Hvordan monterer man en håndvask

En trin-for-trin guide til at montere en håndvask på badeværelset

Hvis du ønsker en hurtig ansigtsløftning af dit badeværelse, så kan du vælge at udskifte din vask. En ny vask giver et helt nyt friskt look. Det er også et populært projekt at tage fat på, hvis du alligevel har brug for at få løst andre VVS-opgaver, såsom utætte vandhaner. 

Hvis du er villig til at sætte en lille svedperle i spil, kan du spare hundredvis af kroner, ved at installere vasken som et gør-det-selv projekt, men så påtager du dig også alle de involverede risici.

Pris for montering af håndvask

montering af håndvask

Badeværelsesvaske findes i mange forskellige stilarter og materialer, det giver dig en vis frihed til at opnå det udseende, som du ønsker. Læs videre for at lære mere om de mest almindelige typer af badeværelsesvaske, hvad de i gennemsnit koster og hvordan du installerer en på egen hånd. 

Hvis du er usikker på dine VVS-færdigheder, kan du overveje at ansætte en autoriseret blikkenslager, til at hjælpe med at guide dig i dit projekt eller fuldføre opgaven for dig.

Typer af vaske

En af de bedste ting ved badeværelsesvaske er, at de ikke er strengt utilitaristisk, one-size-fits-all inventar. Der er mange stilarter du kan vælge imellem for at få det look du elsker, men hver type kræver også hver deres egen installations- eller udskiftningskrav.

 • En vask der står på bordpladen, giver vasken et særskilt udseende og giver en moderne, spa-lignende følelse i badeværelset. Disse vaske er ofte lavet af delikat glas eller glasagtigt porcelæn som ser smukt ud, men holdbarheden er dårligere end de andre tungere vaske. Keramiske eller kinesiske modeller koster 650 kr. i gennemsnit og glas modeller varierer i pris fra 980 til 1.950 kr.
 • Drop-in, eller overflademonteret vaske er nemme at installere, fordi de passer lige ned i møblet. Der er en kant omkring vasken for at holde vasken på plads. På grund af den brede vifte af materialer der anvendes til at lave de her vaske, kan priserne variere fra 260 kr. for en almindelig ”Kinamodel” og helt op til 6.500 kr. for store kobber og bronze vaske.
 • Undermonteret vaske har et næsten problemfrit look, fordi de ikke har en læbe. Disse vaske er monteret nedefra på møblet og bliver forseglet med lækagesikker silikonespartel. Det kræver længere tid at installere en undermonteret vask end en drop-in, hvilket giver højere installationsomkostninger eller længere tid som et gør-det-selv projekt. Ligesom drop-in hænger prisen sammen med hvilket materiale vasken er lavet af, i den lave ende har vi en glasagtige porcelænsvask der koster omkring 330 til 390 kr. hvor bronze modeller koster op mod 5.860 kr.
 • Piedestalvask er en fritstående vask der giver en følelse af vintage, men de kræver at du ofrer dit badeværelsesmøbel, som for mange er en værdifuld opbevarings mulighed. Forvent at en vask som denne koster 2.930 kr. og opefter, afhængigt af materiale og design.

Vaskens materiale

Du kan vælge et materiale, der passer ind med de andre designelementer i badeværelset eller vælge noget helt anderledes for at give dit badeværelse lidt spræl. Fælles vask materialer omfatter:

 • Komposit: Blandt de mest holdbare muligheder, modstår flige, men lavet i mørke farver ses der ofte ridser. Disse vaske vil typisk koste mellem 1.950 til 3.910 kr.
 • Rustfrit stål: Alsidigt og holdbart, rustfrit stål bruges ofte i køkkener, men det kan også bruges på badeværelset. Det er nemt at rengøre, men viser ofte vandpletter. Rustfri stålvask koster i gennemsnit 650 til 5.210 kr.
 • Kvarts: Designet til at matche bordplader, dette materiale har et slankt moderne udseende, men en mørkfarvet vask i kvarts kan få synlige mærker, og materialet koster betydeligt mere end komposit med priser der i gennemsnit ligger fra 5.210 til 7.810 kr.
 • Solid overflade: Holdbare materialer og en række farvemuligheder gør det til en populær mulighed. Farven er massiv gennem hele bordpladen og vasken, så ridser ses typisk ikke. Dette materiale er dog ikke varmetolerant og det er derfor kendt for at knække efter massive påvirkninger. Derudover kræver en solid overfladevask en professionel til at installere og det koster mellem 13.660 og 22.110 kr.

Gør-Det-Selv?

Der er mange forskellige faktorer som du nøje bør overveje, før du beslutter dig for at gøre det til en gør-det-selv opgave. For eksempel kan du vurdere tilstanden af den eksisterende vandhane, afløbet og prop, for at beslutte om det skal udskiftes? Er du komfortabel med at skille det hele fra hinanden for at undersøge tilstanden af komponenterne?

For at kunne installere en ny vask, skal du sørge for at matche størrelsen og konfigurationen af vasken til vandledningerne og vandhanen, så alt passer sammen korrekt. Hvis det er en opgave du synes er ligetil, kan du sandsynligvis selv gøre det. Men hvis du er nødt til at skulle flytte på rør eller opdatere nogen andre VVS-elementer, er du bedre stillet med at ringe til en professionel.

VVS Overvejelser

Selvom installation af en ny vask lyder som et "simpelt" job, kan alt hvad der involverer VVS hurtigt blive kompliceret. Små fejl kan føre til lækager og hvis du har et ældre hus med gamle rør, er det et ideelt tidspunkt at opgradere til nye, hvilket kræver en blikkenslager til eftermontering.

Hvor længe rørene holder afhænger af hvilke materialer der bruges i deres konstruktion. For eksempel:

 • Messingrør holder 70 til 100 år
 • Kobberrør holder mere end 50 år
 • Galvaniserede stålrør holder 50 til 75 år
 • Støbejernsrør holder 75 til 100 år
 • PVC-rør holder mere end 100 år

Tid og materialer, der er nødvendige

Et projekt som dette tager i gennemsnit omkring en halv dags tid med ca. 24 timers tørretid så silikone spartlen tørrer. De største komponenter af de materialer du har brug for, er vasken og installationssættet. 

Sørg for at vælge en vask der supplerer resten af dit badeværelse for at give det et sammenhængende look. Andre værktøjer, som du har brug for, omfatter blikkenslager skruenøgler og silikone til at forsegle alle hullerne mellem den nye vask og underskabet.

Trin-for-trin vejledning til udskiftning og installation af vask

Gennemsnitlig tid for dette projekt: Seks til otte timers praktisk arbejde og 24+ timers inaktiv tid.

Selvom installation af en ny badeværelsesvask er en nem og relativt billig måde at opgradere dit badeværelse, er det ikke det mest enkle gør-det-selv projekt, især hvis du erstatter en eksisterende vask og underskab, der kræver bortskaffelse. 

Hvis du installerer et nyt armatur, skifter steder eller går fra en enkelt vask til en dobbelt vask, bør du virkelig overveje at ansætte en blikkenslager, til at tage sig af rør og omfattende VVS-arbejde. 

Mens de nøjagtige instruktioner til installation kan variere lidt afhængigt af den type kit det bruger, giver denne trinvise vejledning en rimelig idé om, hvad du kan forvente, når du fjerner din eksisterende vask og erstatter den med en ny.

Nødvendige værktøjer og materialer

 • Kit kniv
 • Silikone forsegling
 • Bassinnøgle
 • Blikkenslageres skruenøgler
 • VVS-stik
 • Vaske- og installationssæt 

Trin 1: Mål den eksisterende vask og underskab

I den mest forenklede version af dette projekt køber du en ny vask, der har de samme mål som den, du udskifter. Hvis du ser på modeller, der er større eller mindre, men ikke erstatter underskabet, skal du sørge for at måle den tilgængelige plads, så du finder en ny vask der passer.

Trin 2: Køb en ny badeværelsesvask

En af de mest sjove dele af dette projekt er indkøb af din nye vask. Med alle de forskellige muligheder derude, bør du være i stand til at finde en, der opfylder dine design mål. Bemærk, om det kommer med en vandhane og alle nødvendige hardware, eller om du har brug for at købe disse elementer separat.

Trin 3: Sluk for vandet og begynd

Før du går i gang, skal du slukke for vandforsyningen ved ventilerne, som normalt er placeret under vasken. Hvis du ikke kan finde ventilerne, eller hvis vandet ikke slukker når du slukker for dem, kig da efter hovedvandforsyningen til huset.

Du kan typisk finde denne i nærheden af din vandmåler. Test vandhanen før du fortsætter, for at kontrollere at der ikke kommer vand ud og for at frigive eventuelle resterende vandtryk.

Trin 4: Fjern den gamle vask

Åbn dørene til badeværelsesmøblet så du har adgang til området under vasken. Løsn møtrikken der holder P-fælden på afløbet, ved hjælp af en justerbar skruenøgle. Saml det vand der kommer ud af afløbet ved at placere en lille spand under afløbet, mens du fjerner det der er opsamlet i P-fælden.

Brug en skruenøgle eller låsetænger til at afbryde vandforsyningen og afløbs linjer fra vandhanen, før glidende en kitkniv ind i det område, hvor møblet og den gamle vask mødes. Kør kniven rundt om vasken for at løsne forseglingen; Alternativt kan du fjerne de skruer eller clips der holder vasken til bundskabet.

Træk den gamle vask og møblet fra hinanden, sæt det til side. Brug kitkniven til at fjerne eventuelle rester af spartel fra væggen og fastgør beskadiget maling, før du starter installationen af det nye.

Trin 5: Undersøg den nye vask

Undgå at komme halvvejs ind i projektet, før du indser, at du mangler et halestykke eller du har brug for at skære et hul. Mål den nye vask og se den skabelon der fulgte med det, for at sikre at den passer til vandhanen, og at vaskens huller passer i det eksisterende område. Ellers skal du muligvis skære til for at få det til at passe til den nye vask.

Derudover, sørg for at du har et afløb og et halestykke til vasken, begge dele følger ofte med en ny vandhane. Derudover skal du kontrollere at vandhanens forsyningslinjer matcher med ventilerne under vasken.

Trin 6: Montér den nye vask

Sæt den nye vask på plads og brug en tynd perlerække af silikone spartel langs den nederste læbe. Placer vasken i hullet i møblet og glat silikonelinjen ud efter behov. Afhængigt af den måde vasken er designet, kan du blive nødt til at udføre ekstra trin.

For eksempel for at installere i et granitmøbel skal du typisk for-bore huller ved hjælp af en diamantbor, men hvis du skal installere en undermonteret vask, behøver du ofte kun at spartle, installere og tilslutte. Følg altid producentens anvisninger for sikker og korrekt installation.

Trin 7: Installer vandhanen

Skru vandhanen på. Brug silikone spartel eller låsebolte til at sikre vandhanen til vasken, i henhold til producentens anvisninger. Dette kan ofte gøres inden du installerer den nye vask.

Hvis du vælger at installere vandhanen bagefter, skal du være sikker på at pladsen til vandhanen og placeringen af vasken matcher.

Trin 8: Installer afløbs kit

Den nøjagtige installationsproces afhænger af hvad der følger med dit specifikke afløbssæt. Generelt skal du placere bagstykket i vasken og trække det igennem. Fastgør den ved at skrue halestykket med en møtrik på undersiden.

Installer den medfølgende pakning, skive og låsebolten, for at fastgøre bagstykket. Alternativt kan du bruge silikone spartel til at skabe en tæt forsegling.

Trin 9: Afslut

Sørg for at dine vandledninger og det nye armatur er et match. Hvis de ikke passer sammen, skal du have matchende linjer som du kan splejse sammen ved hjælp af teflon tape. Tilslut vandforsyningslinjerne ved at skrue dem på plads; Sørg for, at der ikke er knæk, før du strammer dem i hånden og bruger en skruenøgle til en sidste halve omgang for at stramme forbindelsen.

Tilslut afløbsproppen ved at skubbe den ind i halestykket og stramme den, så den ikke kan vrikke. Påfør en perlerække af silikone spartel langs toppen af vasken langs det område hvor det møder væggen og i eventuelle huller.

Lad silikonen tørre i mindst 24 timer. Tænd for vandforsyningen igen hvis du slukkede for den til hele huset, men brug ikke den nye vask i mindst 24 timer.

Trin 10: Tjek for lækager

Når silikonen er tør så tænder du vandforsyningen igen, hvis du slukkede den ved vasken. Tjek vandhanen for at sikre at den virker uden at lække. Kontroller også alle gummiforbindelserne, pakningen under bagstykket og afløbet for at sikre at der ikke er lækager. 

Hvis gummiforbindelserne lækker, strammes de mere, hvis afløbet lækker, skal du installere et nyt, hvis pakningen lækker strammes møtrikken yderligere eller tilføres silikone for at forsegle den.

Klar til at starte projekt badeværelsesvask?

Professionel vask installation

I betragtning af kompleksiteten af dette projekt, bør du ikke forsøge at hoppe over hvor gærdet er lavest bare for at spare på omkostningerne. Hvis du er en erfaren gør-det-selv specialist kan dette være en simpel installation. For de fleste husejere giver det også god mening at lade en professionel klare opgaven. Nogle potentielle faldgruber der kan være, hvis du installerer en ny vask på egen hånd omfatter:

 • Opgradering til en dybere vask uden at måle halestykket hvilket kan forstyrre afløbet
 • Undladelse af at måle for at sikre at det dækker hullet i den eksisterende bordplade hvilket efterlader grimme huller
 • Manglende afslørende tegn på vandskader på bordpladen hvilket kan forhindre vasken i at sidde fladt på pladen

Forsøg ikke at udføre opgaven for hurtigt, medmindre du er sikker på, at du kan håndtere dette projekt. Når alt kommer til alt, bør en ny vask vare i mange år fremover. Hvis du vælger at sælge dit hjem i den nærmeste fremtid, så er korrekt installerede nye dræn og inventar en positiv ting for potentielle købere.

Prisen for at få en professionel til at montere en håndvask

Landsgennemsnittet for at få en vask installeret er 3.230 kr., men der er mange forskellige faktorer der påvirker prisen. Hvis du f.eks. skal have fjernet og bortskaffer en gammel vask kan det koste 130-650 kr. ekstra.

Generelt kan en installation af en vask foretaget af en VVS’er koste alt fra 1.160 til 9.170 kr., afhængigt af hvor omfattende projektet er, den type materialer der anvendes og den måde at vasken skal monteres på.

Overvej f.eks. gennemsnitspriserne for følgende:

 • Flisevask: Fordi denne typisk kræver omfattende forberedelse og flise tilpasning, derfor koster denne installation i gennemsnit 2.510 kr.
 • Metalvask: Denne holdbare mulighed findes i en række forskellige stilarter og typisk blandt de billigste at installere med et gennemsnit på 1.160 kr.
 • Porcelænvask: Porcelæn og komposit vaske er populære valg og kan monteres i flere stilarter.
 • Piedestalvask: Uden behov for støtte fra skab. Din installatør har brug for at sikre sig at væggen er robust nok til at bære vægten af vasken. Denne proces kan være skyld i at prisen i gennemsnit forløber sig til omkring 1.380 kr.
 • Overflademonteret vask: Typisk lavet af porcelæn denne installation kræver minimal ståhej, hvilket afspejles i prisen der i gennemsnit er 1.270 kr.
 • Undermonteret vask: Det kræver mere arbejde og tid at installere og koster derfor mere med gennemsnitlige installations pris på 1.490 kr.

Spørgsmål VVS’eren

Hvis du beslutter dig for at ansætte en VVS’er til dette projekt, bør du undersøge flere forskellige tilbud før du vælger en. Spørg venner og naboer om henvisninger og få tilbud fra mindst to eller tre VVS’ere for at få de mest konkurrencedygtige bud.

Nogle af de vigtigste punkter du kan spørge din potentielle håndværker om, er blandt andet:

 • Autorisation: I Danmark kræves det at blikkenslagere og entreprenører har autorisationer. Bed om en kopi og kontrollér om den er aktiv og at der ikke er nogen klager over den.
 • Erfaring: Sørg for, at entreprenøren eller blikkenslageren har erfaring med installationer, ikke kun reparationer.
 • Forsikring: Brug altid en håndværker der er forsikret. Forsikringen beskytter dig hvis noget går galt under projektet.
 • Referencer: Bed om personlige referencer. Ring til tidligere kunder. Gør hvad du skal gøre for at få en fornemmelse for hvordan håndværkeren fungerer og hvor glade hans eller hendes tidligere kunder har været.
 • Priser og tidsestimat: Vær ikke genert. Spørg håndværkeren hvordan han eller hun vurderer hvor lang tid han eller hun vil anslå opgaven vil tage og hvor mange ekstra medarbejdere han eller hun vil medbringe.

Andre projekter at overveje

Afhængigt af tilstanden af dit badeværelse, kan du bruge denne mulighed som et springbræt til at tackle flere projekter på samme tid. For eksempel opdatere belysningen til at fremhæve dit nye armatur og opfriske dit badeværelse. Tag et kig på disse overvejelser, som du måske ønsker at kombinere med dit installationsprojekt af vask.

Skal du få en ny vandhane?

At installere en ny vandhane fuldender udseendet af din badeværelsesvask. Tænk på vandhanen som bling til dit badeværelse, og kig efter noget, der virker med de andre inventarer i rummet og samtidig give vasken en attraktiv finish. Vælg mellem tre hovedtyper af vandhaner baseret på antallet af hul åbninger:

 • Enkelt-hul vandhaner har typisk et enkelt håndtag, og nogle har en bundplade til at eftermontere dem for en tre-hullers vask. Disse vandhaner fungerer bedst for mindre dræn og enkle designs.
 • Centreret vandhaner er populære muligheder for tre-hullers dræn. De virker sammen med næsten enhver badeværelsesvask, og de kommer med et enkelt håndtag eller to håndtag monteret på en bundplade.
 • Udbredt vandhane kommer i tre stykker: en tud og to håndtag. Afstanden mellem håndtagene er 20 cm eller mere (omtrent det dobbelte af standarden for centeret vandhaner) og inventar er ofte større end mere standard vandhaner.
 • Væg-monteret vandhaner fungerer godt for fritstående dræn, der kræver en lang tud.
   

For at vælge den perfekte finish, kan du besøge et showroom for at se alle de forskellige muligheder. Poleret finish tilføjer et opskaleret look, men de har brug for hyppig vedligeholdelse. Børstet finish skjuler pletter og vandpletter.

Udskiftning af underskab / kabinetter

Fra lager underskab med integrerede skabe og skuffer til opbevaring, til brugerdefinerede kabinet, der leverer en high-end look, skifte underskabe eller skabe i dit badeværelse gør en betydelig indvirkning på udseendet og funktionaliteten af rummet.

Installation af nye kabinetter kan koste alt fra 1.300 kr. for et beskedent underskab til 84.600 kr. for et stort brugerdefineret job. Træskabe er det mest populære materiale, men laminat og termofoil giver et attraktivt udseende på et lavere prispunkt.

Klar til at starte projekt badeværelsesvask? Så gå i gang med dit gør-det-selv projekt, eller opret din opgave på Handyhand, for at få tilbud på opgaven.

Håndvask - opsætning og montering. Se hvordan du gør det selv her

FAQ - ofte stillede spørgsmål

 • Landsgennemsnittet for at få en vask installeret er 3.230 kr., men der er mange forskellige faktorer der påvirker prisen.

Skrevet af