Hvordan påvirker placeringen af radiatortermostater på returløb i ældre huse fra 70-80'erne effektiviteten og energiforbruget?

Hvor normalt er det, at radiatortermostater sidder på returløb i huse fra 70-80'erne, og har det negative konsekvenser?

Det var ret almindeligt, at radiatortermostater blev placeret på returløbet i huse fra 70-80'erne, men det kan føre til ineffektiv opvarmning og øget energiforbrug.

Placering af radiatortermostater i ældre huse

I huse bygget i 70’erne og 80’erne var det ikke ualmindeligt, at installatørerne placerede radiatortermostater på returløbet frem for på fremløbet. Den primære årsag til denne praksis var relateret til den daværende standard for installation og en mindre forståelse af termostatventilens indvirkning på et varmesystems effektivitet.

Denne praksis kan dog medføre forskellige negative konsekvenser for et varmesystems ydeevne og økonomien i husstanden:

  • Reducerede effektivitet: Når termostaten er placeret på returløbet, måler den temperaturen på det vand, der er ved at forlade radiatoren, hvilket kan resultere i en mindre præcis regulering af rumtemperaturen. Dette kan føre til, at systemet kører længere end nødvendigt, hvilket øger energiforbruget.
  • Øget energiforbrug: En mindre præcis temperaturregulering kan medføre, at varmesystemet arbejder hårdere og længere for at opretholde den ønskede temperatur. Dette ineffektive arbejde fører til et højere energiforbrug.
  • Komfortniveau: Ujævn opvarmning eller overopvarmede rum kan være et direkte resultat af den forkerte placering af termostater, hvilket påvirker den generelle komfort i hjemmet.

At opdatere og ændre placeringen af radiatortermostater til fremløbet kan bidrage til forbedret effektivitet og komfort samt reducere energiforbruget. Selvom det kan kræve en initial investering, vil det på længere sigt kunne føre til besparelser på varmeregningen.