Sådan bygger du en elegant og solid havelåge i træ

byg en smuk havelåge i træ til din have med denne trin-for-trin guide

Er din havelåge blevet skævere end tårnet i Pisa, begyndt at hænge lidt med næbbet eller synes du bare, at dit indgangsparti trænger til et friskt pust og overvejer at bygge din egen havelåge i træ? Så tøv ikke! Vi har her samlet en simpel guide på, hvordan du helt selv kan bygge en havelåge i træ.

Byggematerialerne er til at tælle på én hånd, og har du hænderne skruet rigtigt på, kan det kun betale sig at kaste sig ud i et sjovt byg-det-selv projekt. 

Bliv godt udrustet til at bygge en havelåge i træ

Inden du begiver dig ud i projektet, er det vigtigt, at du sikrer dig at have det helt rigtige værktøj og materialer på lager derhjemme. Nedenfor finder du en liste over de mest essentielle. Størrelsen og udseendet på din havelåge er selvfølgelig helt op til dig at bestemme!

Materialer

 • Træbrædder til selve lågekonstruktionen
 • Stolper
 • Diverse træskruer til udebrug
 • Bor
 • Hængsler og lås
 • Håndtag/greb
 • Eventuelt træbeskyttelse
 • Malling

Værktøj

 • Tømrervinkel eller et lige stykke træ til at sikre, at du skærer i den rette vinkel
 • Stik- eller rundsav
 • Skruemaskine eller skruetrækker
 • Sømpistol eller hammer og søm 
 • Boremaskine
 • Sandpapir
 • Fastnøgle
 • Vaterpas
 • Målebånd
 • Blyant

Trin-for-trin vejledning til at bygge en havelåge i træ

 1. Bestem størrelsen på din havelåge
 2. Nedsætning af stolper i jorden
 3. Skæring og samling af rammen
 4. Påsætning af panel
 5. Montering af hængsler og lås
 6. Installation af håndtag
 7. Finpudsning af din helt egen havelåge i træ

1. Bestem størrelsen på din havelåge

træplader

Find målebåndet frem og begynd at måle åbningen i dit allerede byggede hegn eller blot indgangen til haven, hvor de ønsker at bygge din havelåge. Brug målebåndet til at afgøre højden og bredden og skriv målingerne ned, så du har dem ved hånden til næste trin. 

2. Nedsætning af stolper i jorden

For at lægge en solid bund for din fremtidige havelåge, der skal kunne modstå de blæsende efterårs måneder, skal der i første omgang fokuseres på stolperne. 

Der er nogle enkelte ting, som man skal være særligt opmærksom på, når stolperne nedsættes. 
Når stolperne placeres i jorden, er det vigtigt at få dem i vatter med det samme. Derudover skal stolperne helst være støbt i betonmix og stikke mindst 90 cm ned i jorden.

Samtidigt anbefales det, at der måles mindst 90-100 cm imellem de to stolper, så der er plads til både den trehjulede cykel og deluxe barnevognen.

I den sammenhæng skal man dog huske på, at jo bredere man laver lågen, jo større belastning vil være der være på stolperne.

3. Skæring og samling af rammen

mand hamre søm i træplade

Når stolperne er på plads skal skelettet af havelågen laves, og til det skal din sav i spil. 
Du skal bruge din sav til at skære træbrædderne i den længde, som svarer til bredden og højden på din havelåge.

Når brædderne er skåret skal de enten skrues eller sømmes sammen til en ramme. For at sikre at rammen er lige, kan du vælge at bruge et målebånd til at måle diagonalt fra hjørne til hjørne eller en tømrervinkel.

4. Påsætning af panel

Efter at rammen er samlet kan du begynde påsætningen af panelet. Det er helt op til dig, hvilket slags panel, du vælger at bruge. Det væsentlige er, at skære panelet i overensstemmelse med målene på den udlagte ramme.
Når målene passer parallelt og brædderne flugter, skal du fastgøre rammen og panelet med en boremaskine eller en skruetrækker.

5. Montering af hængsler og lås

montering af hængsler

Nu er det blevet tid til at få løftet lågen op på plads imellem de to robuste stolper. 
Det kan være meget rart at være to om opgaven, så ikke det ender med en blå storetånegl eller en skrammet låge. Når lågen er kommet op imellem stolperne, kan hængslerne med fordel blive installeret.

Start med at placere hængslerne på den ene side af træhavelågen og markér placeringen af skruerne med en blyant. Når du er sikker på, at markeringerne i de to sider passer i med hinanden i højden og afstanden, skal du bruge en boremaskine eller skruetrækker til at fastgøre hængslerne.

På den modsatte side af hængslerne, placerer du låsen. Her skal du sørge for, at den sidder på samme højde som hængslerne. Låsen fastgøres herefter også med en boremaskine eller skruetrækker. 

Ved montering af hængslerne og låsen er det vigtigt, at skruerne sidder godt fast og er i vandret position! Hvis havelågen ikke lukker ordentligt, kan hængslerne altid justeres ved at løsne på skruerne og rette på placeringen af dem.

6. Installation af håndtag

Det er op til dig, om du vælger at installere et traditionelt håndtag eller et lågebeslag, som er en af de mest anvendte løsninger i denne sammenhæng.

Når du har fundet det håndtag, der passer bedst til dig, skal du placere håndtaget i en højde, der er tilgængelig for både dig, din 2-meter høje bror og din niece på 3. Forbor så huller og fastgør til sidst håndtaget ved hjælp af en skruetrækker.

7. Finpudsning af din helt egen havelåge i træ

For at sætte prikken over i’et, kan det være en god ide at slibe eventuelt skarpe kanter med noget sandpapir og på den måde også undgå splinte-ulykker. Derudover kan du også gøre havelågen endnu mere tålelig over for det danske vind vejr ved at behandle den med træbeskyttelse eller olie og eventuelt smide en klat maling henover for at toppe udseendet på din helt egen byg-det-selv-havelåge!

Sådan bygger du selv en havelåge

FAQ - ofte stillede spørgsmål

 • Nødvendige materialer til en træhavelåge inkluderer træbrædder, hængsler, skruer og eventuelt låsebeslag.

 • De essentielle værktøjer til at bygge en træhavelåge inkluderer en sav, boremaskine, skruetrækker, målebånd, blyant og vinkel.

 • Trinene i at bygge en træhavelåge kan omfatte at tage mål, skære træet til de ønskede dimensioner, samle rammen og fastgøre brædder til den, installere hængsler og montere låsebeslag om nødvendigt.

Skrevet af