Det er muligt at dyrke bestemte grøntsager i vintermånederne, men det er ikke alle der vil klare sig lige godt. I denne guide kan du læse mere om, hvilke grøntsager man bedst kan dyrke om vinteren og hvordan det skal gøres.
Hvilke grøntsager gror om vinteren?

I Danmark er der som bekendt vinterperioder med meget frost og lave temperaturer. Det er derfor ikke alle slags grøntsager som kan trives i denne slags vejr. For at dyrke grøntsager om vinteren mest effektivt, handler det om at finde ud af, hvad der er i sæson i de forskellige årstider.
Om vinteren vil det mest af alt være forskellige slags rodfrugter og typer af kål, som vil klare sig bedst. Du kan her se lidt forslag til, hvad der er bedst at dyrke om vinteren i Danmark:
- Rodfrugter: Gulerødder, kartofler, jordskokker, persillerod, pastinakker, og rødbeder.
- Kål: Stort set alle typer af kål, hvidkål, rødkål, kinakål, blomkål, rosenkål, og grønkål kan dyrkes om vinteren.
- Andre grøntsager: Løg, champignoner, porrer, og selleri kan også fint dyrkes om vinteren.
Sådan dyrker man grøntsager om vinteren
Det er helt muligt at dyrke grøntsager om vinteren, hvis man vælger de rette afgrøder og vintergrøntsager og forbereder jorden korrekt.
1. Først og fremmest er det vigtigt at vælge vinterhårdføre grøntsager, der kan tåle kulde og frost. Klassiske vintergrøntsager som grønkål, rosenkål, porrer, pastinakker og jordskokker trives i lave temperaturer og kan ofte høstes direkte fra jorden hele vinteren.
2. For at få succes med vinterdyrkning er forberedelse nøglen. For at at dyrke grøntsager om vinteren, kan du allerede i sensommeren og det tidlige efterår forberede jorden ved at tilføre kompost eller velomsat gødning, så jorden er næringsrig og godt drænet. Det er også en fordel at løsne jorden godt, så rødderne kan udvikle sig, og overskydende vand kan løbe væk – især i perioder med meget regn.
3. Dine grøntsager har det bedst et sted, hvor de får mest muligt ud af det begrænset sollys om vinteren. Prøv derfor at sætte dine bede efter solens stråler, hvis det er muligt. Plant gerne de forskellige grøntsager på hver deres række for overblik og de bedste resultater. Undersøg også gerne, hvordan dine ønsket afgrøder interagerer med hinanden.
4. En anden vigtig faktor er beskyttelse mod vejret. Mange vælger at dække deres vintergrøntsager med fiberdug, halm eller grangrene for at beskytte mod hård frost og sne. En drivbænk eller et minidrivhus kan også være en effektiv måde at forlænge vækstsæsonen på og give ekstra beskyttelse til mere sarte afgrøder som salat eller spinat.
Hvordan dyrker man vinterafgrøder i sin køkkenhave?
Selvom temperaturen falder, behøver din køkkenhave ikke gå i vinterhi. Med de rette vinterafgrøder til køkkenhaven kan du dyrke grøntsager selv i de kolde måneder. Køkkenhave om vinteren kræver, at du vælger robuste afgrøder som grønkål, porrer, pastinak og jordskokker, der tåler frost og lave temperaturer. Det er også en god idé at dække jorden med fiberdug eller halm for at beskytte vintergrøntsagerne mod hård frost og samtidig sikre, at jorden bevarer sin fugtighed.
En veltilrettelagt vinterafgrøde-køkkenhave kan give dig friske råvarer gennem hele vinteren, samtidig med at den holder jorden aktiv og forbedrer dens struktur. Ved at planlægge og forberede din køkkenhave til vinterdyrkning allerede i sensommeren, sikrer du de bedste betingelser for en sund og produktiv vinterhave. Dyrk grøntsager om vinteren og spis friske grøntsager året rundt.
Kan jeg få hjælp til at plante og dyrke grøntsager om vinteren?
Har du planer om at dyrke nogle bestemte grøntsager denne vinter, men har du ikke selv tiden eller overskuddet til det, så er der hjælp at få! Hos Handyhand finder du erfarne havefolk, der kan vejlede og udføre arbejdet for dig i valg af vintergrøntsager til haven, forberedelse af jorden, vintersåningen og pasning i de kolde måneder. Få også hjælp til vinterdyrkning i drivhuset af vores havefolk. Med Handyhand kan du få skræddersyet hjælp til netop din have – nemt, fleksibelt og til en fair pris. Læg din opgave op på platformen, modtag tilbud, og få en flot grøntsagshave gjort klar til dig.
De 5 vigtigste grøntsager
FAQ - ofte stillede spørgsmål
Stort set alle typer af rodfrugter og kål klarer sig godt om vinteren. Her kan blandt andet nævnes kartofler, pastinakker, persillerod, rødkål, hvidkål, kinakål, rødbeder, og gulerødder. Du kan også dyrke ting som løg, selleri, og porrer.
Det kan du godt, så længe du tager dem med indenfor. De fleste krydderurter tager nemt skade af frost. Så har du dine urter i potter eller lignende, så kan det derfor være bedst at dyrke dem indenfor under vinteren og starten af foråret.
Frost i jorden er en stor dræber for de fleste planter, eller det tvinger dem til at gå i dvale. Du kan stå stærkere mod frostvejr ved at lægge halm og visne blade omkring dine planter, sprede grannåle udover jordoverfladen, sætte bobbelplast om krukker og potter, samt tage mindre planter indenfor ved frostgrader. Disse ting kan hjælpe med at sikre mod frost, men er ikke altid en garanteret løsning.