bedst bedømte udbydere, på under 10 sekunder

Baseret på 150k+ opgaver

Bruger AI til at udregne pris

Matcher med rigtige opgaver

Min. 25 anslag

Typiske trægulve koster omkring 16.210 til 43.920 kr., med et cirka gennemsnit på 29.520 kr. Disse priser er inklusiv materialer og arbejdskraft.

Flere faktorer spiller ind i forhold til priserne for trægulve. Den typiske prisklasse er gennemsnitligt på omkring 60 kr. pr. kvadratmeter. De fleste gulvprofessionelle opkræver mellem 40 til 80 kr. pr. kvadratmeter. I gennemsnit vil cirka 50 til 75 procent af dit budget gå til materialer og resten til gulvlæggerens lønomkostninger. 

Priserne for trægulve kan svinge afhængig af typer af træ, bredden af plankerne, klæbemiddel og stil. Nogle fagfolk vil inkludere fjernelse af gamle trægulve eller tæpper i prisen. Andre opkræver separat for denne service. Installation af trægulve forbedrer ikke kun det overordnede udseende af rummet, men tilføjer også værdi og hjælper med at øge salgbarheden af dit hjem. 

Sådan beregnes prisen for lægning af trægulve

handyman lægger trægulv

For at finde ud af, hvor meget trægulvet vil koste, beregnes rummets areal. Tilføj cirka 5 til 10 procent ekstra for nedskæringer og affald. Arealet kan så ganges med kvadratmeterprisen for det ønsket gulvmateriale. Glem ikke at tilføje prisen for ekstramateriale såsom lister og tærskler.

Faktorer der påvirker prisen for trægulve

Der er mange muligheder når du vælger hårdttræsgulve. At være opmærksom på de forskellige faktorer indenfor trægulve vil hjælpe dig med at vælge det trægulv, der passer til dig og dit hjem:

Farve og korn

For et lettere udseende bruges der lysere træsorter, for eksempel aske eller ahorn. Hickory eller eg vil tilføje varme og bør bruges i et rum, der har brug for en medium trænuance. For en mørkere træfarve vil mahogni eller valnød give en mørk, rig tone. Hver type træ vil variere i pris, med eg og hickory i den nedre ende, og mahogni i den høje ende af prisklassen.

Trækorn vil også påvirke prisen. Almindelig savet planker, hvor kornet løber over planken i et bølge-lignende mønster, er de mest billige slags. Kvartsavede eller rift-savede planker, der har kornet i linjer ned langs længden af planken, er dyrere. Nogle træsorter, som eg, vil have et meget synlig trækorn. Hvid aske eller akademier vil have større variation i kornmønstre og kontrast.

Træsort og bredde

Trægulve kommer fra mange forskellige træarter og hver type har forskellige farver, priser og holdbarhed. Den billigste type trægulve er normalt fyr. Her kan prisen gå fra 10 til 40 kr. pr. kvadratmeter. Billigere træarter af hårdttræ, såsom eg eller amerikansk kirsebær, koster mellem 40 til 100 kr. pr. kvadratmeter. 

Dyrere sorter, som brasiliansk valnød eller mahogni kan koste mellem 60 til 120 kr. pr. kvadratmeter. Trægulve kommer typisk i brædder. Brede plankegulve kan koste alt fra 10 til 80 kr. pr. kvadratmeter for selve brædderne, samt 20 til 30 kr. for arbejdskraft. Der skal bruges færre brædder til at dække området, når du bruger de dyrere brede planker. Til gengæld vil der også skulle betales mindre for arbejdskraft.

Typografi og mønster

De forskellige stilarter og mønstre til rådighed for hårdttræsgulve påvirker de samlede omkostninger. Fliser med træ-look spænder fra 100 til 130 kr. pr. kvadratmeter. Dette materiale er ikke hårdttræ, men fliser der ligner trægulv. Fliserne er dyrere end trægulv men meget mere holdbart, især til potentielt fugtige steder som kældre. Sildebens trægulvsmønstre tilføjer cirka 30 procent til installationsomkostningerne. Et sildebensmønster er skabt ved at installere plankerne i en vinkel, hvilket resulterer i en længere installationsprocess. Traditionelle parketgulve koster 130 til 300 kr. pr. kvadratmeter, hvis det installeres stykke for stykke.

Tykkelse

Standardtykkelsen til trægulve er 1,9 cm. Nogle hårdttræsgulve kan findes med en tykkelse på 8 mm, men dette kan påvirke lakering. Massive planker i tykkelsen 1,9 cm kan slibes og lakeres op til 10 gange. Tyndere brædder kan ikke slibes så meget og kan ikke tåle mange gentagne lakeringer.

Konstrueret eller traditionelt hårdttræ

Med konstruerede gulve er basen krydsfiner og toppen er færdige træfiner. Konstruerede gulve holder ikke så længe som solide hårdttræsgulve, men er en meget omkostningseffektiv måde at få trægulv på. Konstrueret gulve er meget mere holdbare og fugtbestandige. Konstruerede trægulve kan variere i pris fra 30 til 110 kr. pr. kvadratmeter afhængigt af træets type. Af disse typer er træplader billigst.

Træplader har tre kernelag og en finer, der er mellem 8 mm til  2 mm tykke. Brædder, med fem-lags kerne og en tykkere finer er lidt dyrere. Konstruerede gulve kan også fås med syv eller flere kernelag og en 4mm tyk eksotisk løvtræfiner. Nogle af de mest populære konstruerede gulvtyper er ahorn, hjertefyr, hvid aske, bambus, brasiliansk kirsebær, brasiliansk koa, og akacie.

En af de største fordele ved at installere det dyrere massive trægulv er, at det kan slibes og lakeres flere gange.

Yderligere priser og overvejelser for lægning af trægulv

Ved budgettering for trægulve er der normalt ekstra prisfaktorer og overvejelser der skal tages højde for. Lønomkostninger for hårdttræsgulve kan koste fra 20 til 40 kr. pr. kvadratmeter. Lønomkostningerne kan variere på baggrund af type, bredde og stil af trægulvet. Installation af ufærdige hårdttræsgulve, som kræver efterbehandling efter installation, kan føre til ekstra omkostninger. Ligeledes kan reparation eller erstatning af eksisterende hårdttræs- eller undergulve, gulvbjælke, og ekstra belægning føre til yderligere omkostninger. Nedenfor kan du læse mere om disse faktorer:

Reparation eller udskiftning af det eksisterende hårdttræ

Hvis du kan lide udseendet af dine nuværende gulve, er reparation eller lakering af eksisterende hårdttræsgulve en god mulighed. Denne budgetvenlige løsning fungerer, hvis trægulvene blot skal slibes og lakeres for at genoprette glansen. Massivt trægulv kan slibes og lakeres flere gange. Konstrueret træ kan også lakeres, men færre gange. Det koster mellem 6.510 til 16.260 kr. for slibning og lakering af trægulv.

Installation og arbejdskraft

Eksotiske hårdttræstyper, som teak og brasiliansk valnød, har en længere installationstid end blødere træsorter som fyr. Vinklede og indviklede mønstre såsom sildeben kræver flere nedskæringer og resulterer i mere gulvmaterialeaffald hvilket øger omkostningerne. Komplekse rum eller værelser med vinkler vil kræve længere installationstid.

Gulvbjælkereparationer

Gulvbjælkereparationer koster omkring 13.010 til 32.510 kr. Hvis der er omfattende råd, fugt eller insektskader kan det blive nødvendigt at forstærke gulvbjælkerne.

Finish og belægning

For at udvide holdbarheden af trægulve kan der lægges en belægning af beskyttende forsegling. Denne finish er typisk lavet af polyurethan eller forfinet UV-hærdet urethan, olier, eller olie hybrider. Den store fordel ved at bruge trægulve der allerede har fået finish er, at du kan gå på gulvet direkte efter installationen uden at skulle vente på tørring af finish.

Prisen på trægulv

Prisen på trægulve kan variere afhængigt af den type træ der anvendes. Træ fra tropiske områder vil ofte være dyrere end de mere budgetvenlige indenlandske skove. For at hjælpe med at guide din beslutning er her nogle af de mest almindeligt anvendte hårdttræsarter:
 

  • Ahorn: Den gennemsnitlige pris for ahorns gulve løber fra 50 til 80 kr. pr. kvadratmeter. Ahorn er resistent for slag og buler. Det passer derfor godt til områder med meget trafik. Det kan variere i farve fra hvid til bleg rød.
  • Fyr: Fyr er normalt det billigste træ til gulve. Almindeligvis koster det fra 30 til 70 kr. pr. kvadratmeter. Det er kendt for de knudrede mønstre i kornet med farver lige fra lys beige til en rig gylden rav. Ulempen ved fyr er, at det er på den bløde side og buler let.
  • Bambus: Bæredygtige bambusgulve kan koste mellem 40 og 80 kr. pr. kvadratmeter. De største fordele ved bambus er hårdhed og holdbarhed. Farven kan går fra lysegul til grøn.
  • Hvid aske: Gulv i hvid aske koster i gennemsnit 60 til 90 kr. pr. kvadratmeter. Det kan variere i farve fra lys tan til lysegrå, med enten synlige knuder eller en klar kvalitet uden farvevariationer. Det er værd at bemærke, at hvid aske kan være svært at farve selv.
  • Hickory: Hickory gulve kan koste fra 40 til 90 kr. pr. kvadratmeter. Det har en bemærkelsesværdig farvevariation, og gulvene er hårde og holdbare. Hickory er en fantastisk mulighed for områder med meget trafik.
  • Rød eg: Den gennemsnitlige pris for gulve i rød eg er mellem 60 og 90 kr. pr. kvadratmeter. Det har en rødlig, tæt synlig korn og er usædvanligt holdbar. Røde egetræsgulve er kendt for at skabe en varm og indbydende stemning i ethvert rum.
  • Hvid eg: Gulve i hvid eg spænder fra 60 til 100 kr. pr. kvadratmeter. På trods af sit navn, er det mørkere i farven end rød eg. Materialet har brune og gule undertoner. Hvid eg har et minimalt glat korn og egner sig til mere moderne boligindretning.
  • Brasiliansk valnød: Gulve i Brasiliansk valnød koster fra 80 til 130 kr. pr. kvadratmeter. Som et eksotisk hårdttræ er det ekstremt hårdt og holdbart men er dyrt at installere.
  • Cypres: Omkostningerne ved cypresgulve er i gennemsnit 60 til 120 kr. pr. kvadratmeter. Cypres er et relativt blødt træ. Det har et buet, hvirvlende korn og er honning-guld i farven.

Priser for trægulve

Her er en simpel tabel, der opsummerer priserne fra artiklen:

Trægulv TypePris pr. kvadratmeter
Typisk trægulv (gennemsnitligt)60 kr.
Gulvprofessionelles pris40 - 80 kr.
Materialer (ca.)50 - 75% af budgetet

Bemærk, at disse priser kan variere afhængigt af træsort, bredde, mønster og tykkelse. Lægning af trægulve vil ikke kun forbedre dit hjem, men også øge ejendommens værdi og salgbarhed. Når du beslutter dig for at investere i et trægulv, er det vigtigt at overveje dine præferencer, budget og de omstændigheder, hvorunder gulvet skal installeres. Ved at tage hensyn til disse faktorer kan du få det trægulv, der passer bedst til dig og dit hjem.

Hvorfor lægge nyt trægulv?

Den elegante skønhed af trægulve påvirkes af mærkbar slitage med tiden. Måske er dit ældre hjem begyndt at vise sin alder og det er tid til at udskifte trægulvet. Følgende kan være tegn på, at gulvet skal udskiftes:

Gentagen slibning af eksisterende trægulve

En af fordelene ved at have trægulve er, at de kan slibes og lakeres flere gange. Gulvbrædder er dog kun så tykke og kan ikke håndtere endeløs slibning og lakering. For meget slibning vil resultere i tynde og svage gulvbrædder der potentielt vil knække. Hvis du har nået dette punkt, kan det være tid til at udskifte dit trægulve. Forskellige træsorter kan klare forskellige mængder slibning og lakering.

Ridser og slitage

At flytte rundt på møbler, daglig slitage og kæledyr kan forårsage ridser i trægulve. Et par ridser forventes pg kan klares med let slibning og lakering. Ridser over et stort område eller dybe revner kan være tegn på, at gulvet skal til at udskiftes. Hvis trægulvene har spåner og skrammer der trænger dybt ind i træet, bliver gulvet modtageligt for vandskader på grund af den manglende belægning eller lak. En slidt plet kan føre til mere alvorlige problemer såsom splintret eller skævt træ i det område.

Vandskade

Konstrueret trægulve er mere modstandsdygtige over for vandskader end massivt hårdttræ. Begge typer af gulve kan plette og vride, hvis de udsættes for betydelige mængder vand fra lækager eller oversvømmelser. Vandskader kan få gulvbrædder til at vride, rådne og skilles i mellemrummene. Betydelig vandskade er en af de største årsager til, at et trægulv skal udskiftes.

Misfarvet træ

Farven på trægulvet kan ændre sig over tid på grund af sollys og fugt. Overfladisk misfarvning kan rettes med lakering, men grå eller meget mørke pletter kan være et tegn på, at vand har beskadiget strukturen af træet. I disse tilfælde skal gulvene sandsynligvis udskiftes.

Knirkende gulvbrædder

Knirkende gulvbrædder betyder normalt, at træet gnider mod undergulvet eller andre planker. Knirkelyde kan være et tegn på, at trægulvets strukturelle integritet er svækket. Trægulve, der dypper eller buler er symptomer på større strukturelle problemer.

Fordele ved at få nye hårdttræsgulve

Bortset fra gulvskader er der andre grunde til at udskifte trægulve. Helt nye trægulve kan forvandle et hjem ved at give et fantastisk nyt udseende. Af andre fordele kan for eksempel nævnes:

  • Øget boligværdi: Professionelt installeret hårdttræsgulve kan vare i generationer. Uanset om du reparerer eller udskifter trægulve, vil det øge din ejendomsværdi, hvilket gør det til en langsigtet investering.
  • Nem vedligeholdelse: Trægulve kræver relativt lav vedligeholdelse. Det er ugentlig fejning, støvsugning, og lejlighedsvis dyb rengøring med gulvvask.
  • Nemme reparationer: Trægulve er holdbare og nemme at vedligeholde. Overfladiske ridser og skrammer kan nemt fjernes uden behov for udskiftning.

Lægning af trægulve selv

Installation af gulve i hårdttræ er normalt bedst at overlade til de professionelle. Forkert installation ser ikke kun grimt ud, men gulvet kan forvride, splitte og krympe. Installation af et trægulv er mere end at måle op og sætte gulvbrædder fast. En professionel vil kende den korrekte installationsteknik, hvordan man giver mulighed for justeringer, korrigerer for fugt og temperatur, og om man skal bruge et dampspærre.

De har også færdigheder til at installere brugerdefinerede mønstre og eksotisk hårdttræ. Hvis du ønsker at spare nogle penge og prøve at installere trægulvet på egen hånd, anbefales det at bruge et konstrueret flydende gulv. Denne type er nemmere at håndtere end massivt hårdttræ og det er lettere at rette installationsfejl.

Hvilket trægulv skal man vælge?

  • Hvor vil trægulvet være placeret? Forskellige placeringer i hjemmet har brug for forskellige typer af hårdttræsgulve. Et køkken eller entré har bedst af en hård træsort for at kunne modstå den høje mændge trafik. Soveværelser eller et hjemmekontor ville være gode steder for blødere arter. En kælder vil have gavn af konstruerede trægulve der bedre modstår vridning fra vandskader.
  • Hvad skal trægulvet installeres over? Hvis trægulvet installeres over et fladt og massivt undergulv vil enhver gulvtype som regelt fungere. Hvis der installeres et nyt trægulv over eksisterende trægulve, vil tyndere brædder fungere bedre. Hvis trægulve bliver lagt over beton eller fliser, er det bedre at bruge klik-sammen eller limbare gulve. Hvis du har strålende gulvvarme, er konstrueret gulve bedst, fordi det er tyndere og mere stabilt end massivt træ.

Sådan sparer du penge på lægning af trægulve

Installation af trægulve og eventuelle ekstra omkostninger er en dyr process. Der kan spares ved at installere billigere gulvtyper, men der er andre måder at spare penge på uden at gå på kompromis med kvalitet af gulvet. Nedenfor er bud på, hvordan du kan spare penge i forbindelse med lægning af trægulv:

  • Giv det en lakering i stedet for at udskifte: Dette kan være den billigste løsning, hvis du kan lide udseendet af det eksisterende gulv. Hvis der ikke er omfattende vand eller strukturelle skader på trægulvet, så kan slibning og lakering genoprette det eksisterende hårdttræsgulv.
  • Træsorten: Mange vælger deres trægulv efter farven. Husk, at der er mange arter af træ og hver af dem varierer i farve og pris.
  • Trækorn: Den måde træet er skåret på, påvirker udseendet af kornet og gulvets pris. Kornmønstre der løber over planken er normalt de billigste, mens korn der løber ned ad plankens længde ofte vil være dyrere.
  • Vælg konstruerede gulve: Massivt trægulv er typisk dyrere end konstrueret trægulv. Bemærk at nogle typer af konstruerede gulve har eksotisk finer hvilket kan øge prisen betydeligt.
  • Gør det selv: Hvis du har stærke gør-det-selv færdigheder og er interesseret i at klare hele projektet selv, så kan dette også spare penge. Det anbefales at bruge et konstrueret trægulv for nem installation. Hvis du ønsker at spare penge, men installation af et hårdttræsgulv er for meget, så kan du gøre en mindre del af jobbet selv. Det kan for eksempel være at fjerne det gamle gulv selv.

Spørgsmål til gulvmontøren

At stille en professionel gulvmontør de rigtige spørgsmål, kan hjælpe med at minimere fejlkommunikation, spare penge og få de ønskede resultater. Her er nogle spørgsmål du kan stille din gulvmontør om prisen for hårdttræsgulv:

  • Hvor lang tid tager installationen?
  • Er du forsikret og certificeret?
  • Er dit arbejde under garanti?
  • Hvordan bortskaffes det gamle gulv, og er der et tillægsgebyr?

Skal du have lagt trægulv, kan du med fordel også kigge på Handyhand. På denne platform kan du lægge din opgave op og modtage uforpligtende tilbud fra eksperter i gulvlægning omkring dig. Ved at kommunikere godt med din valgt Handyhander, kan du få løst din opgave med bedst mulige resultat.

Hvordan man lægger et trægulv

Spørgsmål og svar

  • Lægning af trægulve koster i gennemsnit mellem 40 og 80 kr. pr. kvadratmeter. I gennemsnit koster trægulve mellem 20 og 50 kr. pr. kvadratmeter for materialer og 20 til 40 kr. pr. kvadratmeter for arbejdskraft. Et skøn for lægning af 100 kvadratmeter trægulve løber mellem 39.020 og 78.030 kr.

  • Nogle forfinede trægulve har 50 års garanti. Med regelmæssig pleje kan et massivt trægulv holde dobbelt så længe. Den gennemsnitlige garanti på konstruerede trægulve varierer fra 10 til 30 år.

  • Spild skal tørres op med det samme, og det anbefales at bruge møbelpuder for at reducere risikoen for ridser og skrammer. Fej trægulvet dagligt, støvsug ugentligt for at undgå ridser, og brug trærens omkring hver måned for at holde gulvet skinnende.

  • Det er tid til at udskifte trægulvet når der er synlige vandskader eller strukturelle skader i gulvet. Trægulve skal også erstattes efter mange omgange med slibning, tydelige revner og skrammer, bøjet træbrædder eller mørke, dybe plamager i gulvet.

Skrevet af
Kvinde med telefon

Find en Lægning af trægulv