Udestuer, med deres store glaspartier, har tendens til at akkumulere varme, især i sommermånederne. Dette sker på grund af drivhuseffekten, hvor solens stråler trænger igennem glas, men varmen har svært ved at undslippe. Resultatet er, at temperaturen inde i udestuen kan blive betydeligt højere end udendørstemperaturen.
Flere faktorer spiller ind på, hvor varmt det kan blive i en udestue. Dette inkluderer bl.a. udestuens orientering i forhold til solen, typen og kvaliteten af glas anvendt til vinduerne samt udestuens isolering. Udestuer, der vender direkte mod syd, modtager større mængder sollys igennem dagen og kan derfor blive særligt varme.
For at sikre, at udestuen forbliver behagelig selv på de varmeste sommerdage, kan flere tiltag implementeres. Først og fremmest kan installation af solafskærmning såsom persienner eller solsejl overvejes for effektivt at blokere en del af sollyset. Ligeledes kan en investering i energieffektive glas med UV-filter eller reflekterende egenskaber bidrage til at mindske varmeoptagelsen.
Ventilation er også nøglen til en behagelig temperatur i udestuen. Naturlig ventilation kan fremmes ved at sikre god gennemstrømning af luft, eksempelvis ved at installere åbningselementer på forskellige sider af udestuen. For yderligere køling kan en loftventilator eller et mindre klimaanlæg overvejes.
Det er altså gennem en kombination af passiv og aktiv køling, at man kan sikre en behagelig temperatur i udestuen om sommeren, og med den rette tilgang kan det sagtens lade sig gøre at nyde sommerdagene i din udestue.
Hold din udestue kølig i sommervarmen med hjælp fra Handyhand. Opret din opgave gratis, og få bud fra dygtige håndværkere på få minutter. Gør din udestue til et behageligt fristed, uden at du selv skal løfte en finger!