Tilpasning til livets overgange ved flytning

Indholdsfortegnelse

    Forandring og tilpasning til livets overgange når du flytter

    At flytte kan være en af livets mest spændende, men også udfordrende oplevelser. Det markerer ikke blot en forandring af omgivelserne, men også en overgang i livet, der kræver tilpasning. Det er f.eks. at flytte hjemmefra for første gang, flytte sammen med andre og flytte til en mindre bolig.

    Få hjælp fra venner og familie

    Når du står og skal flytte, er det altid en god ide at søge hjælp fra både venner og familie. De kan hjælpe med hele flytningsprocessen, f.eks. nedpakning, transporten og udpakningen i din nye bolig. Din familie og venner kan også give en god følelsesmæssig støtte.

    Hvad skal jeg gøre, når jeg flytter hjemmefra?

    En af livets milepæle kan være, når man flytter hjemmefra for første gang. For at komme godt på plads, når du flytter hjemmefra første gang, kan du planlægge og forberede dig.

    Hvad skal jeg huske, når jeg flytter?

    For at du kan føle dig godt tilpas i din nye bolig og måske din nye by, er der nogle praktiske og formelle skridt, man bør følge.

    De mest formelle ting du bør sørge for, når du flytter hjemmefra for første gang, er et overblik over din økonomi inklusive SU og boligstøtte, indboforsikring og andre forsikringer og at melde adresseændring til folkeregistret.
     

    Skifte adresse og valg af læge:

    Når du skifter adresse, kan du gøre det online på Borger.dk, tidligst en måned før flyttedato og senest fem dage efter din indflytning. Når du skifter adresse, kan du også gratis skifte læge i samme proces. Det er smart at vælge en læge eller et lægehus, som er tæt på din nye bolig.
     

    Sådan laver du et økonomisk overblik:

    Lav et budget, som indeholder alle dine udgifter, inklusive husleje, regninger og dagligvarer og dine indkomster. Et budget kan f.eks. laves i et Excel ark eller et digitalt skema, som du selv laver. Der findes også mange skabeloner på nettet til unge, der flytter ud første gang. Med et budget kan du nemt holde styr på din økonomi og tilpasse dit nye forbrug.

    Hvis du er på SU (Statens Uddannelsesstøtte) og bor i studiebolig, kan du ofte søge om boligstøtte, til at hjælpe med huslejeudgiften. Dette gør du på Borger.dk.
     

    Forsikringer, du bør overveje:

    Indboforsikring samt ulykke- og ansvarsforsikring er vigtige forsikringer til at beskytte din bolig og dine ejendele i tilfælde af tyveri og skader, og hvis du kommer ud for en ulykke eller får skader på dig selv.

    Hvordan opbygger jeg et netværk, når jeg flytter hjemmefra?

    For at falde rigtig godt tilpas og trives et nyt sted eller i en ny by, så er det en god ide at arbejde på at skabe et netværk af venner. Det er f.eks. gennem studiegrupper, hobbyer, sport og andre aktiviteter gennem uddannelsen eller nye naboer, hvis du bor på et kollegium, samt nye venner fra fritidsinteresser. Et godt socialt netværk er med til at sikre en nemmere tilpasning første gang du flytter hjemmefra.

    Hvad skal jeg gøre, når jeg flytter sammen med andre? 

    Står du og skal flytte sammen med enten en ven eller partner, er det, udover at være en spændende oplevelse, også nødvendigt at have de formelle og praktiske ting på plads. Det er f.eks. en skriftlig aftale og lejekontrakt, økonomi, og huslige aktiviteter, så alle er enige om, hvordan tingene skal foregå.
     

    Kontrakten og økonomi:

    Alle lejere bør underskrive lejekontrakten med udlejeren, hvor I også tydeligt skriver, hvordan I opsiger lejemålet og hvad omkostninger og istandsættelse ved fraflytning indebærer for hver enkelt lejer.

    Når I er flere, der bor sammen, kan I også dele de økonomiske omkostninger. Det er f.eks. ved at opdele huslejen efter niveauet af indkomster. Det er en god ide at skrive det ind i kontrakten.

    Når I flytter sammen, er det vigtigt at snakke og blive enige om brug af fællesområder, rengøringstjanser og indkøb. 
     

    Fordele ved at bo sammen:

    Udover at have mere plads eller mere økonomisk frihed, er det sociale, såsom fælles måltider og spilaftener, vigtigt og gør samliv ekstra hyggeligt.

    Hvordan bør jeg håndtere at flytte i en mindre bolig?

    Står du i en situation, hvor du flytter i en mindre bolig, kan det være du skal af med nogle af dine møbler eller ting, så der er plads i dit nye hjem.

    Det er en god ide at prioritere og sortere, hvad du skal have med, som er en god anledning til at rydde op i dine ting. Du kan f.eks. overveje hvilke ting du gerne vil beholde, sælge videre eller donere til genbrugsbutikker.

    Hvordan ved jeg om jeg har plads til mine møbler?

    Hvis du gerne vil være helt sikker på, at du har plads til dine møbler og andre større ting, kan du inden indflytningen tage mål. Det gør du ved at måle både højde, bredde og længde på de møbler og ting, du tager med i den mindre bolig. Du kan bruge målingerne til at sammenligne plantegningen eller tage mål af din nye bolig. På denne måde sikrer du dig, at du har plads til alle dine ting.

    Hvis du derimod ikke har plads til alle dine ting, kan du også overveje at erstatte dine møbler med multifunktionelle møbler, for at spare plads. Det er f.eks. en sovesofa, en sofa med opbevaringsrum, opbevaringsbokse under sengen og et spisebord der kan klappes ind og ud.

    I en mindre bolig er det vigtigt at udnytte væggene til opbevaring. Det gælder f.eks. hylder eller skabe med indbygget opbevaring. Det er med til at spare gulvpladsen.

    At flytte fra hinanden

    Flytter du fra din partner, f.eks. efter en skilsmisse, kan en flytning være både en fysisk og uoverskuelig udfordring. Måske går du igennem en følelsesmæssig krævende proces samtidigt med at skulle planlægge og overkomme en flytning, og det kan føles ekstra overvældende.

    Du kan overveje, om du vil hyre et flyttefirma til at hjælpe med selve flytningen. Sørg for at vælge et firma med et godt omdømme og få et bud på en pris. Du kan også søge støtte hos dine venner og familie til at hjælpe og organisere flytningen - både nedpakningen, selve flytningen og udpakningen i dit nye hjem.

    Hvordan kommer jeg på plads i min nye bolig?

    Det praktiske at få styr på med din nye bolig er dine nye boligomkostninger og hvad du har råd til. Du kan også gennemgå dine ejendele og overveje, hvad du vil beholde, donere og hvad du vil købe på ny.

    En flytning er derfor også en god mulighed for at starte på ny. Et nyt sted for dig selv med nye ting og møbler er vigtigt for at falde til ro og føle sig tilpas i den nye bolig.