Et VVS-tjek er en gennemgang af din boligs synlige VVS-installationer, hvor en autoriseret VVS-installatør vurderer installationernes funktionsdygtighed og lovlighed. VVS-tjekket er særligt relevant ved køb eller salg af andels- og ejerboliger, hvor rapporten kan dokumentere boligens VVS-tilstand over for potentielle købere.
Hvornår er et VVS-tjek nødvendigt?
Et VVS-tjek er nødvendigt, når du skal sælge eller købe en bolig. Mange andelsforeninger kræver i dag, at sælger får udført et VVS-tjek, så boligen kan sælges med sikkerhed for, at installationerne er lovlige og funktionsdygtige. For købere giver et VVS-tjek tryghed ved at belyse eventuelle problemer med installationerne, så uforudsete udgifter undgås.
For sælger
Når du sælger din bolig, kan et VVS-tjek hjælpe med at opdage små fejl i installationerne, som kan udbedres inden salget. Dette kan være med til at sikre, at du kan sælge din bolig til en bedre pris, da køberne får tillid til, at alt er i orden. Mange andelsforeninger kræver desuden et VVS-tjek ved salg, for at sikre en høj standard i ejendommen.
For køber
Når du køber en ny bolig, er det vigtigt at sikre, at installationerne er lovlige og i funktionsdygtig stand. Et VVS-tjek giver dig mulighed for at opdage eventuelle ulovlige installationer eller fejl, som kan rettes før du overtager boligen. Dette kan spare dig penge og give dig ro i sindet, da du undgår ubehagelige overraskelser efter indflytning.
Hvad dækker et VVS-tjek?
Synlige installationer
Et VVS-tjek omfatter synlige installationer som varmeapparater, vandinstallationer, afløb og hårde hvidevarer. Installatøren tester disse for at sikre, at de fungerer korrekt, og at de er installeret i overensstemmelse med lovgivningen.
Rapport med detaljerede resultater
Efter gennemgangen modtager du en rapport, der dokumenterer resultaterne. Rapporten inkluderer billeder og en oversigt over eventuelle installationer, der bør udbedres. Rapporten giver også en vurdering af, om installationerne overholder de gældende lovkrav på installationstidspunktet.
Hvad indgår ikke i et VVS-tjek?
Et VVS-tjek dækker ikke skjulte installationer, som rør i vægge eller lofter, og det inkluderer heller ikke slid og ælde, medmindre dette påvirker installationernes funktionsdygtighed. Ansvar for ulovlige installationer ligger hos ejeren af boligen, og det er derfor vigtigt at få foretaget et VVS-tjek, hvis du er i tvivl om installationernes tilstand.
Hvor meget koster et VVS-tjek?
Prisen for et standard VVS-tjek varierer afhængigt af tjenesteudbyderen. Det koster dog typisk mellem 900,- og 2.000,- kr afhængigt af, hvor grundigt tjekket er. Tjekket tager typisk en time, og det udføres kun af autoriserede VVS-installatører.
Hvem kan hjælpe med mit VVS-tjek?
Står du i en situation hvor du skal til at flytte ind eller ud af en bolig? Eller ønsker du blot at få tjekket op på dine installationer? Uanset hvilken situation du står i, og i hvor stor omfang du ønsker at VVS-tjekket skal være, så står faglærte VVS-installatører hos Handyhand klar til at hjælpe dig med netop dine behov. Ved brug af Handyhand får du en VVS-installatør til at udføre tjekket med bare få klik.
FAQ - ofte stillede spørgsmål
En VVS-rapport gælder normalt i 12 måneder fra udstedelsesdatoen, medmindre der sker ændringer i VVS-installationerne eller ejerskab af boligen. Ved ejerskifte skal der ofte udføres et nyt tjek.
Det anbefales, at reparationer af VVS-installationer altid udføres af en autoriseret VVS-installatør. Ulovlige eller fejlbehæftede reparationer kan medføre store omkostninger senere og endda lovmæssige problemer.
Skjulte installationer som rør bag vægge og lofter kontrolleres ikke i et standard VVS-tjek. Hvis der er mistanke om problemer, bør man overveje en mere grundig inspektion, der kan inkludere åbning af vægge eller brug af specialudstyr.
Ja, som udlejer kan det være en god idé at få et VVS-tjek både ved ind- og fraflytning for at sikre, at installationerne er i god stand og undgå eventuelle konflikter med lejeren om skader på VVS-installationerne.