Rød beskærersaks til præcis beskæring af planter i køkkenhaven.

Sådan laver du en køkkenhave

Få grønne fingre med vores guide til at skabe din egen køkkenhave

Mange drømmer om at anlægge deres egen køkkenhave og plukke friske grøntsager og krydderurter direkte fra haven til middagsbordet. En køkkenhave giver dig friske ingredienser og en større glæde ved at være selvforsynende. Fordelene ved en køkkenhave er mange: Du kan dyrke økologisk og spare penge på grøntsager, samt reducere madspild og plastikemballage. Ikke mindst giver det stor tilfredsstillelse at følge planternes vækst fra små frø til frodigt udbytte.

Når det kommer til at anlægge en køkkenhave, så kan du her finde gode tips til at få den bedste have, hvor dine urter og grøntsager kan vokse sig store og gode. Dette er uanset, om du ønsker en køkkenhave i højbede eller arrangere plantekasser til grøntsager.

Hvordan finder man det bedste sted til en køkkenhave?

havebed

Selve placeringen af din køkkenhave er en vigtig overvejelse, som er med til at gøre meget for havens trivsel. Det er vigtigst at anlægge køkkenhaven efter resten af havens placering og orientering. Du får det bedste resultat ved at placere køkkenhaven et sted, hvor den som udgangspunkt kan få omkring 6 timers sol om dagen. 

Sørg også for at placere køkkenhaven et sted, hvor den undgår de værste og hårdeste vindstød. Du kan også arrangere din køkkenhave i plantekasser til grøntsager og urter. Du kan vælge plantekasser på hjul, så de er lette at flytte rundt på. Er køkkenhaven i nærheden af en kilde til vand, så bliver det også nemmere at holde haven for dig.

Er det muligt at bruge plantekasser og højbede?

Med en stor have vil de fleste enten anvende plantekasser til grøntsager eller arrangere køkkenhaven i højbede. Har du ikke pladsen, eller gør der sig andre forhold gældende, så kan du med fordel bruge potter eller ophængte plantekasser til din køkkenhave. Sørg dog for, at planterne har de mest optimale vandingsforhold og nok jord i deres potter eller kasser.

Størrelsen på køkkenhaven er også værd at overveje. Det hele afhænger af, hvor mange planter du ønsker, samt hvor meget arbejde du vil lægge i haven. Større haver kan hurtigt ende med at kræve noget arbejdskraft. Vær derfor forberedt på dette, inden du beslutter dig for køkkenhavens størrelse. 

Er du i tvivl om, hvor du skal starte, så er et godt startsted at anlægge en køkkenhave på omkring 3 kvadratmeter. Der er altid efterfølgende mulighed for at udvide køkkenhavens størrelse.

Hvordan klargør du den rigtige jord til din køkkenhave?

Alt efter hvor du bor, så vil du komme ud for at skulle arbejde med forskellige typer af jord. Det er tit muligt at opnå bedre resultater med din køkkenhave, hvis du tilpasser jorden korrekt inden – f.eks. den helt rette jord til grøntsager. De mest typiske typer af jord kan være følgende:

Sandholdig jord

Denne type af jord kan ofte være fattig på visse næringsstoffer. Du kan med fordel grave cirka 30 centimeter ned og herefter lægge et lag af kompost eller naturlig gødning på 10 centimeter efterfølgende. Det giver en bedre grobund og optimal jord til grøntsager og lignende. Deres rødder vil være tættere på de næringsholdige jordlag. Du kan også lægge et lag af barkflis ovenpå jorden, så den underlæggende jord holder bedre på fugten og giver planterne bedre vilkår.

Lerholdig jord

Her kan du også arbejde en kompost eller næringsrig gødning ind i de nedre lag af jorden. På jordoverfladen kan det give bedst mening at lægge et mere vandabsorberende lag, som for eksempel blød savsmuld. Du kan ellers risikere at jorden falder sammen ved for store mængder af vand.

Jord til potteplanter og plantekasser

Hvis du er ved at forberede plantekasser til grøntsager ved anlæg af en køkkenhave, skal du ud og anskaffe den rette jord til grøntsager. Her har du meget større valgfrihed og muligheder. Her kan du specifikt vælge jord til grøntsager eller efter de planter, som du ønsker at dyrke i din køkkenhave. Du kan høre en gartner eller ansat til råds, alt efter hvad du vil have plantet ved anlæg af en køkkenhave.

Hvad skal man plante i en køkkenhave?

Du vælger som udgangspunkt helt selv, hvad du ønsker at plante ved anlæg af din køkkenhave. Dog vil nogle grøntsager og planter klare sig bedre end andre, hvilket du i højere grad kan sikre ved eksempelvis at vælge den rette jord til grøntsager. Der er også forskel på, hvor nemt forskellige grøntsager er at håndtere og dyrke. Det er også værd at plante bestemte grøntsager i nærheden af hinanden. Bestemte planter vokser bedre sammen og kan støtte den fælles vækst. Følgende er eksempler på gode sammensætninger af beplantninger:

  1. Kål og broccoli passer godt sammen med planter fra bede-familien og mynte.
  2. Tomater, gulerødder, peberfrugt, chili, løg, hvidløg og koriander passer alle godt sammen i nærheden af hinanden.
  3. Bønner er gode sammen med enten radiser, selleri eller agurker.
  4. Squash, ærter, bønner, agurker og majs kan gro godt med hinanden, men har ofte en negativ virkning på tomater.

Undersøg dine ønskede planter og grøntsager, og find ud af, hvad de fungerer godt og dårligt sammen med. Det kan hjælpe din køkkenhave med at opnå gode vækstforhold.

Dine planter kan enten komme fra frø eller spirer. Tidligere i sæsonen kan du købe frø, som du selv lader spire indendørs i en lille bakke i et fugtigt miljø. Når frøene spirer efter 4-6 uger, så kan du omplante dem til din udendørs køkkenhave. Starter du senere i sæsonen, kan du fra start købe spirer og plante dem direkte i din køkkenhave.

Kan jeg få hjælp til at få lavet en køkkenhave?

Ja, du kan sagtens få hjælp til at få lavet en køkkenhave, uanset om du ønsker at anlægge et helt nyt bed eller forbedre en eksisterende køkkenhave. På platformen Handyhand kan du nemt finde en kvalificeret og dygtig havemand, der har erfaring med havearbejde og anlægning af køkkenhaver.

Du kan beskrive din opgave, få tilbud fra lokale havemænd og vælge den, der passer bedst til dine behov og dit budget. På den måde kan du få professionel hjælp til alt fra planlægning og jordforbedring til plantning og vedligeholdelse af dine grøntsager og krydderurter.

Sådan planlægger du en køkkenhave med højbede

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Der er stor valgfrihed ift., hvad du ønsker at plante i din køkkenhave. Du kan plante alt lige fra kål og salater, til tomater, agurker, bønner, selleri og broccoli. Vær dog opmærksom på, hvordan de enkelte planter vokser, når de er sat i nærheden af hinanden.

  • Vanding afhænger af jorden og de grøntsager, som er plantet i haven. Ved mere sandholdig jord kan du komme ud for at skulle vande oftere, især om sommeren. Lerholdig jord skal tit ikke have ligeså store mængder vand. Find de forskellige planters behov for vand, og hold øje med dine planter, især i de varme måneder.

  • Planter du tidligt på sæsonen, så kan du sagtens bruge frø. Efter 4-6 uger med at dyrke frø indendørs, kan du sætte de nye spirer ud i din køkkenhave. Ved spirer kan du starte direkte med at lægge dem ud i jorden i køkkenhaven. Det kan også gøres lidt senere på sæsonen.

Skrevet af