Når havesakse og hækkeklippere findes frem i sensommeren, som det er tilfældet i mange danske hjem, kan det være, du undrer dig: hvorfor klipper man egentlig hæk? Kunne den ikke bare få lov at vokse frit og klare sig selv? Der er flere forskellige grunde til det, for hækklipning påvirker hækkens sundhed og udseende.
Hækklipning og hækkens generelle sundhed
Når du klipper hæk regelmæssigt, bidrager du ikke kun til at skabe et pænt udseende i haven, men du fremmer også hækkens sundhed.
Fjern døde grene og kviste
Når du klipper hæk, er det en god mulighed for at inspicere hækken. Du kan derfor finde og fjerne døde grene, og se efter eventuelle huller og problemer i hækken. Gør du det årligt, er der god chance for at rette op på problemer, inden de udvikler sig.
Modstandsdygtighed over for vind og sne
Hvis man ikke klipper og former en hæk, er der større risiko for at den kan blive væltet af vind og sne. Blæsten kan få fat i høje hække, der ikke er klippet til, og vælte dem. Hvis der er meget sne, kan en hæk bukke sig under vægten eller få flækkede grene. Derfor klipper man hækken til, så den kan klare det danske vejr.
Spar penge
Hvis du plejer hækken, holder den længere. Så skal du ikke betale for at få hækken fjernet eller omplantet, hvilket kan være en dyr affære.
Hækklipning giver en flot hæk
Udseendet på hækken er selvfølgelig en ekstra bonus, og grunden til at mange omhyggeligt klipper hæk og prøver at få den helt lige. Hækklipningen kan hjælpe hækken med at vokse bedre, og du får en smukkere udsigt fra haven. Du får også et smukt indkig, så folk går forbi og kan nyde din hæk.
Lysindfald og læ
Når man ændrer hækkens fysiske fremtoning ved at klippe den, arbejder man også på lysindfaldet. Det kan forbedre vækstbetingelserne for hækken og andet, du har i haven. Det lukker også lys ind til dit hjem. Nogle hække, såsom stedsegrønne hække, giver læ året rundt.
Overhold regler og love
Hegnsloven
En anden grund til at hækklipning fylder meget i Danmark, er vores hegnslov. Denne gælder for hegn og levende hegn, hvilket inkluderer hække. Man er forpligtet til at holde stier, fortov og veje tilgængelige for passerende og biler. Siden hække ofte står på skellet af din grund, vil en uklippet hæk generer forbipasserende og være et negativt blikfang.
Skel
Mange hække fungerer som en markering af husets grund. Det opretholder skellet mellem dig og naboerne. For at sikre nabofreden, kan det være en god idé at klippe hækken efter aftale.
Lokale bestemmelser
Der kan være bestemmelser og regler om hækklipning i dit lokalområde, der bestemmer, hvordan en hæk skal holdes, og hvornår den skal klippes. De kan være meget detaljerede og angive hæktyper, højder og størrelser. For det meste giver de bare datoer for, hvornår en hæk bør være klippet.
FAQ - ofte stillede spørgsmål
Der er mange grunde til at folk gerne vil klippe eller beskære deres hæk. Det kan være at den er for høj eller bred, så den er i fare for at vælte eller blive skæv. Det kan også være for at forbedre udsynet for trafikanter og sørge for tilgængelighed på veje og stier. Man vil måske gerne have mere lys i haven eller bedre udsyn og indkig.
Danskerne værdsætter privatliv og hygge i hjem og haver. Hække fungerer som naturlige skærme og forhindrer uvedkommende i at se ind. En tæt hæk kan også fungere som en støjskærm og hjælpe med at reducere støjforurening fra trafik, naboer eller andre kilder. Mange hækplanter er velegnede til det danske klima og er hårdføre nok til at trives i de kølige temperaturer, blæst og regnfulde forhold. Hække giver også levesteder for dyreliv, herunder fugle, insekter og små pattedyr.