Når det kommer til affaldshåndtering, kan det blive forvirrende at holde styr på, hvilke regler der gælder og hvad, der hører til hvor. Her har vi forsøgt at guide dig gennem affaldssortering, fra forståelsen af forskellige affaldstyper til hvad der egentlig sker med dit affald, efter det er blevet hentet.
Siden 1. juli 2021 er affaldssorteringsreglerne ensrettet på tværs af danske kommuner, men der kan stadig være lokale variationer i, hvordan de specifikke fraktioner skal sorteres og indsamles. For den mest nøjagtige information, tjek derfor altid din kommunes hjemmeside.
I Danmark skal affald på nuværende tidspunkt (2024) sorteres i følgende fraktioner:
Restaffald i Danmark omfatter det affald, der er tilbage, når man har sorteret alt genanvendeligt og genbrugeligt affald fra. Restaffald inkluderer typisk:
Det kan skade miljøet, hvis genstande, der ikke betragtes som restaffald, alligevel sorteres som restaffald. Det kan være genanvendelige materialer og affald, der kræver specialbehandling som f.eks. batterier, elektronik, kemikalier og elpærer, som alle bør sorteres som farligt affald.
Restaffaldet bliver indsamlet og transporteret til forbrændingsanlæg, hvor det bliver omdannet til energi, typisk i form af elektricitet og fjernvarme.
Den nøjagtige definition og behandling af restaffald kan variere fra kommune til kommune i Danmark, så det anbefales at tjekke dine lokale retningslinjer for at få den mest præcise information omkring håndtering af restaffald.
Biologisk affald, ofte omtalt som madaffald, dækker over en bred vifte af organiske materialer, både fra husholdninger og virksomheder, der er egnet til kompostering eller biogasproduktion. I Danmark omfatter biologisk affald typisk:
Papir dækker over:
Papir skal være rent og tørt for at kunne genanvendes korrekt. Clips og tape må gerne sidde på papiret ved sortering.
Pap dækker over:
En god tommelfingerregel til at kende forskel på papir og pap er, at hvis det bølger, når det rives over, så er det pap.
Ved sortering af pap skal større fejlsorteringer og materialer som ikke er af pap fjernes, eksempelvis pakkefyld. Papkasser bør foldes sammen for at spare plads.
Følgende er ikke tilladt i papir og pap:
Elektronisk affald omfatter alle former for elektriske og elektroniske apparater, der ikke længere er brugbare.
Eksempler på elektronikaffald inkluderer, men er ikke begrænset til:
LED-lyskilder klassificeres under farligt affald og skal derfor ikke inkluderes som elektronisk affald.
Du kan læse mere om farligt affald hos Miljøstyrelsen og på borger.dk.
Storskrald refererer typisk til større genstande, der ikke kan afhentes på normal vis med restaffald og andre sorteringer. Der kræves særlig bestilling til afhentning til en genbrugsplads.
Det omfatter typisk:
Det er vigtigt at sortere og indpakke storskraldet korrekt før afhentning. Små genstande bør samles i klare plastsække, og større genstande som møbler og elektronik bør stilles løst. Der er ingen begrænsninger på antallet af enheder, der kan afleveres pr. husstand.
Følgende kan ikke blive afhentet som storskrald:
Haveaffald i Danmark omfatter typisk:
Haveaffald må ikke indeholde plastik, dagrenovation, jord, sten, jern, andet metal, murbrokker, beton, eller træspåner.
Byggeaffald i Danmark omfatter en bred vifte af materialer, der stammer fra bygge- og renoveringsprojekter, nedrivning af bygninger, samt anlægsarbejde. Det kan være:
Særligt farligt byggeaffald, såsom PCB, asbest, tungmetaller, PAH’er (tjærestoffer), og klorparaffiner, skal anmeldes og håndteres efter kommunens regler.
I Danmark er affaldshåndteringen organiseret for at fremme genanvendelse. Ansvarsfordelingen og metoderne til affaldshåndtering varierer afhængigt af, hvordan man bor og hvilke områder, man bor i.
I lejligheder og boligforeninger
Boligforeninger og ejerforeninger har typisk etableret fælles affaldssorteringsordninger. Beboerne er ansvarlige for at sortere deres affald i henhold til de tilgængelige fraktioner. Det er boligforeningens ansvar at sørge for, at affaldsbeholderne tømmes regelmæssigt og at informere beboerne om sorteringsreglerne.
I huse og på landet
Husejere er ansvarlige for at sortere og bortskaffe deres eget affald. De fleste kommuner tilbyder forskellige affaldsbeholdere til hjemmet, f.eks. til organisk affald, papir, pap, plast, metal, glas, og restaffald. Husejere på landet skal ofte selv bringe visse typer affald, som større genstande og farligt affald, til genbrugsstationer eller særlige indsamlingssteder.
I storbyer
I storbyområder, som København og Aarhus, er der etableret detaljerede affaldssorteringssystemer for at imødekomme den tætte beboelse. Storbykommunerne stiller ofte flere ressourcer til rådighed for affaldssortering og -bortskaffelse, herunder adgang til genbrugsstationer, specialbeholdere til organisk affald, og detaljerede vejledninger for korrekt sortering.
Genbrugsstationer
Genbrugsstationer er tilgængelige i alle kommuner og er åbne for både private borgere og virksomheder. Her kan du aflevere større mængder affald, specialaffald som elektronik og farligt affald, samt materialer til genanvendelse. Nogle materialer, som byggeaffald fra private, kan ofte afleveres gratis i mindre mængder, mens erhverv skal betale for bortskaffelse.
I Danmark findes der ikke mange egentlige lossepladser, hvor affaldet afleveres direkte til forbrænding og deponering. De er erstattet af genbrugsstationer, hvor affaldet sorteres og derefter leveres til lossepladserne.
Der kan være ændringer i hentningen af affald på helligdage som jul og nytår, hvor tidsplanen kan blive udskudt eller ændret. Desuden kan årstiderne påvirke affaldshentningen, især i områder med hård vinter, hvor sneen besværliggør indsamlingen, eller om sommeren, hvor affald skal hentes oftere for ikke at give lugtgener.
Når det kommer til sommerhuse, kan tidspunkterne for affaldshentningen variere og være mindre hyppige i forhold til permanente bopæle, især uden for højsæsonen.
I Danmark varierer tidsplanerne for affaldsindsamling efter kommunal indretning, og der tilbydes forskellige værktøjer til at holde beboerne informeret. For eksempel, i Næstved tilbyder kommunen en gratis tømningskalender til download, som giver et overblik over alle tømningsdage for affald i løbet af året. Derudover kan beboere tilmelde sig en sms-service for påmindelser om affaldsindsamling.
I Fredensborg, ligesom mange andre kommuner, er der ligeledes en affaldskalender tilgængelig, der tilbyder beboerne information om, hvornår forskellige typer affald afhentes, inklusiv muligheden for at bestille afhentning af storskrald.
Slagelse Kommune tilbyder en tømmekalender på deres hjemmeside, som viser hvornår de forskellige typer affald hentes. Desuden tilbyder de en app, 'Affald Slagelse', som giver besked før affaldet hentes og viser tømmekalenderen, hvilket gør det nemt for beboere altid at have informationen ved hånden.
For præcis information om affaldsindsamling i din specifikke kommune, er det bedst at konsultere din kommunes hjemmeside eller den relevante apps for affaldshåndtering, hvis kommunen har en.
Dumpster diving eller skraldning er praksissen med at søge efter brugbare genstande i store affaldscontainere eller skraldespande. Konceptet er at privatpersoner kan bruge genstande, der smides ud af virksomheder. Dette kan omfatte mad, møbler, tøj, og andre genstande, som stadig kan anvendes eller genbruges. Mange gør det for at reducere madspild, spare penge, eller som en del af en bæredygtig livsstil.
Skraldning udfordrer traditionelle syn på forbrug og affald, og har både tilhængere og kritikere grundet bekymringer om miljøet, sikkerhed, hygiejne, og lovlighed.
Ja, det er lovligt at skralde, så længe det foregår på områder, hvor der er fri adgang til containere, og hvor containerne ikke er aflåst. Ifølge Fødevarestyrelsen er det tilladt at indsamle og spise det madaffald, supermarkeder smider ud, så længe man ikke trænger ind på privat grund på et indhegnet og aflåst område.
Dog må en skralder ikke bryde låse op eller bevæge sig ind på aflåst område. Hvis en skralder ødelægger en container ejet af et supermarked, kan dette straffes efter straffelovens paragraf om hærværk.
Du må ikke skralde i privatpersoners skraldespande, da det gælder som tyveri ifølge straffelovens § 276.
For at finde din nærmeste genbrugsstation og få mere specifik information om åbningstider, adresser og specifikke sorteringsregler, kan du besøge hjemmesider som meregenbrug.dk eller din kommunes hjemmeside.
Når du skal aflevere skrald på en genbrugsstation i Danmark, er der nogle generelle trin og tips, der kan gøre processen nemmere og mere effektiv:
Når affald er hentet i Danmark, bliver det sorteret og behandlet forskelligt baseret på typen:
For at finde din kommunes specifikke regler for affaldssortering og -afhentning, kan du besøge den officielle hjemmeside for din kommune eller bruge sorteringsguides, som ofte er tilgængelige online. Disse ressourcer vil give dig detaljerede oplysninger om, hvordan forskellige typer affald skal sorteres og bortskaffes korrekt i dit område. For mere generel vejledning om affaldssortering i Danmark, kan websider som bolius.dk også være en nyttig ressource.
Du skal bruge følgende til affaldssystemer i hjemmet:
Affaldssystemer og opbevaringssystemer i hjemmet kan organiseres efter hvor meget plads de fylder:
For at smide affald ud på en sikker måde i Danmark og sikre, at renovationsarbejdere ikke kommer til skade, skal du følge nogle grundlæggende retningslinjer:
For at bortskaffe potentielt farlige genstande sikkert, skal du pakke skarpe genstande, som f.eks. glas og metal, ind i køkkenrulle eller lignende, så de ikke kan rive huller i affaldsposerne. Brug beholderne til farligt affald til kemikalier, batterier og elektronik.
Hvis du har større genstande eller materialer, der kræver særlig håndtering, som f.eks. asbest eller større elektroniske apparater, skal du kontakte din kommune for specifikke afleveringssteder eller afhentningsservice.
I Danmark står renovationsarbejdere, ofte omtalt som skraldemænd, for indsamlingen af husholdningsaffald. De arbejder for de kommunale affaldsselskaber eller private firmaer, som kommunen har indgået aftale med.
Renovationsarbejdernes opgaver inkluderer indsamling af restaffald, genanvendeligt materiale, bioaffald, og farligt affald. Affaldsindsamlingen sker efter en fastlagt tidsplan, som varierer fra kommune til kommune.
Hvis man har affald der skal afhentes uden for disse tidspunkter, kan man aftale særskilt afhentning med kommunen mod ekstra betaling, eller man kan hyre anden hjælp til opgaven.
Ja, i Danmark kan man få hjælp til afhentning af skrald gennem kommunale services eller private affaldshåndteringsselskaber. Disse tjenester inkluderer regelmæssig afhentning af husstandens affald, storskrald, og genanvendelige materialer. For personer med særlige behov, som f.eks. ældre eller handicappede, tilbyder nogle kommuner ekstra hjælp med affaldshåndtering, såsom afhentning tættere på boligen.
Hvis man ikke selv kan stå for at samle sit skrald sammen eller har brug for at det bliver afhentet på andre tidspunkter end det, kommunen tilbyder, kan man hyre private til at hente og fjerne affald, bl.a. hos Handyhand.
For at få en ide om omkostningerne ved affaldshåndtering i Danmark, er det vigtigt at forstå, at priserne kan variere betydeligt mellem forskellige kommuner. Generelt finansieres affaldshåndtering via kommunale gebyrer, som kan være en del af ejendomsskatter eller specifikke affaldsgebyrer. Disse gebyrer dækker indsamling af husholdningsaffald, genbrugsmaterialer og ofte også storskrald.
Vil du ikke betale ekstraomkostningerne hos kommunen, eller har du brug for hurtig afhentning, koster det normalt mellem 1.000 og 3.000 kroner at få hentet skrald. Du kan spare penge ved at bruge Handyhands platform, når du skal have fjernet affald.
Find tips og tricks til alt i hjemmet her
1,230 - 9,279 kr
7. Feb, 2023
Læsetid 3 min.
6. Feb, 2023
Læsetid 5 min.
6. Feb, 2023
Læsetid 4 min.
6. Sep, 2024
Læsetid 3 min.
11. Oct, 2024
Læsetid 3 min.
Find nemt hjælp til afhentning af affald i dit lokalområde. Beskriv kort din opgave, og modtag gratis og uforpligtende tilbud fra lokale affaldsafhentere
Udvalg af relateret emner indenfor kategorien
Find alt om håndtering af byggeaffald på Handyhand. Vi tilbyder brugbare tips
Find alt om haveaffald på Handyhand: Lær hvordan du sorterer
Find alt om affaldssortering på Handyhand. Lær hvordan du sorterer dit affald korrekt med vores nemme guides
Korrekt Bortskaffelse: En Praktisk Guide