Når det kommer til korrekt håndtering af tekstilaffald, er det vigtigt at forstå, hvordan man smider forskellige tekstiltyper ud. Fra den 1. juli 2023 blev det obligatorisk for alle danskere at sortere tekstilaffald, så derfor har vi her en guide til, hvordan du smider forskellige tekstiltyper ud og hvad tekstilaffald egentlig er.
Sådan sorterer du tekstilaffald korrekt
Tekstilaffald dækker over en bred vifte af produkter, fra tøj til sengelinned og håndklæder. Her er de grundlæggende retningslinjer for korrekt sortering af tekstilaffald:
- Genbrugeligt tøj og tekstiler: Hvis brugt tøj stadig er i god stand og kan bruges af andre, bør det gives videre, sælges eller doneres i en tøjcontainer.
- Ikke-genbrugeligt tøj: Hvis tøjet og tekstilerne er beskadiget eller ikke længere er brugbart, skal det sorteres ud fra den nye affaldsordning og placeres i den anviste tøjcontainer.
- Andre tekstiler: Dette inkluderer f.eks. sengelinned, håndklæder, gardiner, viskestykker, underbukser og strømper. Disse skal også sorteres som tekstilaffald og afleveres de relevante steder, alt efter om det er genbrugeligt eller ødelagt.
Sådan gør du:
Når du afleverer genbrugelige tekstiler til f.eks. genbrugsbutikker og -containere på genbrugspladsen, skal tekstilerne som regel i klare poser og med knuder. Du kan læse mere om de forskellige steder på deres hjemmesider og se reglerne for din kommunes sortering på hjemmesiden.
Hvordan defineres tekstilaffald?
Tekstilaffald omfatter ødelagt, hullet eller plettet tøj samt andre udtjente tekstiler. Eksempler inkluderer ødelagt tøj, udtjent undertøj og strømper samt håndklæder med pletter.
Sådan bortskaffer du tekstilaffald korrekt:
- Tekstilaffald bør ikke indeholde våde eller kemikalieforurenede tekstiler.
- Intakte sko, bælter og tasker kan afleveres til genbrug.
- Slidte eller ødelagte sko, bælter og tasker skal derimod bortskaffes som restaffald.
- Tekstiler med maling, olie eller spritrester skal heller ikke afleveres som tekstilaffald.
- Ligeledes skal slidt eller ødelagt lædertøj og regntøj bortskaffes som restaffald.
- For at undgå farlige stoffer i genanvendelsesprocessen skal tekstiler med PVC eller imprægnering også håndteres som restaffald.
Gamle dyner:
- Gamle dyner skal afleveres på genbrugsstationen som 'Småt brændbart'.
- Småt brændbart refererer til materialer, der ikke kan genanvendes.
- Disse dyner bliver brændt på et forbrændingsanlæg, hvor den producerede energi anvendes til strøm og fjernvarme.
- Da de fleste dundyner er fremstillet af nye dun og er energikrævende, er det afgørende at øge fokus på genanvendelige alternativer.
En måde at genanvende gamle dyner er ved at bruge dem som fyld i nye sofapuder. Alternativt kan man sy stofbetræk og fylde dem med dynefyld til nye sofapuder. Hvis dynen stadig er i god stand, kan den afleveres til direkte genbrug.
Hvordan undgår jeg at forurene tekstilaffald, så det kan bruges igen?
For at sikre en effektiv genanvendelse og behandling af tekstilaffald er det afgørende at undgå at forurene affaldet. Dette indebærer at aflevere tekstilerne rene, tørre og i poser med knude på. Vand- og fugtskader kan forringe tekstilernes kvalitet og gøre genanvendelse vanskelig.
Erfaringer og retningslinjer
Erfaringer fra udvalgte genbrugspladser viser, at tekstilaffald ofte sorteres forkert. For at imødekomme dette er det vigtigt at følge de anvisninger, der er angivet for korrekt sortering af tekstilaffald.
Sortering af genbrugeligt tøj til genbrug mindsker ikke kun miljøbelastningen, men sikrer også, at flere danskere får adgang til brugbart tøj gennem genbrugsbutikker og lignende.
Derfor skal du aflevere tøj og tekstiler til genbrug og genanvendelse
FAQ - ofte stillede spørgsmål
Genbrugeligt tøj og sko bør gives videre, sælges eller doneres i en tøjcontainer.
Tekstilaffald kan afleveres på genbrugsstationer og andre sorteringssteder, f.eks. i containere der tilhører Røde Kors.
Nej, gamle dyner skal afleveres på genbrugsstationen som 'Småt brændbart' for korrekt bortskaffelse.
Ja, intakt tøj kan doneres til genbrug, men slidte eller ødelagte tekstiler bør bortskaffes som restaffald.