Læs vores oversigt og guide, og bliv klogere på, hvor meget strøm en varmepumpe bruger. Du kan også finde ud af, om du kan få tilskud til din varmepumpe og meget andet i vores grundige guide.
Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?
Strømforbruget for en varmepumpe kan ikke defineres ved et enkelt tal, da det afhænger af flere faktorer som blandt andet:
- Type varmepumpe: Luft-luft, luft-vand eller jordvarmepumpe har forskellige effektiviteter.
- Husets størrelse og isolering: Et større eller dårligere isoleret hus kræver mere varme.
- Klimaet: Koldere klimaer kræver mere energi.
- Varmepumpens COP-tal: Jo højere COP, desto mere effektiv er varmepumpen.
- Varmepumpens størrelse: En varmepumpe, der er for lille eller for stor til din bolig, vil ikke være optimal.
- Dit varmtvandsforbrug: Hvis varmepumpen også opvarmer dit vand, vil det påvirke det samlede forbrug.
- Temperaturkurve: Den måde, hvorpå varmepumpen regulerer temperaturen i din bolig, kan også have betydning.
Er der forskel på, hvilken type varmepumpe jeg vælger?
Der er generelt forskel på, hvor meget varme en varmepumpe producerer i forhold til den strøm, den forbruger (COP, Coefficient of Performance). Derfor kan der være forskel i strømforbrug alt efter hvilken type varmepumpe, du vælger.
Generelt siger man:
- Luft-luft varmepumper: Er ofte de mest økonomiske i drift, men har begrænset rækkevidde.
- Luft-vand varmepumper: Er mere fleksible og kan dække både opvarmning og varmt vand.
- Jordvarmepumper: Er de mest energieffektive, men også de dyreste i anskaffelse.
Et konkret eksempel:
En undersøgelse af et gennemsnitligt dansk hus på 130 m² har vist følgende gennemsnitlige årlige strømforbrug for forskellige varmepumpetyper:
- Jordvarmepumpe: Ca. 5.246 kWh
- Luft-vand varmepumpe: Ca. 5.746 kWh
- Luft-luft varmepumpe: Ca. 3.732 kWh
Tallene her er gennemsnitlige, og de kan som sagt variere meget alt efter det tidligere nævnte.
Hvor mange kWh bruger en varmepumpe om dagen og om året?
Igen så kan mængden af kWh variere, men her er en oversigt over strømforbrug fra elberegner.dk.
Type varmepumpe | Dagligt strømforbrug | Årligt strømforbrug |
Luft til vand-varmepumpe | 15,7 kWh | 5.746 kWh |
Jord til vand-varmepumpe | 14,4 kWh | 5.246 kWh |
Luft til luft-varmepumpe | 8,8 kWh | 3.202 kWh |
Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om vinteren?
Igen er der flere forskellige faktorer, der påvirker, hvor meget strøm din varmepumpe bruger. Selve strømforbruget på din varmepumpe afhænger altid af, hvor meget du bruger varmepumpen. Derfor påvirker de kolde måneder ikke varmepumpens forbrug. Det er kun din adfærd, der har en betydning for både jordvarmestrømforbruget, og hvor meget strøm din vand-til-luft-varmepumpe bruger.
Din varmepumpes effekt falder i takt med, at det bliver koldere, så den skal bruge mere energi for at holde boligen varm. Derfor kan du også forvente et højere forbrug, når det gælder kWh.
Hvordan kan jeg selv reducere mit elforbrug og min elafgift?
Hvis du bruger en varmepumpe til at opvarme din bolig, så er der forskellige ting, du kan gøre for at reducere dit elforbrug og derfor også din elafgift.
- Optimér din bolig: Sørg for, at din bolig er godt isoleret. Tæt utætheder, skift til energibesparende vinduer og isoler loftet.
- Justér temperaturen: Sænk temperaturen om natten og når du er væk hjemmefra.
- Udnyt solvarme: Overvej at installere solceller eller solfangere.
- Brug andre varmekilder: Du kan kombinere brug af varmepumpe med en elektrisk radiator eller brændeovn til at varme din bolig op.
- Vælg en effektiv varmepumpe: Sammenlign forskellige modeller og vælg en varmepumpe med et højt COP-tal.
- Få en servicekontrakt: Regelmæssig service sikrer, at din varmepumpe fungerer optimalt.
Kan jeg få tilskud til mit varmepumpeforbrug?
Ja, du kan godt søge tilskud til dit varmepumpeforbrug. Som en del af Energiaftalen fra 2018 kan du søge tilskud til dit varmepumpeforbrug som en del af ‘Varmepumpepujen’. Her kan man søge tilskud som privatperson, andelsboligforening, ejerforening i etageejendom, virksomhed, forening og selvejende institution.
I 2024 kan borgere få et fastsat tilskud fra puljen til individuel varmeforsyning, uanset husets størrelse. Tilskuddet er på 17.000 kroner til luft til vand-varmepumper og 27.000 kroner til væske til vand-varmepumper (også kaldet jordvarme). For specifikke bygningstyper over 400 m2 kan der søges om tilskud til store varmepumpeanlæg.
Du kan læse mere om tilskudspuljen og dine muligheder for at få tilskud til dit varmepumpeforbrug på Energistyrelsen.dk. Tjek også om din kommune har andre tilskudsordninger til dig med varmepumpe.
5 gode råde til dig, der overvejer at skaffe en varmepumpe
- Få en energirapport: Inden du træffer en beslutning, bør du få lavet en energirapport af din bolig. En energirapport giver et overblik over din boligs energiforbrug og kan hjælpe dig med at identificere, hvor der er potentiale for forbedringer.
- Vælg den rigtige type varmepumpe: Der findes forskellige typer varmepumper, såsom luft-luft, luft-vand og jordvarmepumper. Hvilken type der er bedst for dig, afhænger af din bolig, dine behov og lokale forhold. En varmepumpeinstallatør kan hjælpe dig med at vælge den rigtige løsning.
- Tjek tilskudsmuligheder: Der kan være forskellige tilskudsordninger, både fra staten og din kommune, der kan hjælpe dig med at finansiere installationen af en varmepumpe. Det er altid en god idé at undersøge, hvilke muligheder der er for dig.
- Få flere tilbud: Inden du træffer en beslutning, bør du indhente tilbud fra flere forskellige installatører. Det giver dig mulighed for at sammenligne priser og ydelser.
- Tænk langsigtet: En varmepumpe er en langsigtet investering. Selv om der kan være en højere installationsomkostning i starten, kan du opnå betydelige besparelser på din varmeregning på sigt.
FAQ - ofte stillede spørgsmål
En varmepumpe kan have en levetid på op til 20 år eller mere, hvis den er korrekt installeret og vedligeholdt. Levetiden afhænger blandt andet af kvalitet, installation og regelmæssig service og vedligeholdelse.
COP står for Coefficient of Performance og er et mål for varmepumpens effektivitet ved en bestemt udetemperatur. En høj COP betyder, at varmepumpen kan producere mere varmeenergi end den forbruger elektrisk energi. SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance og er et mål for varmepumpens gennemsnitlige effektivitet over en hel opvarmningssæson. SCOP tager højde for forskellige udetemperaturer og giver et mere realistisk billede af varmepumpens ydeevne. Jo højere COP og SCOP, desto mere energieffektiv er varmepumpen.
Nej, det anbefales generelt ikke at installere en varmepumpe selv. Installationen af en varmepumpe kræver specialviden og erfaring. En korrekt installation er afgørende for varmepumpens effektivitet og levetid. Derudover kan en fejlagtig installation medføre skader på både varmepumpen og bygningen.