Hvad er bedst til et parcelhus: G60 eller G80 gulvisolering? Sådan tilpasses isoleringen til et ujævnt fundament og beskyttes mod radon.

Hvilken type gulvisolering er bedst egnet til et almindeligt parcelhus: G60 eller G80? Hvordan tilpasses styroporpladerne bedst muligt op mod fundamentet, især når fundamentet ikke er specielt lige? Skal eventuelle sprækker mellem isolering og fundament lukkes med beton før udstøbning af dækket? Og hvordan sikres bedst muligt mod radon, især når der er en sprække omkring betondækket på grund af kantisoleringen?

G60 gulvisolering er generelt egnet til de fleste parcelhuse. Styroporplader tilpasses bedst fundamentet ved først at udligne større ujævnheder, derefter anvendes skum eller speciel fugemasse til at forsegle mellem isolering og fundament. Ja, eventuelle større sprækker bør lukkes med beton for at sikre et fast underlag. For at beskytte mod radon, brug en radonsikring under isoleringen samt en tæt og korrekt monteret dampspærre.

Valg af gulvisolering og tilpasning til ujævn fundament

Valget mellem G60 og G80 gulvisolering afhænger ofte af specifikke krav til varmeisoleringsevne i bygningsreglementet og de forventede belastninger på gulvet. G60 isolering er dog den mest almindelige til parcelhuse og giver et godt kompromis mellem pris og isoleringsevne. For at tilpasse styroporplader op mod et ujævnt fundament, bør man først forsøge at udligne større ujævnheder enten mekanisk eller ved at anvende et lag af justeringsmasse. Herefter kan mindre ujævnheder og huller forsegles med ekspanderende skum eller en særlig fugemasse designet til formålet.

Lukning af sprækker og beskyttelse mod radon

Når der opstår sprækker mellem isoleringen og fundamentet, er det vigtigt først at vurdere deres størrelse. Større sprækker bør udfyldes med beton for at sikre, at gulvet hviler på en stabil base før udstøbning af gulv. Små sprækker vil typisk kunne håndteres med fugemasse. Beskyttelse mod radon opnås ved at anvende en radonsikringsfolie direkte på fundamentet under isoleringen samt at sikre, at alle samlinger og overgange er tætte. Det inkluderer overgangen ved kantisoleringen omkring betondækket. En velmonteret og tæt dampspærre er essentiel for at minimere radongennemtrængning.

Samlet set er det afgørende at vælge den rette isoleringstype, omhyggeligt tilpasse og forsegle isoleringen op mod fundamentet samt implementere effektive radonbarrierer for at sikre et varmt, stabilt og sundt indeklima i et parcelhus.