Når det gælder klipning af hæk, kan man let blive i tvivl om, hvilke love og regler der gælder. Hvis du gerne vil være sikker, kan du bruge den følgende gennemgang af Hegnslovens mest typiske bestemmelser for hækklipning til at danne dig et overblik.
Hegnsloven og hækklipning
Hegnsloven gælder også for hække og kan bruges til at beslutte, hvordan hække skal klippes, og hvem der har ansvaret. Den beskriver de rettigheder og pligter, du og din nabo har i forhold til opsætning, ændring og vedligeholdelse af private- og fælleshegn.
Hvornår gælder hegnsloven ved hækklipning?
- Når hegnsloven bruger udtrykket “levende hegn", refereres der blandt andet til hække.
- Hegnsloven træder f.eks. i kraft, når du er uenig med en nabo om en hæk, eller hvis der er særlige regler i dit lokalområde.
- Kommunen kan også bede dig eller andre ejere af hække om at klippe hækken med tidsfrist. Møder man den ikke, klipper kommunen hækken på ejerens regning.
- Hegnsloven har særlige bestemmelser for København.
Delt fælleshegn og hæk
- Hvis I deler hæk på skellet mellem din grund og nabogrunden, er der fælles vedligeholdelsespligt. Det er dig og din nabo, der skal være enige.
- I bestemmer selv højden, så længe andre lokalplaner eller særlige regler ikke gælder i jeres område.
- Er I uenige, kan hegnssynet afgøre sagen mod betaling.
- Ifølge hegnsloven kan kommunen så kræve, at hækken klippes ned til 1,8-2 meters højde én gang om året.
Eget hegn og hæk ved skel
- Hegn og hæk, der følger skellinjen, men er i en afstand op til 1,75 meter fra skellet, tilhører ejeren af grunden. Det er derfor ejeren, der har ansvaret for vedligeholdelsen.
- En hæk som står ved skellet, men ikke lige på den, må være lige så høj som fælleshækken og afstanden til skellet. Hvis hækken er 1,5 m høj, og den står 1 meter fra skellet, må den altså være 2 meter høj.
- Hækken må ikke være til gene for naboerne ved at tage lys eller udsigt.
- Hækken må ikke stå i vejen for vedligeholdelse af eventuelle fælleshegn.
Indre hegn og hæk
- Indre hække er dem, der ikke følger skellet eller står længere inde på grunden end 1,75 meter. Står den der, er den ikke omfattet af regler eller love, og du bestemmer selv højde, udformning, og hvor ofte den skal trimmes, så længe den ikke er til gene for naboer.
Hække mod offentlige veje
- Vær opmærksom på hække, der står mod offentlig vej. Hvis det generer forbipasserende eller udsyn ved vejkryds og sving, kan du blive pålagt at klippe hækken.
- Der skal være 2 meter mellem vej og hæk til normale veje.
- Hvis vejens hastighed er 50 km/t eller derunder, skal hækken dog kun være 0,5 meter fra vejen. Det samme gælder for hjørnegrunde.
Regler for højden af andre hække
Står du og skal klippe en hæk, der ikke passer ind i de normale kategorier i hegnsloven? Når det drejer sig om en fælleshæk i forbindelse med landbrug og skov, kan den have en maksimal højde på op til 5 meter. For andre typer af levende fælleshegn, herunder hække, må de højst være 3,5 meter høje.
Respekt for hækklipning og andre mennesker
I sidste ende er det vigtigt at huske, at reglerne for hækklipning er der for at skabe orden og æstetik i vores omgivelser. Ved at følge disse retningslinjer viser vi respekt for vores naboer og bidrager til at opretholde et smukt lokalsamfund, hvor man kan færdes på veje og fortove uden at dukke sig for grene.
FAQ - ofte stillede spørgsmål
I princippet kan en fælles hæk mellem naboer være så høj eller lav som I ønsker. Er der uenighed, skal man referere til hegnsloven, hvor højden på en hæk højest må være 2 meter, medmindre det er til gene for en eller flere af de involverede parter.
På veje med fartbegrænsning på 50 km/t og derunder, skal hække stå mindst 0,5 meter fra vejbanen. Er der højere fartbegrænsning, skal hækken stå mindst 2 meter fra vejbanen.
Hvis du deler en hæk på skellet med din nabo, er det bedst at samarbejde og blive enige om, hvem der skal klippe toppen af hækken for at sikre en ensartet og pæn finish.
Nej, du må ikke selv klippe naboens hæk, selvom den stikker ud på offentlig vej. Du skal aftale det med naboen først. Bed eventuelt naboen om at klippe hækken selv, og hvis hverken du eller naboen vil det, kan du kontakte din kommune. De kan pålægge ejermanden at klippe hækken.
Et skel er markeringen af grænsen fra din matrikel til naboen eller offentlig vej. Du kan enten se det på opsatte skelpæle eller et matrikelkort. Det er vigtigt at vide, hvor skellet er, inden du f.eks. planter ny hæk.